|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Чествания
75 години от създаването на зловещия комунистически концлагер „Белене“: Спомен за първото поклонение през 1990 г. ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Чествания
Написано от Милена Петкова   
Събота, 27 Април 2024 12:19

alt

 

Преди 75 години, на 27 април 1949 г. с поверително постановление на комунистическото правителство начело с Георги Димитров взима решение за създаването на нов лагер на най-големия от Дунавските острови – Персин край тогавашното село Белене.

За кратко време „Белене“ се превръща в най-големия лагер за политически противници на тоталитарния комунистически режим, който просъществува и най-дълго време – от 1949 до 1987 г. с различни прекъсвания.

Запазените архивни документи в Държавна сигурност са непълни и не дават възможност за точна статистика, но може да се каже, че в „Белене“ са въдворени най-малко 15 000 души от всички слоеве на обществото, а стотици са лагеристите, които намират смъртта си в него.

Лагерът „Белене“ отдавна се е превърнал в символ на неистовия и брутален стремеж на антихуманния комунистически режим да пречупи и унищожи своите политически противници и хора, които припознава като „врагове“ и заплаха за своето тоталитарно управление по съветски образец.

продължава>
 
Не забравяйте мълчанието за атомната катастрофа в Чернобил – престъпление на Тодор Живков и БКП ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Чествания
Написано от Христо Христов   
Петък, 26 Април 2024 07:30

alt

 

На днешния ден – 26 април 1986 г. се взривява един от реакторите на АЕЦ „Ленин” до гр. Чернобил в Украинска ССР, което довежда до най-тежката ядрена катастрофа в света в ХХ век. Сайтът desebg.com припомня събитията преди 38 години.

Строежът на централата започва през 1970 г. При настъпването на инцидента атомната централа разполага с 4 атомни реактора, въведени в експлоатация съответно през 1977, 1978, 1981 и 1983 г.


Как се стига до аварията?

Аварията става в резултат на планирано учение на персонала за спиране на реактор №4 при затруднени условия, както и тестване на самозахранваща система на 26 април 1986 г.

Имитирана е авария в електросистемата на Украйна, при която реакторът и неговото управление не получават ток отвън. Въртящият се по инерция вал на турбината би трябвало да произвежда ток още няколко часа, достатъчен за собствените нужди на реактора. През това време персоналът трябва да спре реактора.

продължава>
 
Преди 99 години: Терористичната БКП извършва зловещия атентат в църквата „Света Неделя” ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Чествания
Написано от Христо Христов   
Вторник, 16 Април 2024 08:43

 

Днес, 16 април 2024 г., се навършват 99 години от зловещия атентат в църквата „Свети Крал” (днес „Света Неделя”), извършен от военната организация на БКП, отнел живота на над 200 души и ранил над 500.

При атентата са убити 12 генерали, 15 полковници, 7 подполковници, 3-ма майори, 9-ма капитани, 3-ма депутати ( д-р Недялко Колушев, адв. Н. Рачев и Хр. Цанев) и множество граждани, включително деца.

Членовете на правителството се отървават само с леки наранявания, а цар Борис III не е в катедралния храм по време на взрива.

В историята атентатът, финансиран и подпомогнат от военното разузнаване на СССР и организиран от членове на военната организация на Българската комунистическа партия, остава като най-кървавият терористичен акт на ХХ век.

продължава>
 
За 35-ти път бе почетена паметта на жертвите на комунистическия лагер „Слънчев бряг“ край Ловеч ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Чествания
Написано от Държавна сигурност.com   
Неделя, 24 Март 2024 09:31

alt

 

За 35-та поредна година СДС – Ловеч организира и проведе поклонение в памет на жертвите на концлагера „Слънчев бряг“, създаден от комунистическия режим през 1959 г. и просъществувал до 1962 г.

И тази година представители на СДС от различни населени места в страната, както и граждани, се събраха в центъра на Ловеч в събота, за да извървят пеша пътя до каменната кариера край града, останала като символ от един от най-жестоките лагери на тоталитарната комунистическа власт в България.

продължава>
 
Почетени бяха жертвите на комунистическия режим ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Чествания
Написано от Държавна сигурност.com   
Четвъртък, 01 Февруари 2024 18:35

alt

 

Родственици на хора, пострадали от тоталитарната диктатура на БКП, граждани, общественици, представители на местната власт и политици се преклониха пред паметта на жертвите на тоталитарния комунистически режим пред Мемориала, издигнат в тяхна чест край НДК в четвъртък – 1 февруари 2024 г.

На този ден преди 79 години са произнесени присъдите на Първи и Втори върховни състави на т. нар. Народен съд, организиран от правителството на Отечествения фронт, по нареждане на съветския гражданин и депутат Георги Димитров от Москва, за да останат в българската история като най-масовото изпълнение на смъртни присъди.

Панихида в памет на жертвите на комунистическия режим отслужи митрополит Гервасий (от бившия алтернативен синод, б.а.), служещ в храма „На всички български мъченици“ край мемориала, издигнат през 1999 г. в памет на жертвите на комунистическия терор от гражданска инициатива.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 1 от 72
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов