|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Сергей Станишев: Нуждаем се от заряда на светлата дата 9-ти септември 1944 г. ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Чествания
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 09 Септември 2013 20:14

alt
„Нуждаем от заряда на 9 септември 1944 г., от вярата, че дори задачи, които изглеждат трудни и непостижими, са постижими”. С тези думи лидерът на БСП Сергей Станишев коментира предстоящите предизвикателства пред кабинета „Орешарски”, който управлява с мандата и подкрепата на социалистическата партия.

Станишев направи изявлението пред съпартийци и симпатизанти на наследницата на комунистическата партия по време на честването на 9-ти септември днес в зала 3 на НДК, организирано от градската и областната организация на БСП. То мина под наслов „9-ти септември 1944 г. – 69 години от победата над хитлеро-фашизма”.

„Оцелели сме и сме се развивали (партията б.а.), защото сме работили за общественото благо и защото сме се адаптирали към новото време, и сме намирали верния път към сърцата на повечето от българите.

Вярвам, че ще успеем и този път да намерим пътя към съгласие в българското общество по основните приоритети без да се отказваме от нашите леви социални ангажименти, това е което ни предстои”, обясни лидерът на левицата.

Той определи 9-ти септември 1944 г. като „една от най-ярките и забележителни дати на съвременната ни история”. „За нас, българските социалисти 9-ти септември остава една светла дата, символ на идеали, които са непреходни”, допълни Станишев.

 

alt

 

По думите му периода между 9 септември 1944 г. и 1989 г. е бил „съзидателен”. Според Станишев на младите хора е било трудно да си представят „колко модерна и технологична беше  България в този период, какви права и постижения са имали всички граждани на страната в сферата на здравеопазването и образованието и какво самочувствие са имали те за мястото на България в света като действително модерна държава”.


„И днес ние гледаме на 9-ти септември 1944 г. не носталгично и не просто исторически, а като дата, която винаги ще дава повод за размисъл и за извличане на поуки и поглед към бъдещето” каза още лидерът на БСП. Той призова да се извлече поука „и от грешките и деформациите, които се получиха след 9-ти септември” без да ги назовава или да се спира подробно на тях.

За него 9-ти септември винаги ще бъде „и празник с много емоционална натовареност”, защото се самоопредели като син на български антифашист, с което винаги се гордеел и се гордее.

 

alt

 

Сергей Станишев е син на Димитър Станишев, член на РМС и партизанин в отряда „Чавдар” от март 1944 г. След 9-ти септември 1944 г., заминава да учи в СССР. От 1977 г. е секретар на ЦК на БКП и отговаря за международните връзки на партията. Съпругата му Дина Мухина, майка на лидера на БСП, е рускиня.

Самият Сергей Станишев е роден в СССР (гр. Херсон, Украинска ССР) през 1966 г. и до разпадането на Съветския съюз е съветски гражданин, а след това руски до 1996 г., когато придобива българско гражданство и се отказва от руското.

 

Коментари 

 
+7 #3 svetlan 2013-09-10 19:37
Забелязва се по заглавието на статията на Г-н Христов,че комунистическат а сган е тотално побъркана,да определя Адолф Хитлер на 'фашист'. А той е бил "национал-социалист",председател на НСДАП -националсоциали стическа ,германска ,работническа партия.Защо не го определят поне като "социалист",или "работник".Или да направят комбинация "хитлеро-социалисти ",или 'хитлеро-работнически'.

И българския народ продължава да консумира тези лъжи. Спасение не се очаква скоро от комунистическат а гавра с този заспал народ. Повечето от функциите на българския народ са силно утихнали ,което му пречи да се противвопостави на комунистите.
 
 
+5 #2 svetlan 2013-09-10 19:20
Така е Глас,така е и завинаги така ще бъде в България. комунистическит е лъжи саводещи в страната,държав ата е комунистическа ,официалната пропганда е също комунистическа, като цяло народът е комунизиран.
Декомунизация няма и не може да има. Българският народ явно не е в състояние да се отърве от комунистите и техните лъжи.
Нашата група от разследващи читатели би попитала Г-н Христов,дали е успял да разговаря с някой комунист на посоченото сборище. И втория ни въпрос е дали комунистите са обърнали внимание на обявяването на войната срешу България от Съветския Съюз и въобще дали с аказали нешо по този повод-специално за окупацията.
Разбира се,както винаги,ние сме дълбоко уверени,че Г-н Христов ще бъде любезен и ще отговори на нашите въпроси.
 
 
+7 #1 glas 2013-09-10 12:56
"светла, ярка и забележителна дата..."?!
Забележително е как с огромни лъжи червените терористи продължават да се омайват едни други?! Забележително е как след 69 години от победата над хитлеро-фашизма станишев се прегърна с българският му еквивалент в лицето на сидеровата атака?!Забележително е как дойдоха на власт и управляват досущ като диктатори?! Забележително е че 90 дни хората протестират по улиците с призиви за ОСТАВКА, а те отказват да ги чуят?! ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНО Е?!
 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов