|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Поклон пред саможертвата на горяните от Втора сливенска чета ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Чествания
Написано от Христо Христов   
Вторник, 02 Юни 2015 17:29

alt
В деня на Ботев и загиналите герои за България няколко десетки родолюбиви български граждани поднесоха венци и цветя, почитайки жертвите на Втора сливенска чета на горяните – участници в първото по рода си съпротивително движение срещу наложения със съветската армия комунистически режим в страните от Източна Европа.

Поклонението се състоя днес в центъра на Сливен, където от 2001 г. Съюзът на репресираните и издигнал скромен паметник на загиналите 41 души от Втора сливенска чета, действала в периода 1950-1951 г. в Сливенския балкан.

Отдаването на почит на горяните от Сливенско не се извършва по случайно съвпадение с Ботевите празници на 2 юни, тъй като на 1 срещу 2 юни 1951 г. Втора сливенска чета, възлизаща на 106 души и ръководена от Георги Маринов Стоянов – Търпана, влиза в тежко сражение с 13-хилядна армия от части на МВР и армията, при което загиват 40 горяни.

 

alt

 

Въпреки, че е ранен Георги Стоянов (наричан още Бенковски по приликата си с водача на Хвърковатата чета на Априлското въстание) успява да изведе останалите извън блокадата. В края на 1951 г. той е заловен, осъден на смърт и убит на 2 декември 1951 г.

По покана на организаторите от Съюза на репресираните възпоменанието в памет на горяните уважиха министърът на отбраната Николай Ненчев, председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов, президентският секретар Мартин Иванов и областният управител на Сливен Димитър Сяров.

Граждани и родственици на избитите горяни също участваха в поклонението, а в него се включиха бивши политически затворници и репресирани от Пловдив, Стара Загора и София.

 

alt

 

Станка Георгиева, секретар на Съюза на репресираните в Сливен и дъщеря на един от убитите през 1951 г. (на 28-години) припомни историята на Горянското движение в Сливенско. Тя заяви, че след промените извършителите на убийствата не са се покаяли или извинили за стореното срещу горяните.  

Мартин Иванов, секретар на президента Росен Плевнелиев, отбеляза, че малцина са тези от героите, дали живота си за България по време на комунистическия режим, които се споменават по време на тържествената заря проверка. „Не е ли крайно време тези имена да станат достояние на обществото”, запита реторично той.

 

alt

 

По думите му българите не знаят какво са направили горяните, а именно, че са се борили България да бъде една нормална и демократична държава. „Държавна, в която да не те е страх да изразиш своето мнение и възгледи”, заключи той.

„Архивът на бившата Държавна сигурност съдържа много документи за Горянското движение, но за съжаление все още няма политическа воля тези документи да бъдат отразени в учебниците по история и всички по-млади хора да имат възможността да се запознаят със събитията от близката история”, посочи пред множеството председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов.

 

alt

 

„Идваме всяка година на това място да се поклоним пред делото и паметта на тези достойни хора. Тази година обаче идвам с удовлетворението от факта, че разпоредих да се предадат досиетата на разузнавателните служби на БНА на Комисията по досиетата, за да бъде разкрита цялата истина, считам, че с този малък жест ще успокоя близките на жертвите от този период. Прекланям се пред паметта и героизма на тези хора”, заяви от своя страна министърът на отбраната Николай Ненчев.

 

alt

 

„Почитаме жертвите на Горянското движение, което е най-силно в Сливенския край. Трябва да почитаме паметта им и тя трябва да се превърне част от учебниците по история, за може новите поколения българи да знаят за саможертвата на тези хора”, отбеляза Димитър Сяров, областен управител на Сливен.

 

alt

 

От името на евродепутата Андрей Ковачев (ГЕРБ/ЕНП) беше прочетено послание, в което се казва: „Изразявам своята дълбока почит към паметта на жертвите от Втора сливенска горянска чета „Георги Бенковски” и на дръзналите да се съпротивляват срещу комунистическата власт в периода 1944-1956 г.”  В паметния си адрес Ковачев подчертава, че Горянското движение възниква в най-тежките години на тоталитарната власт по време на масови репресии и налагане на сталинова диктатура и е най-продължителната въоръжена съпротива в страните от Източния блок.

 

alt

 

Поклонението протече без присъствието на свещеници от БПЦ. Църквата беше отсрамена от католическият свещеник Писарев, който посочи, че възпоменателният паметник за горяните е ценност, която ще остане вечна с любовта към човека и висшите ценности и саможертвата на загиналите за свободата на България по време на комунистическия режим.

Церемонията завърши с поднасянето на венци и цветя, които бързо отрупаха скромния паметник, върху който са изписани имената на общо 41 горяни от Сливенско, загинали през 1950-1951 г.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов