|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
За първи път: С военни почести почетоха жертвите на концлагера „Белене” ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Чествания
Написано от Христо Христов   
Събота, 30 Май 2015 18:50

alt
За първи път от промените насам годишното поклонение на мястото на т. нар. Втори обект на остров „Персин”, където по решение на комунистическото правителство на Васил Коларов през 1949 г. се основава лагера „Белене” – най-големият лагер за политически противници на БКП в страната, беше отбелязано с участието на почетен взвод от българската армия и военна духова музика.

Стотици граждани от цялата страна и от чужбина, сред които много близки на лагеристи в „Белене” и оцелели от лагерия ад мъже,  се стекоха днес на беленския остров „Персин”, за да отдадат почит към жертвите, като поклонението съвпадна с Черешова задушница.

Освен, че се превърна в едно от най-многолюдните от последните години събитието беше почетено от председателя на 43-то Народно събрание Цецка Цачева (за първи път в историята председател на парламента посещава лагера „Белене”) , министърът на отбраната Николай Ненчев, депутатите Вили Лилков и Найден Зеленогорски (Реформаторски блок), Владислав Николов (ГЕРБ), председателят на Държавна агенция „Архиви” доц. Михаил Груев, областният управител на Плевен Ралица Добрева, кметовете на Плевен и Белене проф. Димитър Стойкови Момчил Спасов, президентски съветници, председателят на партия „Обединени земеделци” Петя Ставрева и др.


Отец Паоло Кортези: Лагерът "Белене" е българската Голгота

„Добре дошли на българската Голгота, едно от лобните места на ХХ век. Поздравявам най-напред оцелелите от този мрачен период на българската история – репресираните и техните близки, които присъстват днес тук”, заяви пред множеството местният католически свещеник отец Паоло Кортези, основен организатор на събитието заедно със Съюза на репресираните.

 

alt

 

Той определи мястото на бившия Втори обект на лагера като българско Светилище. „Днес сме се събрали най-вече заради младото поколение, което трябва да познае истината, която ще го освободи, за да не забравя страданията на народа си. Защото чрез историята ще се научи да уважава човешките свобода и достойнства, да уважава диалога, за изгражда чрез взаимна помощ по-добро общество. Днес сме се събрали тук, за да може „Белене" да се превърне в център на всекидневно поклонение, а не само в ежегодно”, отбеляза в словото си свещеникът.

В тазгодишното поклонение, което премина пред мотото „Белене – мост между поколенията”, за първи път взеха участие ученици от гр. Белене, които пресъздадоха във вълнуваща пиеса живота на лагеристите от въдворяването им до каторжния труд на беленските диги по мемоарите на въдворените в лагера Стефан Бочев, Крум Хорозов, Петър Байчев, Петко Огойски и други „врагове на народа”.

Идеята е на отец Паоло Кортези, с чиято подкрепа е реализирана и постоянната изложба на Втори обект „Памет за концлагера „Белене”, подготвена от журналиста Христо Христов, показана за първи път на посетителите днес и пресъздаваща история на най-големия мия лагер в България от създаването му през 1949 г. до въдворяването в него на български турци през 1985 г., съпротивлявали се срещу „възродителния процес".


Цецка Цачева: Вярата и достойнството на жертвите, изграждат основите на моста към младите

„Този остров е бил свидетел на насилие, извращения и предателства на дъното, до което може да достигне човешката деградация, но и на истински примери на героизъм и солидарност между поколенията”, заяви председателят на Народното събрание Цецка Цачева.

 

alt

 

„Това място е било замислено като лаборатория за смазване на личността, като зловещо оръжие срещу представителите на опозицията и заплаха срещу всеки, който би се противопоставил на тоталитарния режим, но именно тук по-възрастните затворници, спасявайки живота на по-младите, създадоха мост, който преминава отвъд островите за политическото насилие. Вярата и достойнството на онези, запазили живота на другите, изграждат основите на този мост, което ни дава сили да продължим напред, за да не допуснем никога повече, българи да се превръщат в жертви на политическо насилие”, допълни тя.

„След началото на демократичните промени жертвите на тоталитарния режим простиха на своите палачи, въпреки че палачите не поискаха прошка. Бившите затворници и репресираните от тоталитарния режим искаха да сложат край на спиралата от омраза, страх и насилие, чрез която тоталитаризмът ограбваше човешкия живот. Отговориха им със забрава и с подмяна на паметта за стотиците загинали и десетките хиляди, чиито живот и съдби бе разрушен", заключи Цачева.

Оцелели лагеристи разказаха за ужаса, преживян преди повече от 60 години. Поздравителен адрес от президента Росен Плевнелиев беше прочетен от неговия секретар Румяна Коларова.


Андрей Ковачев: истината за репресиите трябва да е в учебниците

Евродепутатът Андрей Ковачев изпрати от Брюксел специално поздравително писмо до участниците в поклонението, в което се казва:

„Днес отдаваме почит на жертвите на комунистическия и тоталитарен режим на лагера на остров Персин. На това място преди 66 години се изгражда най-големия концлагер, в който са заточвани представители на българския интелектуален, икономически и духовен елит, противопоставил се на комунистическата власт и върху който по антихуманен път е осъществяван тежък морален и физически тормоз.

 

alt

 

България все още не е затворила страницата на мрачното комунистическо минало, все още няма наказани за потъпкването на основните права и свободи на гражданите и за жестокостта, терора и ужаса, упражнен върху противниците на тоталитарното управление.

Истината за жестокостите извършени от репресивната машина на комунизма,  която десетилетия тъпчеше достойнството и свободата на стотици хиляди хора, трябва да бъде заложена в учебниците по история. Обективният исторически прочит на периода от 9 септември 1944 г. до 1989 г. ще възстанови справедливостта за пострадалите жертви  и ще попречи да бъдат преповтаряни грешките от  миналото.

Бих искал да изразя своята благодарност за неуморната Ви подкрепа към останалите живи свидетели на ужаса на „Белене”, както и за това че почитате паметта на тези, които не успяха да дочакат така жадуваната свобода и демокрация.

Подкрепям Вашите усилия да превърнете Белене в място на памет, както и изграждането на Мемориал на жертвите на комунизма. Дълбоко вярвам, че по този начин младото поколение и обществеността няма да бъдат манипулирани от наследниците на БКП и ДС”.

Официалните гости и гражданите отрупаха с венци и цветя стената на една от лагерните сгради, на която е поставена и единствената мемориална плоча от името на земеделците. Срещу нея се издига недовършеният мемориал, започнат от репресираните в началото на века.

Утре очаквайте: Подробен репортаж от мястото на събитието.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов