|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Те не забравиха жертвите на комунизма: Казанлък, Сливен, Стара Загора, Хасково, Видин, Карлово, Перник, Русе, Пловдив, Бургас, Кърджали ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Чествания
Написано от Държавна сигурност.com   
Събота, 01 Февруари 2020 21:44

alt

 

Не само в София бяха почетени жертвите на тоталитарния комунистически режим, днес, 1 февруари 2020 г. Сайтът desebg.com предлага на своите читатели обзор на местата в страната, в които това също бе сторено според информационния поток в Деня за почит и признателност на жертвите на комунизма.


Казанлък

В Казанлък жертвите бяха почетени с панихида, отслужена в катедрален храм „Свети Йоан Предтеча” в града на розите.

Събитието бе организирано от местния съюз на репресираните с председател Крум Владев.

„Събрахме се около 30 души от различни вероизповедания и етнос, за да отдадем дължимото на жертвите режима на БКП, които не сме забравили и помним”, заяви пред desebg.com председателят на съюза Крум Владев.

Казанлък е един от градовете, в който след края на комунистическия режим е установен масовия гроб на избитите от „народния съд”, който се намира в района на градските гробища и днес там се издига паметник.


Сливен

„Почетохме жертвите на комунизма в панихида в храма „Света Богородица” в Сливен”, съобщи за desebg.com Станка Георгиева, член на местния Съюз на репресираните. Г-жа Георгиева е от сливенското село Желю Войвода и е дъщеря за убития горянин от Втора Сливенска чета Георги Русев.

Тя сподели, че тази година на поклонението в Сливен са дошли много представители на синдиката „Подкрепа”. Събитието е уважено и от бившия областен управител на Сливен Димитър Сяров.


Стара Загора

С панихида в църковния храм „Св. великомъченик Димитър” в Стара Загора бе почетена паметта на жертвите на комунистическия режим. След нея представители на регионалната структура на Съюза на репресираните, на местните институции и обикновени граждани поднесоха цветя пред паметната плоча, поставена на западната фасада на държавния театър „Гео Милев” в града, предаде БНР.

Там преди 75 години са произнесени присъдите на местния състав на „народния съд”, а паметната плоча беше поставена преди няколко години.


Хасково

Кметът на община Хасково Станислав Дечев поднесе цветя пред паметника на убитите хасковски офицери и военни от партизаните по повод днешния Ден на почит и преклонение пред жертвите на комунистическия режим, предаде сайтът marica.bg.

 

alt

 

Панихида отслужи отец Никола. За да почетат паметта на невинните жертви, на поклонението присъстваха народният представител Евгения Ангелова, областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова, председателят на Общински съвет Хасково Таня Захариева, заместник областният управител Митко Петров, заместник-кметът Мария Вълчева, представители на политически партии и патриотични организации, историци, преки наследници на жетвите на престъпния режим. "Отдавам своята почит към жертвите и призовавам: Никога вече комунизъм ", заяви кметът Станислав Дечев.


Видин

Архимандрит Самуил отслужи заупокойна молитва в Мемориала на жертвите на комунизма във Видин, съобщи радио Видин.

„На днешната черна за страната ни дата, отдаваме почит към паметта на жертвите на комунистическия режим в България.  От 1945 година досега датата 1-ви февруари остава в историята ни с най-масово произнесените смъртни присъди на противоконституционния „народен съд”. Поклон пред паметта на всички жертви", заяви областният управител Албена Георгиева.

 

alt

 

Пламена Вълчева, председател на Съюза на репресираните във Видин отбеляза, че през 2011 година първото правителство на Бойко Борисов въвежда Деня за почит към жертвите на комунистическия режим и припомни исторически факти, свързани с изпълнението на смъртните присъди.

„Нека сведем глава пред саможертвата, пред борбата за демокрация и свобода”, заяви Вълчева.


Карлово

Изтъкнати представители на карловския политически, социален и културен елит се събраха вчера пред мемориалния паметник в памет на жертвите от комунистическия режим 1944-1989 г. в Карлово да поднесат цветя в памет на жертвите. Изпълняващият длъжността кмет на Карловска община Антон Минев откри поклонението пред паметника на жертвите в Карлово, предаде сайтът pbnovini.com.

 

alt

 

В събитието участва Стефан Караиванов, наследник на зверски убития след т.нар. Народен съд и хвърлен в масов гроб български депутат Стефан Василев Караиванов, оцелелият от лагерите на комунистите Иван Бочев и председателят на Академия Карлово проф. Лолита Николова.

Цветя поднесоха и  председателят на Общинския съвет Доньо Василев, Анастасия Чолакова, зам. председател на Общинския и други представители на карловския елит, присъствали на паметното тържество.


Перник

Въпреки водната криза в Перник дясно мислещи хора се събраха днес се събраха пред паметника на жертвите на комунизма в града, съобщи сайта zapernik.com.

 

alt

 

Представители на всички десни партии положиха цветя, запалиха свещи и почетоха паметта на жертвите на комунизма с едноминутно мълчание.


Русе

Областната и общинска структура на ГЕРБ – Русе почетоха паметта на репресираните от тоталитарния режим днес с минута мълчание и поднасяне на цветя пред паметника на жертвите на комунизма в градинката на площад „Оборище“, предаде сайтът novinata.bg.

„Тук сме, за да отдадем почит на пострадалите от тоталитарния режим. За първи път през 2011-та година беше обявен Ден на почит, който от тогава отбелязваме на днешния ден. Това е тъжна и черна дата в българската история. Длъжни сме да пазим спомена за престъпленията на комунизма, които промениха развитието на България и сломиха хиляди човешки надежди за по-добър живот. Най-важното е да ценим свободата, мира и демокрацията“, заяви народният представител Светлана Ангелова.

 

alt

 

Цветя поднесоха още общинският ръководител на ПП ГЕРБ Бедрос Пехливанян и секретарят на областното ръководство и зам. областен управител Валентин Колев.


Пловдив

Паметта на хилядите знайни и незнайни жертви на комунистическия режим бяха почетени днес пред паметника „Свидетелят” на площад „Стефан Стамболов”, съобщиха от пловдивската организация на Съюза на репресираните, предаде marica.bg.

Младежката организация на ПП ГЕРБ в Пловдив отдаде почит на жертвите на комунистическия мракобесен диктаторски режим пред паметника „Свидетелят” на пл. „Стефан Стамболов”.

На събитието, което бе организирано от Съюза на репресираните от комунистическия терор в Пловдив, присъстваха народният представител Спас Гърневски, граждани, общественици и представители на политически партии. Към тях се присъединиха младежи от младежката организация на ГЕРБ в града. Реч произнесе председателят на Съюза на репресираните от комунистическия терор в Пловдив г-н Атанас Узунов.

„Историята трябва да се знае, помни и предава на идните поколения такава, каквато е, за да не допускаме никога повече подобни зверства да се случват в държавата ни”, заяви по време на поклонението областният координатор на МГЕРБ Пловдив Мирослав Тенев.


Бургас

„Черните дати имат черни юбилеи, на този ден преди 75 години е избита интелигенцията на страната. Нашият призив е тази дата да се помни и да се обсъжда. 30 години продължаваме да живеем в паралелни Българии, където една голяма част от населението отрича фактите. Искаме най-после българският народ да осъди това тежко престъпление и да продължим напред.“ Това коментира областният секретар на СДС в Бургас Тошко Иванов по време на поклонението днес в морския град, съобщи сайта gramofona.com.

 

alt

 

По традиция на 1 февруари пред паметника на жертвите на комунистическия режим се събраха представители на СДС, членове на Съюза на репресираните и дясномислещи бургазлии. Те поднесоха венци и цветя, за да почетат паметта на тези, които са били убити заради убежденията си.

Венци и цветя пред монумента поднесоха областният председател на СДС и общински съветник д-р Георги Митев, д-р Андрей Найденов от Съюза на репресираните от комунистическия режим в Бургас, зам.-кметът по Стратегическо развитие и екология Весна Балтина, общински съветници от ГЕРБ, сред които председателят на постоянната Комисия по култура и читалищна дейност към ОбС Веселин Пренеров, изследователят Митко Иванов, близки на репресираните, както и граждани.

Вчера в Бургас историографът Митко Иванов показа мястото, което по спомени на общественика Стоян Райчевски са били погребани тленните останки на избитите от „народния съд” в морския град.

 

Кърджали

Радослав Милев, общински съветник от „Демократична България" в Кърджали, организира отбелязването на Деня на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим, предаде БНР.

 

alt

 

След построяването на паметника на отец Благой Топузлиев през 2016 година, това е мястото, където кърджалийци поставят венци и цветя в знак на почит на 1 февруари, тъй като отецът е смятан за дисидент №1 на комунистическия режим в Кърджали.

На мястото на събитието дойдоха общински съветници и активисти от „Демократична България" и ГЕРБ, както и много граждани.

 

Дупница

„От трите области в Югозападна България – областните и общинските ръководства на СДС Перник, Кюстендил и Благоевград, се събрахме в гр. Дупница и положихме венци в памет на репресираните и осъдени от т. нар. народен съд”, съобщи във Фейсбук Юлиан Ситарски, учител в Радомир и сътрудник на евродепутат Александър Йорданов.

 

alt

 

Поклонението е извършено пред новопоставена паметна плоча на колоните на един от каменните жп мостове в града.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов