|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Фотогалерия: Ден за почит и признателност на жертвите на комунизма 2020 ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Чествания
Написано от Държавна сигурност.com   
Неделя, 02 Февруари 2020 23:31

alt

 

Сайтът desebg.com публикува фотогалерия от Деня за почит и признателност на жертвите на комунизма, отбелязан на 1 февруари 2020 г. в София.  Снимките са на журналиста Христо Христов. Поклонението тази година събра може би най-много участници в сравнение с предходните години.

Държавният протокол отново бе върнат, след като той бе утвърден по време на президента Росен Плевнелиев, но след това Румен Радев дезертира от конституционната си задължения на обединител на нацията и нито веднъж не взе отношение по темата или даде знак, че уважава или почита жертвите на тоталитарната диктатура на БКП.

 

alt

 

За сметка на това председателят на парламента Цвета Караянчева за поредна година уважи поклонението и се утвърди като висшата държавна фигура, която придава смисъл на държавността в такива случаи (вижте словото ѝ – ТУК) .

Други политици от демократичния спектър също присъстваха – председателят на СДС Румен Христов бе тук, депутати от ГЕРБ, а от Брюксел специално за събитието бе пристигнал евродепутатът Андрей Ковачев – най-последователният политик през последното десетилетие по отношение на тоталитарното минало, автор на редица смислени инициативи за справяне с наследството на комунистическия режим.

 

alt

 

Присъстваха и Николай Ненчев, лидер на БЗНС, председателите на два от съюзите на репресираните Лилия Друмева и доц. Драго Михалев, а лидерът на партия „Обединени земеделци” Петя Ставрева бе изпратила обръщение по повод събитието.

За събитието бе пристигнала Корнелия Маринова, кмет на Ловеч, показала от години съпричастност към почитането на жертвите на комунистическите репресии.

 

alt

 

„Днес почитаме хората, които паднаха в неравна битка с вируса на комунизма. Вирус,  който не прави разлика между християни и мюсюлмани, между българи, турци, евреи, роми… Днес отдаваме почит и на хората, които с цената на собствения си живот  извоюваха правото да отстояват собствените си идеали”, заяви тя пред медиите след събитието.

Панихида в памет на жертвите изнесоха свещеници от параклиса „На всички български мъченици” край Мемориала на жертвите на комунистическия режим до ДНК.

 

alt

 

И тази година Светият синод подмина събитието с мълчание, както и президенството, независимо от факта, че самата църква е обект на репресии по времето на комунистическия режим и над 500 са жертвите сред българските православни духовници – избити без съд и присъда в първите дни след Деветосептемврийския преврат, въдворени без присъди в лагери, а други съдени и вкара в затвори от политическото „правосъдие”.

 

alt

 

Малко известна подробност е фактът, че един от съставите на „народния съд” съди духовници за това, че са участвали в Международната комисия за установяване на масовото убийство на полски офицери в Катин и Виница от органите на съветския НКВД.

Тежи новомъченици на Българското православие обаче очевидно не трогват висшите архиереи и патриарха Неофит.

 

alt

 

Макар и през последните години доста оцелели от комунистическите репресии ни напуснаха Денят за почит и признателност на жертвите на тоталитарния режим продължава да привлича емблематични имена от средите на българските политически затворници.

Тук тази година бяха дошли Алфред Фосколо, участник в нелегална група за разпространение на позиви през 1968 г. за присъединяване на България към Европа, както и политическите затворници Рамадан Куруджу (Рунтов) от Корница и синът му Ибрахим Рунтов.

 

alt

 

Те са едни от най-твърдите противници на „възродителния процес” срещу мюсюлманите в България, а и хора свързани с Дружеството за защита правата на човека, основано от Илия Минев.

В множеството бе също така и политическият емигрант Никодим Янушев.

 

alt


Събитието събра и много наследници на жертви на комунистическия режим, които през цялото време поднасяха цветя на Мемориала, докато течеше тържествената част.

На поклонението бяха дошли и редица общественици, сред които авторът „Концлагерът „Белене” Борислав Скочев, проф. Вили Лилков, режисьорът Евгений Михайлов, историкът Момчил Методиев, писателят Захари Карабешлиев и др.

 

alt

 

От името на БЗНС лидерът му Николай Ненчев огласи, че награждават с почетна грамота за отстояване на човешките права и демократичните ценности в България, за неуморна съпротива срещу тоталитарния комунистически режим у нас и срещу неговите посттоталитарни проявления следните политически затворници:
Дянко Марков, Алфред Фосколо, Ибрахим Рунтов, Рамазан Ахмет Куруджу, Ибрахим Рамазан Куруджу, Халил Халил Кахраман, Исмаил Бекир Кахраман, Исмаил Ахмет Мулаала, Хюсеин Ибрахим Сърмалъ и Юсув Ибрахим Сърмалъ.

 

alt

 

За съхраняване на историческата памет, за популяризиране, осветляване и противопоставяне на продължаващото и днес задкулисно влияние на неразградените структури на комунистическия режим и на кремълската пропаганда БЗНС отличи представителите на гражданското общество Даниела Горчева, Стойко Стоянов, Борислав Скочев, Вили Лилков и Христо Христов.

 

alt

 

По-рано през деня жертвите на комунистическия режим бяха почетени също на Мемориала край НДК с венци и цветя от представители на обединение „Демократична България”. Венец в памет на жертвите бе поднесен и от името на зам.-кмета на район „Красно село” Биляна Коцакова.

 

alt

 

Евроатлантическият център за сигурност също отбеляза събитието с декларация, в която отбелязва, че на 1 февруари „отдаваме почит на жертвите на тоталитарната комунистическа диктатура, ние отдаваме почит на хората, които платиха най-висока цена за свободата, на която се радваме днес” (вижте целия документ – ТУК).

 

alt

 

alt

 

alt

 

alt

 

alt

 

alt

 

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов