|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
МВнР отговори на руската провокация: Щиковете на съветската армия донесоха репресии за половин век ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Чествания
Написано от Христо Христов   
Вторник, 03 Септември 2019 18:34

alt
Българското Министерство на външните работи (МВнР) реагира с остра декларация на поредната провокация от страна на Русия спрямо българската история с намерението да открие в София специална изложба на 9 септември 1944 г., чрез която да представи съветската окупация на България като „освобождение”.

Както desebg.com съобщи посолството на Руската федерация се подготвя да открие изложбата на връх 9-ти септември – 75 години след деня, в който в условията на съветската окупация забранената комунистическата партия идва на власт след преврат.

В събитието е ангажирана проф. Евгения Калинова, историк от Софийския университет „Св. Климент Охридски”, автор на периода 1944-1989 г. в новия учебник по история за 10 клас на изд. „Булвест 2000”, който беше спрян от министъра на образованието Красимир Вълчев заедно с други учебници заради липсващи или тенденциозно представени факти за комунистическия режим, докато не бяха нанесени съответните корекции.

 На своя сайт МВнР разпространи следния текст, който desebg.com публикува дословно:

„По повод организираното от Посолството на Руската федерация събитие на 9 септември „Изложба 75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма“, МВнР заявява следното:

„Без да отричаме приноса на СССР за разгрома на нацизма в Европа, не трябва да си затваряме очите, че щиковете на Съветската армия донесоха на народите в Централна и Източна Европа половин век репресии, заглушаване на гражданската съвест, деформирано икономическо развитие и откъснатост от динамиката на процесите в развитите европейски държави.

МВнР няма никакво отношение към тази проява и съветваме руското посолство да не заема позиция в подкрепа на съмнителна историческа теза ("освобождение"), която привилегирова само някои политически среди в България, тъй като е намеса във вътрешнополитическия дебат в страната ни.

9-и септември и неговите последици трябва да останат достояние на историците и историческата наука, за да получат пълна и точна оценка за влиянието върху развитието на България през 20-и век.

От гледна точка на международното право фактите са ясни: деветосептемврийският преврат е пряка последица от обявяването на война на България от страна на СССР на 5 септември 1944 г. и последвалото навлизане на съветски войски на територията на неутрална спрямо СССР България.

СССР обявява война на България, когато на власт току-що е дошло ново демократично  правителство, обявило се за прекратяване на връзките с нацистка Германия и потвърдило позицията на неутралитет на Царство България спрямо Русия. Следва временна окупация на България от СССР и Съюзниците, която формално се администрира от представители на коалицията, но де факто се упражнява изключително чрез съветското военно присъствие.

Дългосрочните последици за България са същите, каквито и за останалите страни от Източна Европа, попаднали в съветската зона на влияние – 45 години управление на тоталитарен режим, опиращ се на болшевишко-ленинския вариант на комунистическата идеология.“

 

Серията провокации на Кремъл срещу България

Това не е първият път, в който Русия се опитва по най-грубия начин да използва българската история за директни политически инсинуации и провокации. През последните години Москва целенасочено използва това поле за хибридните си атаки срещу България.

През 2017 г. руският президент Владимир Путин заяви по време на официално посещение на тогавашния президент на Македония (днес вече Северна Македония, б.а.) Георге Иванов в Русия, че „славянската писменост дойде при нас от македонската земя”.

Путин направи това, независимо от всеизвестния факт, подчертаван дори от редица известни руски историци и учени като Лихачов, Никитин и др., че руският народ получава писмеността си от България във време, когато  руска литература и писменост още не са съществували.

По време на официалната си визита у нас през март 2018 г. руският патриарх Кирил назидателно държа тон на българския президент Румен Радев, поучавайки  го, че България трябва да чества единствено паметта на руските войници в Руско-турската война от 1877-1878 г., раздразнен, че при тържествата по повод националния празник 3 март в България се почита паметта и на загиналите в тази война румънски, сръбски и финландски войни (Лейбгвардейският финландски полк по това време е в състава на руската армия). Унизяващото българския президент видео беше разпространено за назидание от Руската патриаршия след завръщането на патриарх Кирил (известен още като агент „МИХАЙЛОВ” на КГБ) от визитата си в България, като във видеото не беше показана реакцията на българския държавен глава.

През декември 2018 г. посланикът на Руската федерация у нас Анатолий Макаров дари от името на Русия на столичани елха за Новата година, украсена с червени петолъчки, събитие, което беше отбелязано с „истинските дядо Мраз и Снежанка”.

Засегнати столичани обаче протестираха срещу съветските символи, с които по времето на комунистическия режим са заменени изконния християнски празник Рождество Христово, който е зачеркнат.

Руското посолство си изпусна нервите и реагира на този граждански протест, като на страницата си във Фейсбук нарече протестиращите български граждани „олигофрени” и „малоумници”.

През 2016 г. руското посолство в София отбеляза на страницата си във Фейсбук преврата на 9 септември 1944 г. с фалшива снимка от „посрещането” на съветските войски в София и изпадна в неприятна конфузна ситуация и стана за смях, след като снимката-фалшификат бе разпространена от стотици българи в социалните мрежи с подобаващи коментари.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов