|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Открит урок: Дванадесетокласници научиха за тайните фалити на комунизма ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Чествания
Написано от Държавна сигурност.com   
Петък, 10 Октомври 2014 15:04

alt
Защо и по какъв начин режимът на БКП е фалирал три пъти България в периода 1960-1987 г. научиха дванадесетокласници от Математическата гимназия „Баба Тонка” в Русе по време на открит урок, изнесен пред тях от разследващия журналист и основател на desebg.com Христо Христов в четвъртък (9 октомври 2014 г.).

Срещата му с учениците е част от поредицата открити уроци, които в момента се организират в цялата страна от инициативата „25 години свободна България”, която беше открита във вторник от президентите Росен Плевнелиев и Петър Стоянов в присъствието на Инициативния комитет, на който Христов е член. В открития урок участваха помощник директорът на гимназията Мариана Севева и д-р Магдалена Желязкова, ръководител на клуб „Дебати” в учебното заведение.

„Избрах да ви говоря за икономиката по времето на комунизма, тъй като за нея са отделени съвсем оскъдни факти в учебниците по история и има изключително ограничен кръг от източници. В същото време вие постоянно чувате отнякъде, че при социализма се е живяло по-добре и една от причините за тази носталгия по комунистическото минало е фактът, че обществото не е знаело реалната цена, която плаща”, обясни журналистът, подкрепил изложението си с видеоматериали и архиви документи.

 

alt

 

Той провокира учениците с въпроса има ли смисъл да се говори и да се познава миналото, особено когато то се отнася за един тоталитарен режим? „Миналото трябва да се познава, за да не се повтаря”, отговориха дванадесетокласниците. По думите на Христов знанието и информацията за това минало за младите хора е важно и за да не позволяват да бъдат манипулирани.

Христов им разказа, че след 1947 г., когато БКП се е разправила в политическата опозиция в България, комунистическата партия е взела решение страната да се развива по съветски образец, като е извършена национализация и насилствено отнемане на земята. Частната собственост е ликвидирана напълно, а частната инициатива е отнета, като партията-държава е обещала на хората, че ще изгради едно справедливо общество, в което благата ще се разпределят по равно.

 

alt

 

След малко повече от четири десетилетия този огромен социално-икономически експеримент се сгромолясва и в основата на краха е икономическата несъстоятелност на строя.

През 1956 г. начело на комунистическата партия е утвърден непопулярният дотогава дори сред партийните среди Тодор Живков, който решава, че един от начините бързо да се хареса на обществото, е да подобри неговото жизнено равнище.

Журналистът посочи, че в резултат на погрешни икономически решения за развитието на селското стопанство и бързо изхарчени кредити от СССР политиката, възприета от Живков, се проваля.

 

 Видеоматериал, в който Тодор Живков в края на 60-те години обяснява какво ще стане, когато България изпревари САЩ по производство на глава от населението.

 

Това довежда до невъзможност страната да изплаща предоставените от Съветския съюз валутни кредити, който тогава е основен кредитор на България. Съветският ръководител Никита Хрушчов отказва да разсрочи дълговете и Живков се принуждава да продаде на съветската страна изнесения уж на съхранение в Държавната банка в Москва български златен резерв в размер на 24 тона. Нито един цент от продаденото от Москва на международните борси българско злато не се връща в България, тъй като с получените милиони са погасени дълговете на комунистическото управление.

 

alt

alt

 

„Продажбата на златния резерв на СССР Живков извършва в пълна тайна не само от обществото, но и от партийното ръководство”, посочи Христов.

Той добави, че тогава Живков е разбрал, че не е в състояние на управлява страната без постоянна съветска подкрепа, което го е мотивирало на два пъти – през 1963 г. и 1973 г. - да предлага България да стане 16-та съветска република.

Разследващият журналист разказа и за другите два фалита по времето на управлението на БКП. През 1977 г., когато в резултат на хвърлянето на огромни средства за развитието на тежкото машиностроене и покачването на международни цени на петрола НРБ отново изпада в дългова криза с над 6 млрд. долара задължения, включително и към западни банки. Положението е спасено благодарение на благосклонното отношение на тогавашния съветски ръководител Леонид Брежнев, който отпуска финансова помощ на Живковото управление, но същевременно го предупреждава, че финансовите дългове рано или късно се превръщат в политически проблем.

 

alt

 

Третият фалит става факт през 1987 г., когато председателят на БНБ Васил Коларов докладва лично на Живков, че обслужването на задлъжнялостта на НРБ към западните банки надхвърля 100 процента от общите валутни приходи на страната.

„През всичките години на управление обаче Живков изгражда една кула на илюзиите, че обществото се развива и върви напред, а това не се оказва вярно, тъй като тогавашното управление е представяло статистика (стъкмистика), която се е основавала на неверни данни и е целяла да се крие истината от хората”, каза още Христо Христов.

 

alt

 

През 1987 г. Живков не се решава да разруши „кулата на илюзии” на социализма и продължава да трупа нови дългове, които през 1989 г. вече са – външен дълг над 11 млрд. долара и 26 млрд. лева вътрешен дълг, включващ общата задлъжнялост на селското стопанство, електрониката и военнопромишления комплекс.

Той обясни, че всички тези факти е научил от архивите и подчерта огромното значение на отварянето на архивите на БКП, на комунистическите тоталитарни служби и проучването на съдебните архиви, свързани с разследванията на престъпленията на комунистическия режим.

 

alt

 

Учениците споделиха, че не са знаели, че по времето на комунистическия режим страната три пъти е изпадала в неплатежоспособност и че, когато той е рухнал през 1989 г. е завеждал такива големи дългове.

 

 Видеоматериал, в който Тодор Живков след 35 години управление признава, че социализмът е „едно недоносче”.

 

„От всички източноевропейски страни от бившия Източен блок комунистическият режим в България е завещал най-лошия икономически старт по пътя към демократични промени”, добави Христо Христов.

Той посочи, че до фактите за трите фалита на управление то БКП е достигнал, след като е проучил най-обемното разследване в историята на българската прокуратура, а именно дело №4  от 1990 г., разследвало причините за икономическата катастрофа на комунизма.

 

alt

 

"В тези над 1300 тома се съдържа истината за стопанската история на България в периода от средата на 50-те години до края на 80-те години на ХХ век, когато Живков сам признава, че социализмът е едно недоносче”, заключи изследователят.

Той отбеляза, че в онези изследвания на историци и особено на бивши служители на Държавна сигурност, където трите фалита са удобно „пропуснати”, младите хора няма да намерят отговор на един основен въпрос, който защитниците на комунизма никога не дават: Защо след като уж толкова добре се е управлявала и развивала страната под ръководството на БКП това не е продължило и след 1989 г.?

 

alt

 

„Причината се крие в това, за което говорихме този час с вас: несъстоятелността на икономическо развитие по съветския модел и командно-планова икономика, довели до краха на цялата комунистическа система”, заключи Христо Христов. Той пожела на младите хора да бъдат добре информирани и да не се оставят да бъдат заблуждавани и им подари своето документално изследване „Тайните фалити на комунизма”.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов