|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Сергей Станишев: Нуждаем се от заряда на светлата дата 9-ти септември 1944 г. ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Чествания
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 09 Септември 2013 20:14

alt
„Нуждаем от заряда на 9 септември 1944 г., от вярата, че дори задачи, които изглеждат трудни и непостижими, са постижими”. С тези думи лидерът на БСП Сергей Станишев коментира предстоящите предизвикателства пред кабинета „Орешарски”, който управлява с мандата и подкрепата на социалистическата партия.

Станишев направи изявлението пред съпартийци и симпатизанти на наследницата на комунистическата партия по време на честването на 9-ти септември днес в зала 3 на НДК, организирано от градската и областната организация на БСП. То мина под наслов „9-ти септември 1944 г. – 69 години от победата над хитлеро-фашизма”.

„Оцелели сме и сме се развивали (партията б.а.), защото сме работили за общественото благо и защото сме се адаптирали към новото време, и сме намирали верния път към сърцата на повечето от българите.

Вярвам, че ще успеем и този път да намерим пътя към съгласие в българското общество по основните приоритети без да се отказваме от нашите леви социални ангажименти, това е което ни предстои”, обясни лидерът на левицата.

Той определи 9-ти септември 1944 г. като „една от най-ярките и забележителни дати на съвременната ни история”. „За нас, българските социалисти 9-ти септември остава една светла дата, символ на идеали, които са непреходни”, допълни Станишев.

 

alt

 

По думите му периода между 9 септември 1944 г. и 1989 г. е бил „съзидателен”. Според Станишев на младите хора е било трудно да си представят „колко модерна и технологична беше  България в този период, какви права и постижения са имали всички граждани на страната в сферата на здравеопазването и образованието и какво самочувствие са имали те за мястото на България в света като действително модерна държава”.


„И днес ние гледаме на 9-ти септември 1944 г. не носталгично и не просто исторически, а като дата, която винаги ще дава повод за размисъл и за извличане на поуки и поглед към бъдещето” каза още лидерът на БСП. Той призова да се извлече поука „и от грешките и деформациите, които се получиха след 9-ти септември” без да ги назовава или да се спира подробно на тях.

За него 9-ти септември винаги ще бъде „и празник с много емоционална натовареност”, защото се самоопредели като син на български антифашист, с което винаги се гордеел и се гордее.

 

alt

 

Сергей Станишев е син на Димитър Станишев, член на РМС и партизанин в отряда „Чавдар” от март 1944 г. След 9-ти септември 1944 г., заминава да учи в СССР. От 1977 г. е секретар на ЦК на БКП и отговаря за международните връзки на партията. Съпругата му Дина Мухина, майка на лидера на БСП, е рускиня.

Самият Сергей Станишев е роден в СССР (гр. Херсон, Украинска ССР) през 1966 г. и до разпадането на Съветския съюз е съветски гражданин, а след това руски до 1996 г., когато придобива българско гражданство и се отказва от руското.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов