|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Коронавирусът отлага поклонението в памет на жертвите на комунистическия лагер край Ловеч ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Чествания
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 16 Март 2020 10:23

alt

 

Заплахата от епидемия от коронавируса и извънредното положение, прието от парламента в България за ограничаване на заразата, налага отмяна на ежегодното поклонение в памет за жертвите на създадения от комунистическия режим концлагер край гр. Ловеч.

От 1990 г. насам той неизменно се провежда всяка година в  предпоследната събота на месец март. Тази година поклонението трябваше да се състои тази събота, 21 март. 2020 г., но непредвидените обстоятелства ще отложат поклонението.

Пред desebg.com кметът на Ловеч Корнелия Маринова потвърди, че поклонението ще се отложи и проведе, когато обстановката се нормализира.

Зловещият концлагер край Ловеч е създаден от МВР-ДС със съгласието на Политбюро на ЦК на БКП при закриването на лагера „Белене” през август 1959 г.

В официалните документи на ДС той се нарича „Трудовата група” – Ловеч, но сред населението неофициално придобива известност като лагера „Слънчев бряг”, заради манипулирането на причините за убийствата на лагеристите от ръководството на лагера, което в много от смъртните актове на убитите записва, че са починали в резултат на „слънчев удар”.

Първоначално в лагера край Ловеч са прехвърлени от „Белене” 166 лагеристи, определени като „непоправими рецидивисти”, но лагерът бързо се превръща в място за разправа с противници на режима.

В него за въдворени оцелели дотогава бивши депутати от земеделската опозиция, адвокати, търговци, младежи, представители на интелигенцията – артисти, музиканти и др.

За лагера отговаря зам.-министърът на вътрешните работи ген. Мирчо Спасов, дясната ръка на първия секретар на БКП Тодор Живков в МВР-ДС.

По негови устни разпореждания лагерната администрация създава изключително тежък, нечовешки режим.

През лагера минават най-малко 1500 души, като в него смъртта си намират най-малко 151 души.

Лагерът е закрит тихомълком от Политбюро през пролетта на 1962 г. тихомълком, след като във върхушката на комунистическата партия избухва скандал, достигайки информация, че в в лагера се извършват безпричинни убийства.

След рухването на тоталитарната комунистическа система през 1989 г. местният СДС организира шествие още пред пролетта на 1990 г. поклонение от центъра на Ловеч до каменната кариера край града, до която е създаден лагера. Отговора до тази година поклонението се провежда без прекъсване ежегодно в края на всеки месец март и събира много хора от региона и страната.

През изминалите три десетилетия това е едно от местата в България, което се е превърнало в място за памет на жертвите на комунистическия режим.

Вижте повече за него в сайта pametbg.com, посветен на жертвите на БКП – ТУК.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов