|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Преди 77 години България спасява своите евреи ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Чествания
Написано от Христо Христов   
Вторник, 10 Март 2020 18:59

alt

 

На днешната дата, 10 март, в България се отбелязва годишнината от спасяването на българските евреи.

На 9 срещу 10 март 1943 г. в гр. Пловдив е осуетено първото изпращане на евреи за концентрационните лагери в нацистка Германия.

С намесата на Българската православна църква, известни на времето общественици, политици и след силна обществена реакция е спряна депортацията на около 50 000 евреи, живеещи на територията на страната.

Най-именитите фигури за спасяване на евреите в България са зам.-председателя на 25-то Народно събрание Димитър Пешев (осъден през 1945 г. от комунистическия „народен съд” на 15 години затвор за „фашистка дейност и антисемитизъм”), софийският митрополит Стефан I, пловдивският митрополит Кирил, както и лидерите на някои професионални съюзи, сред които на адвокатите и на писателите.

Цар Борис III се застъпва за българските евреи лично пред Хитлер и външния му министър Рибентроп на среща с дамата в началото на месец март 1943 г.

С тази акт България става единствената държава, която спасява своите евреи, живеещи в старите ѝ територии. Друга страна, която предприема подобни действия е Дания.

Една част от спасителите на българските евреи са обявени за праведници от държавата Израел.

От новите територии в Македония и Тракия, които са под българско администриране, но под нацистка окупация, са депортирани в германските концентрационни лагери 11 343 евреи, от които оцеляват 12 души.

С поднасяне на цветя на Паметника на спасението край Народното събрание беше почетена паметта на онези достойни българи, които се опълчиха и не допуснаха своите братя и сестри от еврейски произход да бъдат депортирани към нацистките лагери на смъртта, съобщи днес агенция БГНЕС.

Сред присъстващите бе кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя съобщи, че поради ограниченията, наложени с оглед на заплахата от коронавирус тази година няма да се състои Походът на толерантността, които от 2019 г. е съпътстваща инициатива при отбелязване на спасяването на българските евреи.

„Днес отбелязваме 77 години от спасяването на близо 50 000 български евреи от депортация в лагерите на смъртта. Поклон пред героизма на всички знайни и незнайни българи, които тогава проявяват завиден кураж, доблест и хуманизъм”, публикува на своя профил във Фейсбук премиерът Бойко Борисов.

„ Отдаваме почит и на невинно погубените животи на повече от 11 000 евреи от Егейска и Вардарска Македония, както и на жертвите на Холокоста. Трябва да се поучим от уроците на миналото и никога да не забравяме, че спазването на човешките права е задължително условие за просперитет”, пише още в поста му.

Президентът Румен Радев, който беше на посещение в авиобазата „Граф Игнатиево”, не отбеляза дата нито с изявление, нито с публикация на официалния сайт на президенството.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов