|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Фоторепортаж: Един ден в архива с документите на комунистическите служби ПДФ Е-мейл
COMDOS - Централизиран архив
Написано от Христо Христов   
Сряда, 24 Октомври 2018 14:57

alt

Сайтът desebg.com ви предлага фоторепортаж от Деня на отворени врати в Централизирания архив за документите на тоталитарните комунистически служби, организиран от Комисията по досиетата на 23 октомври 2018 г.

Архивът, в който на едно място са обединени документи на бившата Държавна сигурност и Разузнавателното управление на Генералния щаб на Българската народна армия (военното разузнаване), пръснати допреди няколко години в различни държавни институции, бе изграден от Комисията по досиетата през 2011 г. на мястото на две полуразрушени казармени сгради.

Във вторник за първи път Комисията по досиетата даде възможност на граждани свободно да посетят архива, който като обект с особен статут денонощно се охранява от жандармерията.

От тази възможност се възползваха около 200 души, преди всичко студенти от столицата и страната, ученици, университетски преподаватели, учители и граждани от различни населени места. Снимките са на журналиста Христо Христов.

 

alt
Първата група от посетители в архива бяха ученици от 78 Средно училище „Христо Смирненски” в гр. Банкя, доведени от своя класен ръководител.

 

alt
За първи път Комисията показа филмовото „производство” на МВР-ДС – преди всичко учебни филми за извършване на различни оперативни мероприятия като външно наблюдение, организиране на подслушване и наблюдение. След лентите, които Комисията по досиетата дигитализира с помощта на БНТ, обаче има и съхранени записи от разпити на различни следствени лица или политически затворници.

 

alt
В картотеката на ДС посетителите научават как Държавна сигурност е организирала системата за завеждането на различните разработки, воденето им и работата с тях. Демонстрацията включва разглеждането на картоните на вече публично обявени сътрудници на ДС, на разузнавателните служби на БНА, както и картони на обект (жертва) на Държавна сигурност.

 

alt
Студенти от Югозападния университет „Неофит Рилски” в Благоевград преминават през портала на Централизирания архив.

 

alt
Интересът на младите хора е привлечен от колекцията предмети, открити в различни архивни дела на ДС и изложени специално за посетителите в Деня на отворените врати.

 

alt

Самоделно направен печат с надпис „Долу БКП” от нелегална организация по време на комунизма, част от експозицията, представена в Деня на отворените врати.

 

alt
Хартия, запазена в досиета на ДС, върху който е поставян печатът „Долу БКП”.

 

alt
Медал на ДС, даван на агентите за заслуги.

 

alt
Колие, подарено от ДС и запазено в досието на Западно- и Средноевропейски митрополит Симеон, разкрит през 2012 г. като агент „Христов” на Второ управление на ДС от 1964 г. и секретен сътрудник „Торис” на Първо управление от 1966 г.

 

alt

В центъра по дигитализация на архива, където архивните документи на хартиен носител се дигитализират, а също така материалите на цифров носител се обработват за прехвърлянето им на хартиен и дигитален носител.

 

alt

В сектора за реставрация на документи на ДС. Разшитите документи се подшиват в нови папки.

 

alt

При подшиването на архивните документи понякога се използва и бормашина.

 

alt

Едната от жертвите на ДС – френската гражданка от руски произход Катрин Макаров е сред посетителите в архива в разговор с министъра на вътрешните работи (2014-2015) проф. Веселин Вучков, който е и преподавател по право в Академията на МВР. Катрин Макаров (виж документален филм за нея – ТУК) е осъдена по обвинение за пренасяне на забранена литература (църковна и на руски дисиденти) и за участие в група на бивши белоемигранти. Веселин Вучков пък е един от хората, които стоят в основата на предаването на най-големия архивен фонд с документи на ДС – този в МВР – през 2010 г. на Комисията по досиетата. Той беше натоварен с тази задача в качеството си на зам.-министър на вътрешните работи от тогавашния министър и вицепремиер Цветан Цветанов.

 

alt
За представителите на медиите бе организиран отделен тур из архива.

 

alt
Курсанти и курсантки от Академията на МВР заедно със своите преподаватели пред централния вход на Централизирания архив. Преди да започне обиколката Екатерина Бончева (с гръб на снимката вдясно), член на Комисията по досиетата, разказва на посетителите за дейността в архива.

 

alt
Служителка на архива обяснява на група граждани начина на архивиране на различните дела, някои от които им е подготвила да покаже.

 

alt
Граждани разглеждат впечатлени картотеката на Държавна сигурност.

 

alt
Пред регистрите на Държавна сигурност. Чрез тях и запазените в картотеката картони днес Комисията по досиетата разкрива сътрудниците на тоталитарните комунистически служби, чиито дела са унищожени от БКП/ДС през януари 1990 г. тайно от обществото и създаващата се политически опозиционни сили.

 

alt
Последната група – студенти от Софийския университет „Св. Климент Охридски” в помещенията за съхранение на архивните материали на комунистическите служби.

 

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов