|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Централизираният архив на документите на ДС стана реалност ПДФ Е-мейл
COMDOS - Централизиран архив
Написано от Христо Христов   
Вторник, 08 Февруари 2011 16:34

Двадесет и една година след промените България се сдоби с най-модерния архив за документите на бившата Държавна сигурност и Разузнавателното управление на Генералния щаб сред всички бивши страни от Източния блок.

Това стана с официалното откриване на изградения от комисията по досиетата Централизиран архив на документите на ДС днес в Банкя. Архивът, в който ще се съхраняват всички документи на ДС и РУ-ГЩ, беше открит от министър-председателя Бойко Борисов и от председателя на комисията по досиетата Евтим Костадинов.

„Дойде един дългоочакван момент, зад който стои 4-годишен труд на комисията и нейната администрация”, заяви Костадинов. „Започнахме без нито 1 кв. метър, без нито един служител, но си поставихме задачата да върнем доверието в закона и в комисията и да изпълним задачата да обслужваме хората, които желаят да се запознават с документите на ДС и да съградим този сграден фонд, в който ще се обединят всички архиви на ДС. Това е едно уникално съоръжение, с което не разполагат повечето от другите страни, които отварят архивите от времето на комунизма”, допълни той.

Премиерът Бойко Борисов заяви: „Най-сетне 22 години след промените архивът на ДС е на едно място и става достъпен. Той вече физически е в тази сграда. Тези, които желаят вече безпрепятствено могат да се запознаят с документите”.

.

 

На откриването присъстваха членовете на комисията по досиетата, зам.-председателят на Народното събрание Анастас Анастасов, министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, зам.-вътрешният министър Веселин Вучков, председателят на Държавна агенция „Архиви” проф. Георги Бакалов, изпълнителният директор на фондация "Програма достъп до информация" Гергана Жулева, председателят на Държавната комисия по сигурността на информацията Цвета Маркова, бившият зам.-председател на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Касим Дал, председателят на предишната комисия по досиетата Методи Андреев, депутати от ГЕРБ, общественици, изследователи и журналисти.

Изграждането на Централизирания архив е основна част от философията на действащия закон за досиетата. Целта е всички документи на ДС и на РУ-ГЩ да бъдат предадени от различните спецслужби на комисията, която да отговаря за тяхното съхранение и да осигурява безпрепятствен достъп на гражданите до тях. Предишното законодателство от 1997 г. и 2001 г. не предвиждаше подобна технология, предходните комисии нямаха пряк достъп до архивите на ДС и през целия преход и достъпът до тях зависеше от конюнктурната политическа обстановка.

Ремонтът на старите полуразрушени казарми, които бяха предоставени преди три години за архивен фонд е на стойност 10.5 млн. лева, а оборудването на архива възлиза на 4.5 млн. лв. В него в момента са архивирани 500 000 архивни единици.

Хроника на изграждането на Централизирания архив

•    След решение на Министерския съвет от 24 юни 2008 г. на комисията са предоставени сгради на бивши казарми в Банкя за архивохранилища на основния масив от документи. Поземленият имот е с площ 15 020 кв. метра. Сградният фонд се състои от три корпуса със застроена площ 2 364, 01 кв. метра и разгъната застроена площ 10926, 04 кв. метра. Състоянието на сградния фонд бе изключително тежко.
•    На 18 ноември 2008 г. е проведена специална обществена поръчка за пълен инженеринг и надзор по изпълнение на реконструкцията и въвеждане в експлоатация на сградния фонд в Банкя.
•    На 11 март 2009 г. стартира работата по основната реконструкция на предоставените сгради за архивохранилища.
•    В началото на януари 2010 г. е завършен и пуснат в експлоатация частично първият корпус от архивохранилищата, заедно с новоизградена охранителна, пропусквателна и противопожарна система.
•    Преместването и разполагането на централизирания архив в Банкя осигурява условия за ускорено приемане на документите на Държавна сигурност и Разузнавателното управление на Генералния щаб на БНА, както и за комплектуването и съхранението им в постоянни архивохранилища.
•    След подписване на Тристранния протокол между комисията по досиетата, МВР и Държавна агенция „Архиви” на 20 април 2010 г. процесът по приемането на документи е ускорен. До края на 2010 г. цялостно са приети документите от всички областни дирекции на МВР в страната (общо 341 051 архивни дела).
•    Успоредно с това е изпълнена обществената поръчка за стелажните системи и приеманите по график документи вече се подреждат на постоянните си места за съхранение и ползване.

Видео от откриването виж тук. Коментар за значението на събитието - тук.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов