|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Когато Хитлер и Сталин се съюзиха да си поделят тайно Европа ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Чествания
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 23 Август 2021 09:27

alt

 

На 23 август 1939 г. – преди 82 години – нацистка Германия и Съветският съюз подписват Пакт за ненападение, известен като Пакта Молотов – Рибентроп.

Документът е скрепен с подписите на  комисаря на външните работи на СССР Вячеслав Молотов и от министъра на външните работи на Германия Йоахим фон Рибентроп на тържествена церемония в Москва под погледа на Сталин.

Страните по договора обещават да се въздържат от атака помежду си и да спазват неутралитет в случай, че някоя от тях стане обект на военни действия на трето лице или на трета страна. Договарят се за осигуряване на взаимен обмен на информация по въпроси, засягащи интересите на страните.


Тайният протокол за преразпределяне на Европа

Към споразумението обаче е приложен таен допълнителен протокол за определяне границите на областите от взаимен интерес в Източна Европа в случай на „териториално и политическо преразпределение”.

На практика пактът между Хитлер и Сталин подготвя Втората световна война, която започва с нападението на Полша през септември 1939 г. и поделянето ѝ между Москва и Берлин.

Протоколът предвижда включването на Латвия, Естония, Финландия, източната част на „зони, принадлежащи на полската държава” и Бесарабия в съветската сфера на интереси, а Литва, Полша и на запад – в сферата на интересите на Германия.

 

alt

 

Договорът е подписан след период на охлаждане на политическите и икономическите съветско-германски отношения, причинени от появата на Адолф Хитлер на власт и участието на СССР във въоръжени конфликти, с които се различава от позицията на антихитлеристката коалиция срещу Германия и Италия в Испания и Япония в Далечния Изток. Договорът се превръща в политическа изненада за другите страни.

Слуховете за съществуването на допълнително тайно споразумение идват малко след подписването на договора. Текстът на протокола е публикуван значително по-късно през 1948 г. на фотокопия, а през 1993 г. на новооткрити оригинали.


Началото на втората световна война

Втората световна война започва на 1 септември 1939 г., когато Германия напада Полша, а на 17 септември 1939 г. по силата на договора, на територията на Полша нахлуват и съветски войски.

Териториалното разделяне на Полша между СССР и Германия завършва на 28 септември 1939 г. с подписването на Договора за приятелство и установяване на обща съветско-германска граница.

 

alt

 

На 30 ноември 1939 г. СССР напада Финландия. Война е изтощителна с много големи загуби за Червената армия. През март 1940 г., без да са постигнати целите за пълен контрол над Финландия съгласно договора, се откъсват значителни финландски територии в полза на Съветския съюз.

През 1940 г. съветската армия, в разрез с предварителните договорености за сферите на влияние, навлиза в трите балтийските държави Литва, Латвия и Естония и те са присъединени към СССР. Бесарабия и Северна Буковина също са завладени и присъединени към Съветския съюз.

След като Германия напада Съветския съюз на 22 юни 1941 г. споразумението, както и всички други съветско-германски договори, вече не са валидни.

За значението на пакта Моллотов - Рибентроп и защо не трябва да го забравяме прочетете още в коментара на доц. Красен Станчев - ТУК.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов