|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
БСП отказа да се разграничи от терористичната политика на БКП ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Чествания
Написано от Христо Христов   
Петък, 16 Април 2021 18:49

alt

 

Тридесет и две години след края на тоталитарната система Българската социалистическа партия отказа да се разграничи от терористичната политика на своя правоприемник БКП.

Това стана ясно, след като във втория ден от 45-то Народно събрание днес (16 април 2021 г.) нейните депутати най-демонстративно напуснаха пленарната зала в момент, когато лидерът на СДС Румен Хрисов, който е и депутат от коалицията ГЕРБ-СДС, четеше декларация по повод 96-годишнина от кървавия атентат в църквата „Света Неделя“.


БСП = БКП

„Днес се навършват 96 години от атентата в църквата „Света Неделя“, най-кървавият в България и Европа, в продължение на десетилетия, дело на военната организация на Българската комунистическа партия. На Велики четвъртък през 1925г. загубват живота си над 200 българи, между които жени и деца, а повече от 500 са ранени“, заяви Христов в парламента.

„Днес, на тази черна дата, ние от коалицията ГЕРБ-СДС за пореден път осъждаме престъпленията на комунизма и призоваваме всички парламентарни групи в 45 Народно събрание да направят това“, призова той.

Депутатите от БСП обаче не само не направиха това, но и най-демонстративно напуснаха парламентарната зала по време на прочитането на декларацията.

С това показаха, че 32 години след края на тоталитарния комунистически режим БКП само си е сменила името на БСП.

От изявлението на Румен Христов се разбра, че вече е внесено предложение в Столична община да бъде изграден мемориал на жертвите на атентата в пространството пред църквата „Света Неделя“, защото по думите му „поколенията трябва да знаят и да помнят“.

По-рано жертвите на кървавия атентат от 1925 г. бяха почетени с панихида извършена в самата „Света Неделя“.

Тя бе отслужена от епископ Поликарп в храма, където точно преди 96 години комунисти терористи от военната организация на БКП извършват зловещия атентат.

Там присъства лидерът на СДС Румен Христов, както и други представители на партията. Те поднесоха венец и цветя на паметната плоча до входа на църквата и се помолиха за душите на невинните жертви на комунистическия терористичен акт.


alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов