|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
За 31-ти път почетоха жертвите на концлагера „Слънчев бряг“ край Ловеч ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Чествания
Написано от Христо Христов   
Събота, 20 Март 2021 18:30

alt

 

За 31-ти път днес, 20 март 2021 г., демократичната общност почете паметта на жертвите на комунистическия концлагер „Слънчев бряг“ край Ловеч.

От 1990 г. досега в края на месец март всяка година в града се организира шествие-поклонение от центъра на Ловеч до каменната кариера на бившия лагер, намираща се на около 3 км. в посока Троян.

Изключение прави единствено на 2020 г. заради безпрецедентната национална карантина заради китайския комунистически вирус – ковид-19, когато организирано шествие не бе проведено.

Тази година поклонението премина в условията на продължаващата пандемия и при съответните предпазни мерки.

Организатор на събитието е местният СДС, но в него се включват граждани от цялата страна.

И тази година свещеници от Ловчанската митрополия отслужиха панихида в памет на жертвите.

Събитието събра председателят на 44-то Народно събрание Цвета Караянчева, кметът на Ловеч Корнелия Маринова,  лидерът на СДС Румен Христов, евродепутатът Александър Йорданов и др.

Те извървяха  пътя от центъра на Ловеч до каменната кариера на лагера – шествие, което през годините се превърна в традиционно.

 

alt

 

„Демокрацията е най-голямата ни ценност, макар и някои да казват, че им е отнела много. Комунистическата власт не зачиташе човешкия живот“, заяви през участниците в поклонението Цвета Караянчева.

По думите ѝ комунистическия режим е искал да смаже знаещите, можещите и различните хора и даде пример с „народния съд“, изтребил част от цвета на нацията.

 

alt

 

„В лагера край Ловеч най-силно се усещат мъките и страданията на всички жертви. За да не допуснем мрачните страници от миналото да се повторят, трябва непрекъснато да осъждаме тоталитарните режими и да разкриваме цялата историческа истина за зверствата“, заключи председателят на 44-то Народно събрание.

„Отдаваме почит на избитите, обругани ,унищожени българи, несъгласни с комунистическия режим“, заяви по време на поклонението на каменната кариера лидерът на СДС Румен Христов.

 

alt

 

Той отбеляза, че днес сгледниците на комунистическия режим, техните синове и внуци, отказват да осъдят престъпленията на комунизма.

„Вместо това, имат наглостта да се представят като носители на промяната. Ние, десните демократи не бива да го допускаме! Заради паметта на невинните жертви на лагерите на смъртта, на избитите от Народния съд, на ограбените човешки съдби и души“, допълни той.

Евродепутатът Андрей Ковачев (ГЕРБ/ЕНП), който преди две години лично присъства на поклонението, изпрати специално обръщение до Областното ръководство на СДС – Ловеч, в което благодари за усилията им, както и на демократично мислещите хора в региона, които поддържат паметта за жертвите на комунистическия режим.

„Да не забравяме никога до какво мракобесие доведе българската комунистическа партия, сега социалистическа, нашето многострадално Отечество“, посочва Ковачев в писмото си.

Той подчертава, че компартията и нейният правоприемник не са поискали прошка за причинените нещастия на Родината и продължават най-нагло да празнуват комунистическите черни дати и събития под символите на комунизма, осъден от демократичния свят, наравно с нацизма и фашизма, като човеконенавистни диктатури.

 

alt

 

Комунистическият концлагер „Слънчев бряг е създаден със знанието на Политбюро на ЦК на БКП начело с Тодор Живков през 1959 г. и просъществува до 1962 г., когато се разбира, че в него се извършват убийства.

За този период  през лагера минават най-малко 1500 души, като смъртта си в него намират най-малко 151 лагеристи.

За лагера отговаря пряко дястаната ръка на Живков в МВР-ДС Мирчо Спасов – зам.-министър на вътрешните работи. По негови устни указания в лагера се създава един от най-жестоките режими в лагерната система в НРБ.

 

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов