|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Ден на отворени врати: Комисията по досиетата отваря за граждани архива на ДС ПДФ Е-мейл
COMDOS - Централизиран архив
Написано от Христо Христов   
Събота, 29 Септември 2018 09:51

alt

Комисията по досиетата обяви  Ден на отворени врати, който ще се състои на 23 октомври 2018 г., вторник. Тогава от 9 до 16 ч. ще бъде отворен за посещение от граждани Централизирания архив за документите на тоталитарните комунистически служби, който се намира в гр. Банкя.

Централизираният архив е най-модерното архивохранилище в страните от Източна Европа и функционира от началото на 2011 г.

В него се съхраняват над 13 км архивни документи на Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия.

От Комисията уточняват, че за посещенията в архива ще бъде осигурен автобус на всеки кръгъл час, от 9 до 15 часа, който ще придвижва гражданите от центъра на Банкя, спирката на автобусите на кръговото движение при фонтаните, до сградата на архива.

Обиколката ще се организира в групи, които ще имат възможност да разгледат архивохранилищата. Те ще бъдат отворени за пръв път за обществена обиколка.

До момента Централизирания архив е посещаван от отделни групи студенти, ученици и представители на сродни комисии от другите страни от Централна и Източна Европа

Заявки за посещение на архива в Банкя могат да бъдат направени на телефоните на Комисията 02/8004 506, 02/8004 534 или на имейл адрес a.guleva@comdos.bg .

Допълнителна информация за Деня на отворените врати ще бъде публикувана идната седмица на страницата на Комисията по досиетата – comdos.bg.


Хроника на изграждането на Централизирания архив

След решение на Министерския съвет от 24 юни 2008 г. на Комисията са предоставени сгради на бивши казарми в Банкя за архивохранилища на основния масив от документи. Поземленият имот е с площ 15 020 кв. метра. Сградният фонд се състои от три корпуса със застроена площ 2 364, 01 кв. метра и разгъната застроена площ 10926, 04 кв. метра. Състоянието му при предаването на Комисията е изключително тежко.

 

alt

 

  • На 18 ноември 2008 г. е проведена специална обществена поръчка за пълен инженеринг и надзор по изпълнение на реконструкцията и въвеждане в експлоатация на сградния фонд в Банкя.
  • На 11 март 2009 г. стартира работата по основната реконструкция на предоставените сгради за архивохранилища.
  • В началото на януари 2010 г. е завършен и пуснат в експлоатация частично първият корпус от архивохранилищата заедно с новоизградена охранителна, пропусквателна и противопожарна система.
  • Преместването и разполагането на централизирания архив в Банкя осигурява условия за ускорено приемане на документите на Държавна сигурност и Разузнавателното управление на Генералния щаб на БНА, както и за комплектуването и съхранението им в постоянни архивохранилища.
  • След подписване на Тристранния протокол между комисията по досиетата, МВР и Държавна агенция „Архиви” на 20 април 2010 г. процесът по приемането на документи е ускорен. До края на 2010 г. цялостно са приети документите от всички областни дирекции на МВР (при министър Цветан Цветанов) в страната (общо 341 051 архивни дела).
  • Успоредно с това е изпълнена обществената поръчка за стелажните системи и приеманите по график документи вече се подреждат на постоянните си места за съхранение и ползване.
  • Централизираният архив е открит официално на 8 февруари 2011 г.

 

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов