|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Министерството на правосъдието предаде досиетата на агентурата в затворите при комунизма ПДФ Е-мейл
COMDOS - Централизиран архив
Написано от Христо Христов   
Вторник, 22 Юли 2014 16:49

alt
Министерството на правосъдието най-накрая предаде на Комисията по досиетата делата на затворниците по времето на комунизма, много от които са осъдени по политически присъди, както и агентурата, работила срещу тях.

Това стана ясно от междинния отчетен доклад на Комисията по досиетата пред Народното събрание. С него парламентът се информира за дейността на независимия държавен орган в периода 1 декември 2013 г. – 30 юни 2014 г.

В доклада е посочено, че в този период от Министерството на правосъдието са предадени 6043 броя архивни дела и 7033 броя картони. Това бяха едни от проблемните архиви, които отделни държавни институции не бяха предали на Комисията още в предишните управления, въпреки че законът за досиетата от 2006 г. изискваше всички архиви, свързани с комунистическите тоталитарни служби да бъдат прехвърлени под нейния контрол още през лятото на 2007 г.

Миналата година репресирани заплашиха Министерството на правосъдието да заведат иск за неизпълнението на закона. Зинаида Златанова, вицепремиер и министър на правосъдието в кабинета Орешарски, обеща в отговор на парламентарно питане да стори това до края на 2013 г. обещанието обаче не беше спазено и от Министерството на правосъдието си определиха нов срок – края на юни 2014 г.

„Да, Министерството на правосъдието предаде въпросните архиви и те вече са при нас. В момента ги систематизираме”, заяви пред desebg.com председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов.


Картотеката на Разузнавателното управление на Генералния щаб

В отчетения период – последните 7 месеца – още една от неизпълнимите до момента закона за досиетата институции, служба „Военна информация” (СВИ, военното разузнаване) е предала значителен по обем документи. Става въпрос за 4295 броя архивни дела, 8593 микрофилма и 22 200 броя картони. Последните представляват картотеката на Разузнавателното управление на Генералния щаб. „За всички тези архивни дела проверяваме съответствието им в описите в регистрационните дневници, където установяваме някои несъответствия за описани документи, които не са ни предоставени”, обясни Евтим Костадинов.

Заради упорития отказ да бъдат предадени архивите на бившето Разузнавателно управление на Генералния щаб на БНА, чийто правоприемник е СВИ, както някои архиви на бившето Първо главно управление на ДС, наследено от Националната разузнавателна служба (НРС) през месец април 2013 г. беше проведена среща при президента Росен Плевнелиев, на която той изиска от ръководителите на двете съвременни разузнавателни служби да предадат окончателно архивите до края на 2013 г.


Други предадени архиви

От НРС също са предали малък по обем остатъчни архивни материали – 282 броя дела, като преди това разузнавателната служба е предала на Комисията почти целия архив Първо главно управление на ДС.

През отчетения период в Комисията по досиетата са предадени от МВР 5572 броя архивни дела и 704 броя картони.

Така общия обем на съхраняваните в Централизирания архив документи на комунистическите тоталитарни служби, изграден от Комисията в Банкя, е 1 487 690 дела на хартиен носител или 13 816 линейни метра и 2 073 900 броя карти и картончета.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов