|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Почетоха паметта на убития от комунистите лидер на опозицията Никола Петков ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Чествания
Написано от Държавна сигурност.com   
Петък, 25 Септември 2020 07:41

alt

 

Обединени земеделци и партия „Никола Петков” отбелязаха 73 години от убийството на земеделския лидер, политик и държавник, предаде пресцентърът на партия „Обединени земеделци”.

„Висок морал, борбеност и способност да се жертваш безрезервно за каузата, в която вярваш – това е Никола Петков. Такива личности са единици, но те оставят дълбока следа и имат хиляди последователи”.

Това заяви председателят на Обединени земеделци Петя Ставрева, лидер на „Обединени земеделци” при отбелязване на 73 години от убийството на водача на обединената опозиция в VІ Велико Народно събрание.

В сряда, 23 септември 2020 г., в столичния храм „Свети Седмочисленици” – денят на екзекуцията му от комунистическите палачи през 1947 г., бе отслужена панихида.

На възпоменателното събитие присъстваха председателят на „Обединени земеделци” Петя Ставрева и зам.-председателят партия “Никола Петков” Борислав Алексиев, членове на националните ръководства на двете организации, земеделци от София и Пазарджик, симпатизанти и граждани. Събитието уважи и директорът на Държавна агенция “Архиви” доц. Михаил Груев.

„Неговото обесване и репресиите на тоталитарната власт се оказват неспособни да ликвидират спомена и вдъхновението, което носи личността му. Много последователите му устояват на тежките репресии в лагерите на смъртта и в затворите на тоталитарната система, защото носят в сърцата си примера и геройството на земеделския исполин”, посочи още Ставрева.

„В името на святата памет на Никола Петков трябва да продължим борбата за мир, хляб, свобода и народовластие”, призова земеделците тя.

По думите ѝ днес отново сме свидетели на опитите на задкулисието да се домогне до властта и да отклони България от европейския път. „Затова е време за обединение на силите в демократичното пространство в името на голямата цел – просперираща и европейска България”, добави Петя Ставрева.

Земеделците отново заявиха твърдата си позиция и настояха паметната дата – 23 септември, да бъде обявена за ден на Никол Петков.

Зам.-председателят на партия „Никола Петков” Борислав Алексиев говори за живота и делото на земеделския лидер. Той припомни, че борбата на Никола Петков за запазване на парламентарната демокрация е обявена от комунистите за контрареволюционна дейност.

 

alt

 

На 5 юни 1947 г. е снет депутатският му имунитет и още в сградата на Народното събрание той е арестуван. Касирани са и 23 депутати от опозицията, с което на практика представителството на опозицията в законодателната власт е разгромено, каза Алексиев.
На 5 август 1947 г. започва режисиран съдебен процес с измислени обвинения срещу него и на 16 август същата година е осъден на смърт чрез обесване по обвинение в шпионаж.                                                                                                                        

Смъртната присъда на земеделския водач Никола Петков е изпълнена около 00,15 ч. след полунощ на 23 септември. Според решението на съда врагът на отечеството трябва да бъде умъртвен чрез обесване. Жестокостта на палачите му е още по-голяма: големият демократ е убит зверски с чукове по главата, а след това провесен на въже.

След панихидата бяха поднесени венци и цветя пред паметника на Никола Петков в градинката до храм „Св. Седмочисленици“.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов