|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Караянчева в Деня на жертвите на комунизма: За злото забравата е равна на опрощение ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Чествания
Написано от Христо Христов   
Събота, 01 Февруари 2020 13:23

alt

 

„За злото забравата е равна на опрощение. Днес ставаме свидетели на уж случайно изпуснати реплики и уж изречени на шега заплахи от хора, които се борят да ни накарат да забравим жертвата на комунистическия режим. Дали някой политик ще каже, че „народният съд” е бил необходимост за времето си или ще откаже да почете деня на жертвите под предлог, че съществуват различни мнения по въпроса”.

Това заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в словото си днес, 1 февруари, което произнесе пред Мемориала на жертвите на комунистическия режим край НДК в столицата по време на поклонението в Деня на почит и признателност на жертвите на тоталитарната система.

"Това са съзнателни опити да се оправдае диващината на банда палачи, които години наред са мачкали и тероризирали политици, военни, журналисти, учени, свещеници и предприемачи. Понякога са го правили от чиста злоба и омраза, за да се подмажат на комунистическата власт за кариера, изградена върху трупове и разбити съдби", добави още Караянчева.

 

alt

 

Председателят на парламента е висшият държавен представител в Деня на почит и признателност на жертвите на комунистическия режим, след като президентът Румен Радев дезертира от ролята си на обединител на нацията и гузно мълчи и нито веднъж не е взел отношение към тоталитарната комунистическа диктатура и нейните жертви, които от 2011 г. се почитат официално в България на 1 февруари.

„Почитането на 1 февруари е Ден както на признателност и почит към жертвите на комунизма, така и предупреждение за заплаха, а не сбогуване с миналото”, посочи Караянчева.

Тя отправи апел „никога да не забравяме истината и никога не се примиряваме за опитите за подмяна на миналото”.
"Проклети завинаги да са имената на палачите. Поклон пред жертвите и мъченичеството им, десетките хиляди прекършени съдби. Поклон”, завърши речта си председателят на Народното събрание.

Тази година отново бе върната традицията церемонията да се извършва по държавен протокол и участие на гвардейци и военен церемониал. Събитието бе едно от най-посещаваните през последните години и на него присъстваха жертви и родственици на репресирани при комунизма, депутати, евродепутата Андрей Ковачев, политици от различни партии, представители на местната власт, общественици, много граждани и журналисти.

Очаквайте подробности за събитието на desebg.com. 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов