|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Годишното поклонение в концлагера „Белене” ще е на 16 май 2020 ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Чествания
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 24 Февруари 2020 19:06

alt

 

Тазгодишното поклонение на в концлагера „Белене” на остров Персин на река Дунав ще се състои на 16 май 2020 г., събота, от 12,30 ч. Това обявиха организаторите на събитието от фондация „Остров Белене”.

За традиционното годишно поклонение на мястото на бившия Втори обект на концлагера се събират граждани от всички краища на България.

През последните няколко години държавното присъствие се изразява в лицето на председателя на българския парламент.

Тази организаторите са инициирали съпътстващо събитие – международна конференция „Изкуството като форма на отстояване на свободата на личността по време на тоталитарния комунистически режим”.

 Основната тема на форума ще бъде „Забранената музика и съдбите на репресираните музиканти  в периода 1944 – 1989 г.

Концлагерът „Белене” е най-големият концентрационен лагер по време на комунистическия режим, създаден от тоталитарното управление на БКП през 1949 г. за политически противници на  диктатурата.

Затворен е за кратко в края на 1953 г. – годината на смъртта на Сталин, след като и в СССР е разхлабен режимът в съветската лагерна система ГУЛАГ.

През есента на 1956 г. Политбюро на ЦК на БКП начело с Тодор Живков нарежда „Белене” отново да бъде отворен от страх да не се случи същото като в Унгария, където народът се вдига срещу режима и въстанието е смачкано от съветските танкове.

През 1959 г. лагерът „Белене” е закрит, след като комунистическото правителство е запитано от чуждестранни журналисти защо в България има още лагери.

„Белене” е превърнат в затвор, включително и за политически затворници, а тайно със съгласието на Политбюро и Живков МВР-ДС създава нов лагер – Трудовата група край Ловеч или по-известен като лагера „Слънчев бряг”, който съществува до 1962 г. и е закрит тихомълком след разкриване на жестокостите и убийствата, които се извършват в него.

Концлагерът „Белене” е отворен отново в началото на 1985 г., когато комунистическият режим започва акцията по насилствената смяна на турското малцинство в България.

В „Белене” са въдворени без съд и присъда 517 турци, които са изолирани при различни срокове до 1987 г.

Първото поклонение в някогашния лагер се извършва от бивши лагеристи през април 1990 г., няколко месеца след краха на тоталитарната комунистическа система.

Въпреки че е едно от най-емблематичните места на памет за комунистическите репресии и неговите жертви на „Белене” българското общество и държава все още не са направили необходимото за превръщането на мястото в Мемориал.

Виж повече за концлагера „Белене” на сайта pametbg.com, посветен на жертвите на комунизма. 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов