|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Необикновените герои от Пристое – 25 години по-късно ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Чествания
Написано от Христо Христов   
Сряда, 21 Май 2014 16:09

 alt

Тази година сигурно ще има много поводи да споменаваме 25-годишнина от рухването на комунизма. Четвърт век по-късно паметта за времето на режима на БКП ще ни провокира да си спомняме или научаваме за събития, забравени или познавани бегло.

Такива са майските събития от 1989 г., когато част от българските турци, станали жертва на възродителния процес четири години по-рано, излизат на открит протест, с митинги и гладни стачки срещу комунистическата власт за да защитят изконните си човешки права. Отзвукът от протестната вълна на Запад е голяма, а в страната се заглушава от цензурата.


Организаторите на първото общонационално честване на майските събития

Началото е поставено точно на 20 май 1989 г. в селцето Пистое, община Каолиново, Шуменско. Има българи – политически затворници при комунистическата диктатура – в България и живеещи в чужбина, които не са забравили героизма на тези български граждани преди 25 години. И обединени в Общонационална инициатива за почитане на жертвите на комунизма, организират поклонение в памет на героизма отпреди 25 години на тези обикновени, именни и безименни хора.

alt

 

Към тях се присъединява Съюзът на репресираните от комунистическия режим „Памет” и организират събитието, точно на датата – 20 май на мястото на събитието – село Пристое. Канят президента Росен Плевнелиев, който приема да бъде патрон на инициатива, така тя се превръща в надпартийна. През последните две десетилетия честванията, свързани с „възродителния процес”, са „монополизирани” от ДПС, независимо от факта, че част от ръководството на партията, начело с лидерите му – Ахмед Доган и Лютви Местан – са разкрити като сътрудници на репресивната машина на Държавна сигурност, обслужвала интересите на БКП.

 

alt

 

Тази година ДПС, начело с председателя си Лютви Местан, отбелязват годишнината от майските събития в Пистое мяколко дни по-рано – на 18 май, неделя. Така негласно, без конфликт, за първи път е дадена възможност за национално честване на годишнината, а от ДПС елегантно се „разминават” с държавния глава.

Лиляна Друмева, председател на Съюза на репресираните от комунистическия режим „Памет” ме информира. Тръгваме за село Пристое с организиран от съюза транспорт рано сутринта от София. След 6-часово пътуване пристигаме в селото, което е на около час път от Шумен. Там вече са пристигнали другите участници за събитието, само минута след като сме слезли от автобуса в центъра на Пристое над селото в небето прелита въртолета с президента на борда, за да се приземи в близките поля.

 

alt

 


В Пистое през 2014 г.

Макар кметовете на Пристое и Каолиново, които са от ДПС, да не афишират присъствието си на общонационалното шествие, те участват в партийната инициатива в неделя, селото се е подготвило за честването – ученици от местното училище, начело с директора, с любопитство и нетърпение очакват пристигането на държавния глава. Същото важи и за няколко десетки жители на Пристое, предимно мъже. В множеството са се слели репресирани от комунизма, дошли от София, Шумен, Търговище, граждани от Пловдив и Кърджали, студенти. За отразяване на събитието в Пристое няколко телевизии, сред които и БНТ, са изпратили свои кореспонденти.

 

alt

 

Цялото това множество е застанало на улицата в близост до съвсем скромен бетонен постамент, на който е поставена плоча с надпис: „На 20 май 1989 г. от село Пристое първата организирана мирна протестна демонстрация срещу насилствената асимилация на турското население в България”.

Няколко минути по-късно пристига президентския кортеж. Росен Плевнелиев е посрещнат от момиче и момче от местното училище. „Здравейте, благодаря ви, че ме поканихте”, казва държавният глава пред множеството. Най-напред той се здрависва с председателя на Съюза на репресираните от комунистическия режим Лиляна Друмева, бившият политически затворник Алфред Фосколо и с представителите на различните вероизповедания, които са уважили поканата на организаторите.

 

alt

 

След тях десетки ръце се протягат към Росен Плевнелиев, а той се стреми да се ръкува със всеки един, като отделя особено внимание на групата ученици.

Водещият на събитието Радослав Кавалджиев – Роро, син на певеца Вили Кавалджиев, една от емблемите на сините митинги през 90-те години, обявява още в началото, че събитието е надпартийно, под егидата на президента и подчертава, че за съжаление през изминалите години в повечето случаи истината за комунистическото минало е партизирана и манипулирана.


Президентът: Комунистическият режим потъпка българския национален идеал

Дадената е думата на президента Росен Плевнелиев, който м кратката си 8-минутна реч, прави едно от най-силните си изказвания в качеството си на държавен глава. „Комунистическата тоталитарна машина потъпка българския национален идеал за човешки права, свобода и достойнство, а ние трябва да се обединим за обективен прочит на събитията от близката история в името на децата на България”, заявява той (чуй цялата реч на президента в аудио записа по-долу).

 

alt

 

Никой досега не е формулирал убийствените за българското общество последици от 45 години комунистически режим и никой досега не е отправял по-точно определение за антидържавния и антинационален характер на управлението на БКП.

 

Аудиозапис на речта на президента Росен Плевнелиев.

С точно премерени слова, подчертаване на определени думи и уместни паузи словото на държавния глава е посрещнато с неколкократни одобрителни ръкопляскания.


Католиците се молят за жертвите мюсюлмани

Павел Кортези, енорийски свещеник в Белене, представител на Католическата църква заявява:

„Както е приел Европейският съюз: твоята история е моята история. Днес аз се чувствам българин с вас и специално с онези, които са страдали по време на комунизма. Вярвам, че обединението и свободата са в резултат на общите усилия. В молитвите си ние споменаваме хората и жертвите от майските събития. Аз и цялата католическа общност сме с тези, които обичат свободата, демокрацията и уважават и зачитат правата на другите”.

 

alt

 


Протестантите: Жертвите и страданията трябва да ни покажат пътя на помирение

От протестантската общност говори пастор пастор Бедрос Алтонян – Председател на Евангелския Епископален Методистки Съюз, който е и председател на Библейското дружество за България:

„Ние се радваме, че днес всички сме тук заедно. Ние сме събрани от различни етноси и различни религии. От името на Обединените евангелски църкви и всички протестанти в България изразявам любовта и солидарността на стотици хиляди евангелисти в България и да ви кажа: В най-трудните моменти и днес, вие не сте сами. С вас е всемогъщия Бог, с вас е великият Аллах, с вас сме всички ние – вашите братя. Жертвите и страданията от събитията преди 25 години трябва да ни покажат пътя на Националното помирение. Време е да спрем изкуственото разделяне на нашия народ. Днес, ние трябва да бъдем благодарни, че България е нашето Отечество – на българи, на турци и арменци, на евреи и гърци, на всички други, които тук са намерили подслон.”

 

alt


20 май 1989 г. в спомените на политическите затворници

Петър Бояджиев, бивш политически затворник и емигрант във Франция, един от организаторите на инициативата, благодари на президента за куража да сте днес тук в защита на истината и на страната. Той отбеляза последователността на държавния глава в отношението му към комунистическото минало и паметта на жертвите му, отбелязани с редица инициативи от началото на мандата му през 2012 г.

Петър Бояджиев подчерта факта, че преди 25 години много от жертвите на „възродителния процес” са се включили в редиците на основаното от антикомуниста и политически затворник Илия Минев Независимо дружество за защита правата на човека.

 

alt

 

След него думата е дадена на Аладин Мотлу, координатор на независимото дружество в Шуменския край, от когото  групата на Петър Бояджиев във Франция научава за започналите манифестации в НРБ.

„Мирни демонстрации през май 1989 г. събориха стената на страха от жестоката комунистическа действителност. Майските събития не трябва да се оценяват като достижение на една етническа група, а на а придобивка за цялата българска опозиция, копнееща за свобода.

 

alt


Лиляна Друмева: Президентът е обединител, а не разединител

Председателят на Съюза на репресираните от комунистическия режим „Памет” Лиляна Друмева подчерта, че присъствието на поклонението е показателно. „Това е недвусмислен знак, че вие г-н Плевнелиев, сте президент на обединението, а не на разединението”, заяви тя и допълни:

„Хиляди са потъпканите животи и погребаните човешки съдби при комунизма поради една проста причина: Желание и смелостта да говориш истината. Защото само истината ни прави свободни”!

 

alt


Отец Димитър Амбарев за ролята на Илия Минев

В заключение думата е дадена на репресираният от комунистическата власт отец Димитър Амбарев. През 1989 г. той е
пълномощник и говорител на Независимото дружество за правата на човека, основано от антикомуниста и политически затворник Илия Минев. Отец Амбарев припомни позицията на Минев към  майските събития:

„Когато мирните манифестации през май 1989 г. са определени от режима като „турска работа”, Илия Минев каза: „Не, това е българска работа, защото и мюсюлманите са чеда на Отечество България, те са граждани на същата тази България и тя е толкова наша, колкото и тяхна!”

В края на словото си отец Амбарев заключава, че „място за разединение няма и нашият президент, който днес уважи нашето събиране показа, че ние сме едно в името на свободното и демократично общество на Европа!”

 

alt

 

Множеството е изпълнено с емоция от изказванията и речите на хората. В очите на много от присъстващите, включително и на мъже забелязвам неприсъщо вълнение. Във въздуха витае усещането за единение и дълго чакан миг. Миг, в който, докато се поднасят венци и цветя, изплува отдавна бленувано желание за припомняне на паметните събития отпреди 25 години, непознати за новите поколения, човек разбира, че мигът е станал реалност. И чрез него не само почитаме паметта на жертвите – онези именни и безименни хора – необикновени герои, които са се осмелили да се опълчат на антихуманния комунистически режим, отнел им имената и достойнството. Но и чрез този изживян миг осъзнаваме цената на свободата и демокрацията и необходимостта да се борим за тях всеки ден.

 

alt

 

alt

 

alt

 

alt

 

alt

 

alt

 

alt

 

alt

 

alt

 

alt

 

alt

 

alt

 

alt

 

alt

 

alt

 

alt

 

alt

 

alt

 

alt

 

alt

 

alt

 

alt

 

София – Пристое – София.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов