|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Вицепрезидентът Маргарита Попова: На 1 февруари 1945 г. е прекъсната националната памет и история на България ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Чествания
Написано от Христо Христов   
Петък, 01 Февруари 2013 13:00

alt
Една от злините на комунистическия режим е това, че на 1 февруари 1945 г. е прекъсната националната ни история и националната ни памет, заяви вицепрезидентът Маргарита Попова в реч по време на поклонението в памет на жертвите на комунизма пред Мемориала в тяхна чест, край НДК в столицата.

Прекъсването на националната история и памет става чрез избиването на част от елита на българската нация – министри, депутати, регенти, генерали и офицери, интелектуалци точно на днешната дата през 1945 г., отбеляза тя.

По думите й и днес българското общество се пита, защо и днес има дефицит на липса на справедливост. Според нея е прекъснат естествения ход на историята. Осъдени на смърт са хора, които са живели и работили за родината. Хора, които са градили и създавали елит и са обичали България.

„Как днес да има справедливост, когато в резултат на насилственото прекъснатото ни развитие основни ценности бяха несправедливото разпределение на власт и на блага. Затова трябва да помним”, посочи Маргарита Попова.

 Тя подчерта важността на отдаването на памет и почит към жертвите на комунизма. Сайтът desebg.com дава възможност да чуете (в аудио файла по-долу) цялата реч на вицепрезидента Попова (от 13.40 мин. на записа).

 

 

 Запис от панихидата (1-13 мин.) и речта на вицепрезидента Маргарита Попова (13.40-23.20 мин.)

 

На церемонията пред Мемориала на жертвите на комунизма присъстваха още президентът (1990-1997) Желю Желев,  посланикът на Франция у нас Филип Отие, репресирани от комунизма, политици, общински съветници, общественици.

От името на партиите ГЕРБ, СДС, ДСБ, Народна партия „Свобода и достойнство”, евродепутатите от ЕНП/ГЕРБ, Съюза на репресираните, министъра на отбраната бяха поднесени цветя и венци.


ОЧАКВАЙТЕ: Фоторепортаж от събитието.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов