|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Радев не делял жертвите, но избра точно 1 февруари да анонсира мерак за втори мандат и да се заяде с Борисов ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Чествания
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 01 Февруари 2021 16:50

alt

 

Мръсните битки в българската политика толкова силно са заслепили участниците в тях, че дори 1 февруари – Деня за почит и признателност към жертвите на комунистическия режим  - бе грозно  употребен без грам коректност в заяждания и нападки.

Президентът Румен Радев бе принуден днес да се оправдава за това, че поредна година подминава с безразличие и мълчание тази дата.

Случайно или не той избра точно този ден да анонсира мерака си да се кандидатира за втори мандат, а мнозина в социалните медии приеха факта, че прави това на 1 февруари – датата, на която през 1945 г. са изпълнени най-масовите смъртни присъди в българската история като проява на лош вкус, а други направо като провокация.

 След анонса си за втори мандат обаче Радев трябваше да каже нещо в отговор на журналистически въпрос, защо не е споменал жертвите в изложението си. В опит да се измъкне той заяви:
„Нека да е ясно, че аз не деля жертвите според режима, който ги е убивал. Паметта на всички невинни български жертви е свещена. Нито разстрелите и репресиите след 9 септември 1944 г., нито траповете, които погълнаха Христо Ясенов, Гео Милев, децата от Ястребино, имат някакво оправдание.“

Вместо да спре дотук той обаче не пропусна да се заяде с премиера Бойко Борисов, който по-рано сутринта почете паметта на жертвите на комунизма с пост във Фейсбук. В него той също допусна излишно политизиране, заявявайки, че „същите тези наследници [на комунистите], днес пребоядисани в различни цветове, отново искат властта на всяка цена“.

Радев използва това и се опита да го уязви, с репликата: „Виждам отчаяните опити на Борисов да възродят деленето в обществото на комунисти и антикомунисти. Моята грижа е обединение на България“.

 

alt

 

Последното негово словесно твърдение обаче не е нищо повече от поредното му лицемерие, защото не само, че Радев не е направил нищо за обединение на обществото, отровено от политическите ежби и омраза , избуяла през последните години, но активно участва в продължаващото разделение, опитвайки се да се качи с командно-агресивен стил на гърба на протеста от миналото лято.


Андрей Ковачев: Президентът търси конфронтация

Евродепутатът Андрей Ковачев (ГЕРБ/ЕНП), който от политиците през последното десетилетие направи най-много за паметта на жертвите на червения терор със серия инициативи, публикува възмутителен коментар в профила си във Фейсбук:

Трудно ми беше да повярвам, че Румен Радев реши точно днес да прави отчет за своята дейност след като встъпи на 22-ри януари (а не на днешния ден) в длъжност. Днес, на 1 февруари, Ден за почит към жертвите на комунизма, "надпартийният" държавен глава "на всички българи", вместо да отдаде почит към жертвите на диктатурата на БКП, решил да се кандидатира за втори мандат!?

Явно търсена провокация и конфронтация към всеки демократично мислещ българин!  Изпращам вече втора година писма до Румен Радев с някаква илюзорна надежда, че ако не той като личност, то поне от позицията на Президент и главнокомандващ на въоръжените сили ще прояви жест на уважение към своите предшественици като командващия Въздушните сили на България генерал-майор Димитър Айранов, които бяха погубени от комунистическата диктатура.

Можете да прочетете писмата, които му изпратих. Явно съм бил отново много наивен да чакам отговор. И има очи да иска да бъде преизбран и да се прави на надпартиен може би? Срамно и тъжно!“

Ковачев публикува и двете си писма от миналата и тази година до президента Радев, с които лично го е призовава да вземе отношение към Деня за почит и признателност на жертвите на комунистическия терор.

 

alt

alt

 

 

 


Десните на групички пред Мемориала на жертвите на комунизма

Въпреки пандемията от комунистическия китайски вирус (ковид-19) около 300 столичани от различни поколения се събраха днес пред Мемориала на жертвите на комунизма край НДК, за да възпоменат 76-годишнина от най-масовото политическо убийство в България, предаде сайтът Faktor.bg.

Там бе отслужена панихида, а от Съюза на репресираните призоваха да няма политически изказвания, за да се избегне употребата на жертвите за партийни интереси.

На поклонението присъстваха политици от СДС, БЗНС, ГЕРБ, „Обединени земеделци“, „Републиканци за България”, КОД, Съюзът на репресираните и Атлантическия съвет на България. От БЗНС на Николай Ненчев пуснаха в небето черни балони с надпис „Не сте забравени”.

Политиците стояха на групички, отказващи да преглътнат различията дори на този тежък ден. За втора поредна година  от „Да, България” и ДСБ поднесоха цветя преди официалната церемония.


Покланяме се пред страдалците на българската нация

„На дати като тази се покланяме пред страдалците на българската нация, отдали живот и дело за свободна България. За да е родината ни част от демократичния свят, където хората са равноправни и сами коват съдбата си и бъдещето на своите страни”, заяви Петя Ставрева, председател на партия „Обединени земеделци“, която бе един от политическите лидери лично уважили честването.

„Днес се навършват 76 години от разстрела на министри, народни представители, генерали и старши офицери, осъдени от кървавия Народен съд. Затова ние, от Обединени земеделци, настояваме позорните факти от времето на социализма да имат обективен прочит и белите петна в българската история да бъдат изтрити“, заяви Ставрева

Тя е убедена, че само така ще бъде спряна подмяната на истината за режима. „Истина, която е необходима на младите хора, на обществото ни, за да придобие то имунитет срещу тоталитарната държава и да не позволяваме това да се случва отново“, подчерта лидерът на „Обединени земеделци“.

Почит към жертвите на комунистическия режим бе отдадена в различни населени места в страната.

 

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов