|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Без жест от президента Радев за жертвите на лагера „Белене”, показа, че не олицетворява единството на нацията ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Чествания
Написано от Христо Христов   
Събота, 19 Май 2018 21:48

alt
Въпреки отправената му покана от организаторите президентът Румен Радев нито присъства на годишното поклонение, проведено днес, в памет на жертвите на комунистическия концлагер „Белене”, нито изпрати свой представител, нито свое послание до участниците в честването.

Тоталната забрава и пренебрежение към жертвите на комунистическата диктатура, демонстрирани от Радев, става на фона на трескавата му подготовка за неговата официалната визита в Путинова Русия, там, където от години не е стъпвал нито един от водещите европейски лидери.

По този начин държавният глава на практика демонстрира, че не само не познава и не уважава българската история, но не се разграничава от терора по времето на тоталитарната комунистическа система.

Отсъствието на представител на президентството на „Белене” категорично показа и още нещо, а именно, че държавният глава не олицетворява единството на нацията, така както е записано в българската Конституция.

Неуважителното отношение на Радев обаче не попречи на най-малко 400 българи от цялата страна и прогонени от комунистическия режим след „възродителния процес” етнически турци, дошли от Турция специално по случая, да се поклонят пред жертвите на „Белене” на мястото на бившия Втори обект на остров Персин.

В периода 1949-1987 г. с отделни прекъсвания там е просъществувал най-големият лагер за политически противници на БКП.

Тазгодишното поклонение бе проведено под наслова „Белене” – европейско място на памет” и съвсем естествено в централна фигура на събитието се превърна евродепутатът Андрей Ковачев (ГЕРБ/ЕНП), дошъл специално от Брюксел, който е известен със своите последователни инициативи за преосмисляне на тоталитарното минало и особено внимание към жертвите на режима.

„Ние сме тук,  за да помним! Младите  хора трябва да знаят какво се е случило на това  място, за да не може никога повече да се повтарят насилията на 20-ти век”, заяви той на остров Персин.

По думите му „мемориалът за жертвите, който ще бъде изграден, ще бъде истинско европейско място за памет. Имаме огромното желание да покажем на нашите европейски приятели, че тук в България са се случвали ужасни неща, че българският народ не е приел комунистическата диктатура през 1944 г. доброволно, а с огромно насилие и жестоки репресии“, допълни Ковачев.

Вицепремиерът и лидер на НФСБ Валери Симеонов изненада всички с присъствието си, като се присъедини към официалните лица броени минути след началото на тържествената церемония.

Той демонстрира голям интерес към историята на концлагера и както по-късно заяви пред desebg.com именно неосведомеността за случилото се в „Белене” е причината да дойде тази година на остров Персин.

Освен него и Андрей Ковачев тук бяха и кметът на Ловеч Корнелия Маринова, кметът на Белене Милен Дулев зам.-областният управител на Плевенска област Татяна Божинова, председателят на Общински съвет в Белене д-р Бистра Павловска и др.

Събитието уважиха и депутати от ГЕРБ, както и лидерът на БЗНС Николай Ненчев и основателят на Народна партия „Свобода и достойнство” Касим Дал.

Освен Валери Симеонов друга изненада на тазгодишното поклонение бе присъствието на Великотърновския митрополит Григорий, който заедно с още двама православни свещеници отслужи панихида в памет на жертвите.

В нея той спомена не само жертвите, дадени от Българската православна църква, но и на всички други християнски деноминации, включително и на католическата църква начело с убития от комунистите епископ Евгений Босилков.

Митрополит Григорий не пропусна да добави в молитвата си и жертвите при комунизма сред турското малцинство, както и всички други етноси. Правословен духовник от такъв ранг не е присъствал на „Белене” от дълги години.

За първи път в организацията на събитието тази година се включи община Белене”, която с местната фондация „Остров Белене” работят за изграждането на мемориал на мястото на бившия лагер. Именно на местната власт в Белене през 2017 г. кабинетът Борисов 2 прехвърли земята на Втори обект за създаването на мемориал.

Кметът на Белене Милен Дулев обяви, че вече е изготвен идеен проект за възстановяване на лагера в неговия автентичен вид при създаването му през 1949 г.

На поклонението тази година присъства и внушителна група от етнически турци, жертви на комунистическия режим, дошли специално за поклонението от Турция.

Те бяха водени от Сабри Искендер и Шукри Мехмед, които са сред въдворените без съд и присъда в началото на 1985 г. български граждани от турски произход, изолирани в лагера „Белене”. В групата бяха и други бивши лагеристи от периода 1985-1987 г.

За културната програма по време на събитието се погрижиха актьорите Силвия Лулчева и Филип Трифонов, които изпълниха литературни произведения на поета Йосиф Петров и писателя Георги Марков.

По време на поклонението бе изложена пътуващата изложба „Свидетели: Памет за концлагера „Белене”, посветена на жертвите на концлагера – една инициатива на фондациите „Остров Белене”, „Истина и памет” и Културен център „Евгений Босилков”.

 

Информацията се публикува с подкрепата и съдействието на Никодим Янушев и Виктор Кожухаров.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов