|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
За първи път: Православни, католици, протестанти и мюсюлмани заедно в памет на жертвите на комунизма ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Чествания
Написано от Христо Христов   
Събота, 01 Февруари 2014 19:11

 alt

За първи път в България висши представители на Българската православна църква, на мюсюлманското изповедание, на католиците и протестантите застанаха един до друг, отдавайки почит и памет на жертвите на комунистическия режим.

Това стана днес на 1 февруари – Деня за признателност и почит към жертвите на комунистическия режим в България, обявен с решение на Министерския съвет през 2011 г., като поклонението беше почетено от близо 200 души в София.

Тивериополският епископ Тихон – председател на църковното настоятелство на ПКСХП „Св. Александър Невски”, Мустафа Избищели – районен мюфтия на София, отец Петков Вътов от Католическата църква и пастор Николай Неделчев – председател на Съюза на евангелските църкви в България, призоваха за почитане паметта на жертвите на режима на БКП.

Четиримата отправиха слова към цялото българското общество по време на поклонението пред Мемориала на жертвите на комунистическия режим до НДК в столицата, в които подчертаха значението за паметта към пострадалите от антихуманния и атеистичен режим на комунистическата партия.

Присъствието на четиримата духовници се случва за първи път и то на тази дата. Идеята за това е на инициативен комитет за честване на събитието, в който влизат предимно политически затворници по време на режима, сред които Алфред Фосколо, Петър Бояджиев, Неджедин Хак, Александър Димитров, Аладин Садък и др.


Помирение по пътя на истината за миналото

Организаторите на инициативата са споделили идеята с представители на духовенството и те са откликнали, научи desebg.com. Целта на инициативния комитет е паметта за жертвите на комунизма да стане обединителна основа за помирение в България по пътя на истината за миналото, като присъствието на представители на различни изповедания да покаже, че няма различия за оценката на режима.

 

alt

 

„Жертвите на комунистическият режим не могат да бъдат забравени. За тях си спомняме и днес, когато в много православни църкви духовниците отслужват панихиди в тяхна памет”, заяви епископ Тихон. Той допълни, че се чувства неудобно пред хората заради факта, че отворените досиета са показали, че Държавна сигурност е проникнала сериозно в БПЦ и помоли множеството за прошка.

Районният мюфтия Мустафа Избищели посочи, че освен паметта към жертвите, българските граждани могат да се обединят около националната кауза и желание да се живее в мир и толерантност.

Представителите на католическата и протестантската църкви припомниха послания като това, че „истината ще ни направи свободни”.


Росен Плевнелиев: Липсва ни недвусмислена оценка на комунистическия режим

В специално видео обръщение президентът Росен Плевнелиев определи като ”най-тежкия порок на нашия преход" липсата на недвусмислена оценка за престъпленията на комунистическия режим.

Той посочи, че в годините на прехода различни политически партии са се опитвали да крият части от истината за тайните служби на тоталитарната власт.

„1 февруари 1945 година е символична дата в нашата история, защото не само е избит цвета на българската интелигенция и политическия елит, но и направен опит да бъде брутално смазана всяка проява на гражданска активност и доблест. Днес българският народ задава много въпроси и търси решение как да се противопостави на задкулисието, на полуотворените досиета, на недоизказаната истина за комунизма и неговата тоталитарна държава”, каза Плевнелиев.

„Вместо това продължават опитите за създаване на паралелна реалност и митове – за Тодор Живков, като „човек от народа“, за „добрите“ служители на Държавна сигурност, които „не са работили за една партия, а за държавата“, като удобно се забравят лагерите, затворите и целият терор, който осъществиха същите тези „професионалисти“, върху българския народ“, посочи държавният глава.

 

alt

 

„Упорито се търсят причини и средства, така че документите на комунистическите служби да останат непрочетени, за да се манипулира истината, както е удобно за някои”, заяви още президентът Росен Плевнелиев във видеообръщение,

Плевнелиев призовава всички документи, свързани с дейността на комунистическите тайни служби, да бъдат архивирани, дигитализирани и предоставени на Държавния архив.

„След 25 години няма какво повече да бъде тайна. Нека всички имат достъп до тях, а не някой да ни посредничи, четейки архивите вместо нас. Няма нужда от посредник между нас и истината. Всички граждани, ученици, студенти, имат право да разберат истината за службите на тоталитарната власт от първо лице. Нека веднъж завинаги да затворим спекулациите около Държавна сигурност, да я сложим в Държавния архив и да дадем достъп на всички по интелигентен начин, както отдавна го направиха европейските държави“, апелира президентът в обръщението си.


Евродепутатът Андрей Ковачев: Истината да ни обедини

Честването беше уважено и от евродепутата Андрей Ковачев (ГЕРБ/ЕНП). „Има една огромна несправедливост в нашата страна и това е нежеланието да се види каква е била истината по време на комунистическия режим и да има справедливост за страдалците, няколко поколения българи, жертви на режима”, заяви той.

 

alt

 

По думите му има нежелание за обективен прочит на близката история и това нежелание се демонстрира от наследниците на БКП. „Истината не е нито лява, нито дясна и ние трябва да се обединим около нея”, добави той.

Евгений Михайлов от движение „22 септември” заяви, че в петък са внесли в Народното събрание (чрез парламентарната група на ГЕРБ) законопроект, с който да не се счита наличието на давност за престъпления от 9 септември 1944 г. до края на комунизма. „Трябва да има правосъдие и да се потърси отговорност за много финансови престъпления”, заяви той, отбелязвайки опитите, които са правени в предишни парламенти за приемането на подобен закон по идея на депутата от СДС Лъчезар Тошев.

Слова произнесоха още представителите на съюзите на репресираните Лили Друмева и Драго Михалев, зам.-кметът Тодор Чобанов, Любен Петров, заместник-председател на СДС, Николай Василев от БЗНС, както и студенти.

 

alt

 

Поклонението беше уважено от много репресирани, от президента Желю Желев, общественици и граждани.

Венци и цветя в памет на жертвите на комунистическия терор бяха поднесени от името на президента Росен Плевнелиев, кмета на Столична община Йорданка Фандъкова, председателя на ГЕРБ Бойко Борисов, зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, ГЕРБ – София, НДСВ, ДСБ, СДС, „Обединени земеделци”, евродепутатите от ГЕРБ, както и от представители на протестиращите срещу кабинета „Орешарски”.

 

ОЧАКВАЙТЕ: ФОТОГАЛЕРИЯ ОТ СЪБИТИЕТО

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов