|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Президентът Плевнелиев: Разграничаването на демокрацията от комунистически режим е от фундаментално значение за България ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Чествания
Написано от Христо Христов   
Вторник, 07 Октомври 2014 20:45

alt
„Разграничаването на демократичните ценности от реалностите на антихуманния комунистически режим е изключително важно, то е от фундаментално значение за европейска демократична България”.

Това заяви президентът Росен Плевнелиев днес при откриването на инициативата „25 години свободна България”, с която ще бъде отбелязан четвърт век от началото на демократичните промени у нас.

В присъствието на президента (1997-2001) Петър Стоянов Плевнелиев посочи, че целта на инициативата е абсолютно ясна: трябва да застанем на страната на истината. Къде сме, откъде тръгнахме, къде искаме да отидем? Да застанем на страната на истинските ценности. По думите му това няма как да стане ако не познаваме историята и сме неспособни да кажем истината за историята на децата, на внуците си.

„Искаме да се обърнем към младите, особено към тези, родени след падането на Желязната завеса. Те не бяха пряк свидетел на събитията от 1989 г., но те са ни най-важните. Ще допуснем стратегическа грешка, ще погубим бъдещето на тази държава, ако младите не познават действителността на комунизма, истината за фашизма, истината за българския преход такъв, какъвто е”, посочи още държавният глава.

Според него с отбелязването на 25 години от началото на демократичните промени в България да се направи още една крачка към възстановяваме на доверието на гражданите към собствената им държава.

„Комунистическият режим направи всичко възможно да замете следите си, дори в учебниците още не пише какво, как и защо е станало. Доверие ще получат онези, които кажат на народа истината за комунизма и истината за българския преход”, бяха другите послания на президента.

Росен Плевнелиев призова, че е необходимо да можем да говорим открито, както за неуспехите, така и за успехите.

„Когато преди 25 години комунистическите режими в страните от Централна и Източна Европа един по един рухнаха изкуственото разделение в Европа падна. Четвърт век по-късно ние се гордеем, че сме в онази част от Европа на разградените стени и на демонтираната желязна завеса. Затова за нас българите днес, е ден за равносметка. Време е да се попитаме и отговорим честно на децата, на учениците, на следващото поколение, на гражданите какво свършихме, къде сполучихме, какво объркахме през годините на преход от тоталитарен режим към демокрация”, заяви той.

Росен Плевнелиев посочи още, че по време на прехода към демокрация българското общество е взело правилните решения по всяка от големите теми и в най-големите изпитания е взело правилните решения: мирният преход, а не гражданската война, валутният борд и макроикономическата стабилност, а когато е имало дебати „защо да не сме равноотдалечени между Европа и Русия, да бъдем неутрални, избрахме да разобличим политическото задкулисие и това е съзнателен избор на гражданското общество”.

„Сред всички източноевропейски нации ние най-лесно попадаме в лапите на ловките манипулатори на историята, които съумяват да представят прехода като една лоша версия на всичко онова, което се случва в света днес”, заяви Петър Стоянов, президент на България в периода 1997 – 2002 г., който заедно с президента Плевнелиев даде начало на кампанията „25 години свободна България”.

„Българският преход изглежда такъв не защото демокрацията е по-лоша от комунизма, а защото в най-голяма степен в оформянето му участват бившите представители на БКП и на службите”, каза Стоянов.

Според него отбелязването на годишнината от началото на демократичните промени трябва да бъде малко по-далеч от фанфарите и да е насочена към осмислен прочит на последните 25 години.


Росен Плевнелиев подчерта, че българските граждани трябва да дадат моралната си оценка за комунизма и да не мислят за него само в измерението на битовизмите. „Днес с това се занимаваме – колко фабрики имаше, колко струваше едно или друго, кое беше достъпно, кои бяха привилегировани”, заяви Плевнелиев и добави, че тази интерпретация на комунистическото минало е изключително погрешна.

„Тя не е вярна, защото не ни показва пълния аспект на това какво е комунизмът и същевременно може да доведе до изкривявания. Всички казваме, че миналото е мост към бъдещето. Ами ако изграждаме фалшиви мостове? А ако те не са към бъдещето, а към това комунизмът да се върне, само защото не го познаваме, или някой ще го върне отново на бял кон, защото е силен”, заяви Плевнелиев и добави, че комунизмът не може да отсъства от учебниците.

„Трябва да затворим една страницата от миналото и да отворим друга към бъдещето, но това може да стане само ако кажем истината”, заключи той.

Инициативата „25 години свободна България” включва 120 събития в цялата страна, които ще се проведат през следващите два месеца, подготвени от Инициативен комитет при президента.

С тях ще се помогне за осмислянето на комунистическото минало. Предстои обявяването на резултатите от социологическо проучване за оценките на българското общество за прехода, а дискусиите и коментарите ще се пренесат в университетите. Министерството на образованието организира серия от открити уроци в страната, в които ще участват историци, изследователи, журналисти и общественици.

Предвидена е международна конференция „Как ще се справим с миналото, гледайки към бъдещето” и откриването на паметник в София на писателя Георги Марков и др. Събитията могат да бъдат проследени на сайта на инициативата (http://25freebg.com/).

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов