|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
От чужбина: На гости в архива на Държавна сигурност ПДФ Е-мейл
COMDOS - Централизиран архив
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 23 Април 2018 22:08

alt

 

Представители на страните-членки на Европейската мрежа за съхранение на архивите на бившите тайни служби от Германия, Полша, Румъния, Словакия, Латвия, Словения, Унгария и Чехия, и Албания (като наблюдател) посетиха в понеделник (23 април 2018 г.) Централизирания архив за документите на българските тоталитарни служби от периода на комунизма, където се запозната с изградената през последните 11 години система на достъп до тези архиви и работата с тях.

 

alt

 

Централизираният архив е изграден от Комисията по досиетата в гр. Банкя през 2011 г. и представлява най-модерното архивохранилище в Източна Европа.

Днес той съхранява над 14 000 линейни метра архиви на репресивния апарат на БКП в лицето на Държавна сигурност и на разузнавателните служби на Българската народна армия.

 

alt

 

Членовете и наблюдателите в Европейската мрежа за съхранение на архивите на бившите тайни служби в страните от Централна и Източна Европа гостуват в България за участие в международната конференция, организирана от Комисията по досиетата – „Документите на комунистическите тайни служби – реалност, образование и памет“, която ще се открие във вторник (24 април 2018 г.) в Дома на Европа в столицата.

 

alt

 

Гостите останаха впечатлени от видяното в Централизирания архив, в който се съхраняват, обработват, систематизират, дигитализират и подготвят за ползване от граждани и изследователи архивите на комунистическите тоталитарни служби.

Те разгледаха помещенията, в които се съхраняват архивите при специална температурна среда и научиха за системата, по която се извършва търсене в архивите.

 

alt

 

Служители на Комисията ги запознаха с работата с картотеките на Държавна сигурност и регистрите.

Гостите разгледаха и отдела за дигитализация на архивите. Те зададоха множество въпроси, свързани с цялостния достъп и работа с архивните масиви.

Беше им разяснено, че българският закон за досиетата на ДС сваля секретността на всички документи на тоталитарните служби и те могат да се проучват свободно.

 

alt

 

При предоставяне на копия се аноминизира информацията за т. нар. трети лица.

Някои от гостите се интересуваха за това какви документи от архивите на бившите служби могат да бъдат публикувани и под каква форма.

За други интерес предизвика изградената от комунистическия режим по подобие на КГБ конспиративна система за работа с картотеките на ДС.

Беше демонстрирано как се извършва проверка и се засичат данни за даден сътрудник на ДС в картотеката и съответния регистър.

 

alt

 

Бяха коментирани и конкретни случаи, при които първоначално за дадено лице на ръководен пост Комисията по досиетата не е открила документи за принадлежност към тоталитарните служби, но при систематизирането на архивите впоследствие се е натъквало на такива документи, въз основа на които даденото лице е обявявано публично за сътрудник.


alt

 

alt

 

alt

 

alt

 

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов