|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Пастор Бедрос Алтунян: Самозабравилата се комунистическа върхушка се опита да раздели народа ни ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Чествания
Написано от Христо Христов   
Събота, 24 Май 2014 08:46

alt
Сайтът desebg.com публикува изключителното слово на пастор Бедрос Алтунян, произнесено по време на общонационалното честване на 25-годишнината от майските събития през 1989 г., състояло се на 20 май 2014 г. в село Пристое, област Шумен под патронажа на президента Росен Плевнелиев.

Пастор Алтунян е председател на Евангелския Епископален Методистки Съюз и говори от името на протестантската общност, а речта му беше една от най-завладяващите, пример за етническа толерантност между християни и мюсюлмани.


Ние се радваме, че днес всички сме тук заедно. Ние сме събрани от различни етноси и различни религии. От името на Обединените евангелски църкви и всички протестанти в България изразявам любовта и солидарността на стотици хиляди евангелисти в България и да ви кажа: В най-трудните моменти и днес, вие не сте сами. С вас е всемогъщият Бог, с вас е великият Аллах, с вас сме всички ние – вашите братя.

Жертвите и страданията от събитията преди 25 години трябва да ни покажат пътя на Националното помирение. Време е да спрем изкуственото разделяне на нашия народ. Днес, ние трябва да бъдем благодарни, че България е нашето Отечество – на българи, на турци и арменци, на евреи и гърци, на всички други, които тук са намерили подслон.

Трябва да изразим нашата благодарност към великодушието на българския народ, който ни приема като част от себе си.

Дълбок поклон на всички наши скромни съграждани, съселяни, приятели и съседи, които винаги са с нас във всички трудности.

Вие, братя турци и мюсюлмани, изпихте горчивата чаша на унизението, но това беше дело на една самозабравила се комунистическа върхушка. Но всички съседи и приятели бяхме с вас.

Простете ни, че нямахме смелостта да изразим публично нашата подкрепа тогава! Такова време беше. Това беше унижение и за нас, които не можехме да дойде близо до вас.

Човещината не можаха да я ограбят! Това е добродетел, която продължа да бъде част от нашия народ независимо от религия и етнос.

Нашата нация е многолика, но трябва да остане сплотена. Ако има различия те се причиняват от атеистични фанатици, независимо дали са християни или мюсюлмани. Те се опитват да създадат пукнатина в нашата нация. Нека да им се противопоставим!

Това не е само разумният избор, но е заветът на Апостола – най-висшия идеал в нашето Отечество! А кой е казал, че религиозните противоречия са непреодолими? Пак същите, атеистите.

От началото на прехода, когато Политбюро влезе в църквите и запали свещи, след това комсомолски активисти написаха Закона за вероизповеданията и продължават да ни учат как да живеем ние – религиозните общности, ние нямаме нужда някой да ни учи.

Ние от много столетия сме били заедно! Преходът се оказа труден. Политиците не успяха. Днес продължава да се насажда етническа нетолерантност. Но това не решава проблемите, а само ги задълбочава. В тази битка няма победители, има само победени. Това сме вие и ние.

Защо днес религиозните общности са толкова безпомощни? Защо те не са фактор в нашето общество?  Те служат на политиците. Нямат достойнството да застанат пред народа си, както направи църквата в Полша и на други места.

Трябва да се научим на толерантност. Иначе няма да може да обясним на следващите поколения защо за били тези жертви и страдания, които започнаха в Пристое. Нима напразно страдаха и умряха тези хора, които споменаваме днес?

Днес искам да поздравя нашите мюсюлмански братя и с най-добри чувства да им пожелая да се борят за чистотата на своята вяра. Защитавайте вярата си! Не позволявайте на други да ви използват и да я оскверняват от домогвания на амбициозни политици, които продължават да градят кариера върху нещастието на бедния народ!

Скъпи приятели, ние не знам какво ще се случи утре, но помнете, че Бог е с нас!

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов