|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
70 години след началото на концлагера „Белене”: Памет за жертвите на комунизма ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Чествания
Написано от Христо Христов   
Неделя, 02 Юни 2019 13:38

alt
Седемдесет години след създаването на най-големия концлагер за политически противници на БКП от тоталитарния комунистически режим на мястото на мястото, където през лятото на 1949 г. първите лагеристи създават първите землянки за живеене на т. нар. Втори обект на "Белене", в събота (1 юни 2019 г.) се събраха над 300 души, за да почетат паметта на жертвите на комунистическата диктатура.

Бяха пристигнали не само хора от различни краища на България, но и от чужбина – внушителна група на турски изселници – някои от тях самите въдворени без съд и присъда през 1985-1987 г. в „Белене” за съпротива срещу „възродителния процес, а други близки на такива жертви.

 

alt

 

За втора поредна година годишното поклонение в памет на жертвите на комунизма в „Белене” се организира от община Белене и местната фондация „Остров Белене”, чиято обща дейност освен това е насочена към изграждане на Мемориал на жертвите на тоталитарния комунистически режим в България на мястото на бившия концлагер.

 

alt

 

Тазгодишното честване съвпада и с 30-годишнината от началото на края на тоталитарното управление на БКП през 1989 г.

Събитието на остров Персин бе почетено на най-високо държавно равнище в лицето на председателя на 44-то Народно събрание Цвета Караянчева.

Тя е вторият действащ председател на българския парламент, който уважава годишното поклонение след Цецка Цачева през 2015 г.

 

Цвета Караянчева: Единствената противоотрова

срещу жестокостите от миналото е будната памет

„Трудно е да се връщаме към моментите от историята, когато човешката природа е показвала най-грозното от себе си, но е много важно те да не бъдат забравяни. Тези моменти трябва да бъдат помнени, защото единствената противоотрова срещу жестокостите от миналото е будната памет, предавана от поколение на поколение”, заяви в речта си през множество  Караянчева.

 

alt

 

По думите ѝ „Белене” е пустош на разбитите съдби, на смазаните животи, на потъпканите таланти, на отреченото право на самоопределение.

„Белене” е символ на четиридесет и пет годишната изолация от свободния свят, на безправие, на страх, на политически разгул”, заяви още тя.

„Не толкова отдавна тук са били докарвани мъже и жени, чиято основна вина е била, че искат да живеят достойно. Твърде малко време е минало, за да можем да си позволим да гледаме на тези събития хладнокръвно като на отдавна отминала история”, заключи още председателят на 44-то Народно събрание.

alt

 

 Краянчева не бе единственият политик на събитието. Тук бяха лидерът на СДС Румен Христов, председателят на Народна партия „Свобода и достойнство” Касим Дал, Жаклин Толева – председател на партия „Български демократичен форум” депутатите от ГЕРБ, Ралица Добрева и Владислав Николов (и двамата избрани от 15-МИР Плевен, б.а.), както и колежката им Лиляна Друмева, която е и председател на Съюза на репресираните от комунизма „Памет”, а също така и новоизбраният евродепутат Александър Йорданов (СДС). Неговият колега евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев не пропусна да изпрати поздравителен адрес до участниците в поклонението.

 

alt

 

Събитието бе уважено и държавната администрация в лицето на зам.-областния управител на област Плевен д-р Красимир Трифонов и от местната власт, представена от кмета на община Белене Милен Дулев.


Георги Пинчев: Да се премахнат съветските паметници

„Да се премахнат съветските паметници в страната, както и да се сменят имената на населени места, свързани с комунистическия режим, като Димитровград, който носи името на националния предател Георги Димитров”, предложи в изявлението си главният секретар на БЗНС и бивш народен представител в 37-то, 38-то и 40-то Народно събрание Георги Пинчев. Земеделецът е и политически затворник при комунизма с две присъди, като част от втората изтърпява именно в „Белене”.


Александър Йорданов: Ще помагам за изграждането на Мемориала на „Белене”

Новоизбраният евродепутат Александър Йорданов публично се ангажира да помага за изграждането на Мемориала на жертвите на комунистическия режим на концлагера „Белене”, както и че това ще направи и СДС.

 

alt

 

Той припомни приетия през 2000 г. от парламента Закон за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен, според който БКП е обявена за престъпна организация.

„Когато за много хора в Европа в края на Втората световна война идва свободата, в България вместо нея идва нечовешка трагедия. Когато там празнуват свобода ние вече тук сме в комунистическо робство”, заяви Йорданов.


Лиляна Друмева: Г-н президент Радев,

каква оценка давате за комунистическия режим?

„Ние питаме г-н Румен Радев, президент на България, какво мисли за лагерите на смъртта, какво мисли за комунистическото минало, каква оценка давате за хората, репресирани тогава”, заяви депутатът от ГЕРБ Лиляна Друмева.

 

alt

 

Тя посочи, че репресираните очакват отговора на държавния глава, издигнат от БСП, който до момента по никакъв начин не е дал оценка на тоталитарното комунистическо управление на БКП (от община Белене са изпратили покани до първите държавни ръководители за събитието, но от президентството нямаше представител на поклонението, б.а.).

 

alt

 

Друмева, която доскоро бе директор на Центъра за преквалификация на педагогически кадри към МОН в Банкя посочи, че в началото на тази година 750 учители от цялата страна са минали семинар за запознаване с най-новите знания и факти по новия раздел за периода 1944-1989 г. по история и цивилизации за Х клас, който учениците ще изучават от тази есен.

 

Шукри Мехмед: Огорчени сме от липсата на правосъдие

Бившият лагерист в „Белене” по време на „възродителния процес” Шукри Мехмед заяви от имено на голяма група турски изселници по времето на комунизма, пристигнали специално за поклонението, че те като жертви на тоталитарния режим са огорчени от липсата на правосъдие.

По думите му съдебната власт не е направила никакъв напредък по започнатото в началото на прехода дело за установяването и осъждането на виновните ръководители в БКП за насилствената смяна на имената на мюсюлманите в България.

 

 

„През този период не само ние като жертви, но и животът на нашите семейства беше превърнат в ад. Онези, които имаха щастието да останат живи им бяха откраднати много години от живота им”, заяви Шукри Мехмед, който е бивш учител, а от години ръководи организация на жертвите на насилствената асимилация, извършена от режима на БКП.

 

alt

 

 Той сподели и друго огорчение сред турските изселници, повечето от които са си запазили българското гражданство, а именно, че младите хора не знаят нищо за комунистическите престъпления, включително срещу малцинствата в периода 1944-1989 г.


Митрополит Григорий: Някои предпочитат да не си спомняме съпротивата

След речите Великотърновският митрополит Григорий, който за втора поредна година присъства на събитието, отслужи панихида в памет на жертвите без значение на техния етнос или вероизповедание.

 

alt

 

„Бог да ги прости! Вечна и блажена да е тяхната памет”, заяви владиката.

„Има едно обвинение към нашата страна и нека младите да го знаят, че България и българите нищо не са направили, за да се съпротивляват срещу режима. Това не е вярно. Едно от най-големите съпротивителни движения е движението на горяните в България”, сподели след панихидата в словото си митрополит Григорий.

 

alt

 

По думите му „някак срамежливо си спомняме, а някои предпочитат да не си спомняме тази съпротива”. Духовникът разказа и за избиваните без съд и присъда жертвите, които също трябва да бъдат „На вам ще кажа многая лета, за да не забравяте всичко това, за което идваме тук”, завърши владиката.

 

alt

 

Последва поднасяне на венци и цветя от официалните гости и множеството пред недовършения паметник, чийто постамент е излят в началото на този век и е красноречив символ за безхаберното отношение на българската нация към своите жертви от най-новата история.

 

alt

 

alt

 

София - Белене - София

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов