|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Студенти, ученици и граждани се докоснаха до архива на ДС ПДФ Е-мейл
COMDOS - Централизиран архив
Написано от Христо Христов   
Вторник, 23 Октомври 2018 19:54

alt

Студенти, ученици и граждани от столицата и страната се запознаха с архива на тоталитарните комунистически служби в гр. Банкя, изграден от Комисията по досиетата в Деня на отворените врати днес, обявен от независимия държавен орган.

Около 200 души преминаха между 9 ч. и 16 ч. през Централизирания архив в покрайнините на Банкя и се запознаха с функционирането му.

Най-нетърпеливи се оказаха ученици от 78 Средно училище „Христо Смирненски” в гр. Банкя, водени от своя класен ръководител.

Комисията бе организирала специален тур, който започна с демонстрация на един от 22-те сектори, в които се съхраняват документи на бившата Държавна сигурност и на разузнавателните служби на Българската народна армия.

Там посетителите бяха запознати от служител в архива с различните видове дела – на сътрудници, на обекти, както и т. нар. литерни дела.

След това групата влезе в стаята, в която Комисията бе изложила различни вещи и предмети, съдържащи се в различни архиви – от самоделни остриета на затворници, опитали се да избягат от затвора при комунизма, през шнорхел, използван за дишане от беглец при опит да за Западна Германия, скрит в багажник на кола – до самоделни печати „Долу БКП” на нелегална група и позиви на български граждани от турски произход за съпротива след насилствената смяна на имената им от тоталитарния режим през 1985 г.

Посетителите бяха запознати и с работата центъра по дигитализиране на архивите на тоталитарните служби и в сектора по реставрация на документи.

А също така имаха редкия шанс да разгледат и научат подробности от картотеката на ДС и Разузнавателното управление на Генералния щаб на БНА, както и регистрите на тоталитарните служби.

След учениците от Банкя се заредиха групи студенти и университетски преподаватели от Югозападния университет „Неофит Рилски” в Благоевград, курсанти от Академията на МВР в София, както и студенти и Софийския университет „Св. Климент Охридски” – Исторически факултет специалност „Архивистика и документалистика”, както и от Философския факултет, катедра „Публична администрация”.

Отделен тур Комисията организира за представителите на медиите, а немалко бяха и гражданите от столицата и страната, които посетиха Централизирания архив.

Той заработи в началото на 2011 г., след като три години по-рано Министерският съвет предостави на Комисията две полуразрушени казарми, които бяха ремонтирани до неузнаваемост, за да се превърнат в най-модерното архивохранилище в страните от Централна и Източна Европа.

Днес там Комисията е събрала над 13 000 линейни метра архивни документи на репресивния апарат на БКП, които крият истината за периода 1944-1989 г.

Досега Централизираният архив е посещаван организирано от отделни групи ученици и студенти, а днес бе първия оповестен от Комисията Ден на отворени врати.

Очаквайте на desebg.com: Фотогалерия от Деня на отворени врати в Централизирания архив за документите на тоталитарните комунистически служби.

 

alt

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов