|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Учители от цялата страна се докоснаха до архивите на ДС ПДФ Е-мейл
COMDOS - Централизиран архив
Написано от Христо Христов   
Вторник, 13 Октомври 2020 19:09

alt

 

Учители от цялата страна днес успяха да се докоснат до архивите на бившата Държавна сигурност, след като посетиха Централизирания архив за документите на тоталитарните комунистически служби, изграден от Комисията по досиета в Банкя.

Инициативата е на Националния център за повишаване на квалификацията на педагогическите специалисти, който също се намира в гр. Банкя, в който в момента учители от цялата страна преминават квалификационен курс, а Комисията съдейства посещението в архива ѝ да се случи.

Визитата премина при спазване на всички противоепидемични мерки, приети срещу разпространението на ковид-19.

 

alt

 

Учителите бяха разделени на групи, като едната се запознаваше с функционирането на архива и различните дейности, които се извършват в него, а на другата бе представен документалния филм „Комисията по досиетата и отварянето на архивите на ДС”, а след това се размениха.

„В Централизирания архив, в който се намирате, се съхраняват документи на Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия за периода от 9 септември 1944 г. до 1991 г.”, обясни на педагозите Антония Топчиева, директор на дирекция „Архив” в Комисията по досиетата.

 

alt

 

Тя разказа, как преди повече от 10 години Комисията е получила стар сграден фонд от правителството, представляващ стари казарми, и с много усилия бързо го е превърнала в модерен архив.

По думите ѝ в него са събрани почти всички документи на ДС и разузнавателните служби на БНА, които по силата на закона за досиетата от 2006 г. различни държавни институции е трябвало да предадат на Комисията.

 

alt

 

Учителите се убедиха, че в архивохранилището се поддържа постоянно съответна температура и влажност, която пази архивите, а е изградена такава система за безопасност, която при евентуален пожар тя би го загасила чрез безвреден за архивите и хората газ.

 

alt

 

„Документите, които съхраняваме, могат да бъдат разделени на три вида – оперативни, служебни и партийни”, обясни Топчиева и разясни разликата между отделените видове според това дали те са имат оперативен характер, дали са от т. нар. служебен архив, съдържащ документооборота на отделните структури в ДС или архиви на съответните партийни организации в МВР-ДС и Разузнавателното управление на Генералния щаб на БНА (РУ-ГЩ).

 

alt

 

Над 14 000 линейни метра представляват архивите на тоталитарните служби, разбраха още учителите.

От архива им показаха предварително подбрани досиета на обявени публични фигури, предмети от дела на бегълци от комунистическия режим, чрез които са се опитвали да се укрият в коли, както и дела на лица, обвинени и съдени за шпионаж.

 

alt

 

Интерес предизвика отдела за дигитализация на архивите, в който служителите му са трябва да са заредени с голямо търпение, тъй като работата там е бавна и много трудоемка.

Бе даден пример с архива на военното разузнаване (РУ-ГЩ), който в по-голямата си част е предаден на микрофилми и те трябва да се обработят по специален начин.

 

alt

 

В същия отдел се изпълняват и поръчките на граждани и изследователи за подбрани от тях копия от документи, с които са се запознали в читалнята на Комисията на ул. „Врабча” 1, където е и централния офис на държавната институция.

Педагозите бяха запознати и с работата по реставрация на документите и им бе показан архива, в който се съхраняват филмите на ДС, заснемани с учебна цел.

„Всичките те вече са дигитализирани благодарение на споразумение на Комисията с БНТ, където беше извършена дигитализацията”, обясниха служителите от архива.

 

alt

 

Учителите подробно бяха запознати и функционирането на картотеките на Държавна сигурност и РУ-ГЩ, като им беше разяснено по какъв начин са регистрирани сътрудниците на тоталитарните служби и как Комисията извършва проверките за принадлежност към тоталитарните служби на лицата, заемали или заемащи ръководни постове след 10 ноември 1989 г.

 

alt


Документалният филм „Комисията по досиетата и отварянето на досиетата на ДС” пък даде по-широка представа на гостите за трудния и непоследователен път в опитите да бъдат разкрити досиетата на тоталитарните служби в България, както и различните дейности, с които е натоварена Комисията.

Антония Гулева, началник на отдел Изследване и публичност” представи пред посетителите изследователската работа на държавната институция, която се материализира в издаването на вече близо 60 документални сборници по различни теми, чрез които Комисията популяризира архивите документи, които имат важно значение за историята от този период.

 

alt

 

В заключение Гулева разказа за малко известния факт, а именно, че Комисията е един от учредителите и уважаван член на Европейската мрежа на институциите, натоварени с разкриването на агентите на тоталитарните комунистически служби и съхраняване на архивите им.

Педагозите споделиха, че са впечатлени от видяното, а сред въпросите, които задаваха бяха как е уреден достъпът до архива, кой има право и как да се запознава с досиетата на разкритите сътрудници  и как може да се запознаят по-подробно с издадените от Комисията документални сборници.

 

alt

 

В четвъртък втора група учители от Националния център за повишаване на квалификацията на педагогическите специалисти в Банкя ще посетят Централизирания архив за документите на тоталитарните комунистически служби.

В него вече са били гости ученици от страната и София, студенти, граждани и чуждестранни делегации.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов