|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Президентът: Никой не може да постави под съмнение работата на Комисията по досиетата ПДФ Е-мейл
COMDOS - Централизиран архив
Написано от Христо Христов   
Вторник, 10 Юни 2014 18:36

alt

„Докато съм президент на България никой не трябва да поставя под съмнение дейността на Комисията по досиетата и никой не трябва да манипулира нацията с истината за  комунистическото минало”, заяви президентът Росен Плевнелиев днес.

Оценката си той направи, след като лично се запозна с дейността на  Централизирания архив за документите на комунистическите тоталитарни служби, изграден от Комисията по досиетата в гр. Банкя.

Посещението му в едно от най-модерните архивохранилища в Централна и Източна Европа, в което се съхраняват архивите на бившата Държавна сигурност и тези на разузнавателните служби на БНА, е по негово желание.

„Архив тук e сравним с този на Европейската комисия”, илюстрира впечатлението си от видяното Роден Плевнелиев, след като разгледа подробно Централизирания архив.

Държавният глава прояви интерес не само за начина на съхранение на архивите, но и системата на ползването им. Показани му бяха центъра за дигитализиране на документите, лабораторията за реставрация, картотеката и регистрационните дневници.

След това президентът се срещна и разговаря около част с 9-те членове на Комисията.

По думите на държавния глава трябва да има достатъчно време, за да завърши както събирането на документите на Държавна сигурност и на разузнавателните служби на Българската народна армия от всички институции посочени в закона, така и да се дигитализира целия архивен фонд.

„Досиетата не трябва да се разхождат предизборно, а чрез тях  трябва да бъде осветена цялата история на комунистическа България”, каза още Плевнелиев.

Министър-председателят и министърът на отбраната да направят необходимото, така че подчинената им служба „Военна информация” (военното разузнаване) да изпълни закона за досиетата и да предаде на Комисията архивите на службата до 1991 г. Това подчерта Росен Плевнелиев след срещата членовете на независимия държавен орган.

 

alt

 

На нея той е поискал информация докъде е стигнал процеса с пълното предаване на архивите на комунистическите служби на Комисията по досиетата, както е по закон. През месец април миналата година на специална среща при държавния глава началниците на Национална разузнавателна служба и служба „Военна информация” ген. Драгомир Димитров и Веселин Иванов обещаха това да направя до края на 2013 г., но това все още не е станало. Двете разузнавателни служби също така не са предали на комисията щатното си разписание, за да бъде изпълнен отменения в края на 2012 г. параграф 12 от закона за досиетата, който не позволяваше обявяването на сътрудниците на комунистическите тайни служби на ръководни постове в двете разузнавателни структури от 10 ноември 1989 г. насам.

Най-сериозен е проблемът със служба „Военна информация”, където не са предадени над 30 000 архивни единици. НРС е предала на 99 процента дължащите архиви.

Третата институция, която не е предала архивите, е Министерството на правосъдието, което е в процес на предаването им. Става въпрос за затворнически досиета на хора, осъдени при комунизма.

Според Росен Плевнелиев Комисията по досиетата трябва да получи времето, дадено й от закона, за да свърши работата си докрай. По ирония посещението му в Централизирания архив за документите на комунистическите служби съвпадна с деня, в който Сергей Станишев също призна необходимостта от предсрочни избори, а само преди половин година кръгът около лидера на БСП заяви, че законът за досиетата е грешка и Комисията по досиетата трябва да бъде закрита.

„Показахме на президента как функционира Централизирания архив за документите на комунистическите тайни служби и как сме изпълнили закона по събирането на тези архиви от различните държавни институции”, заяви  пред desebg.com председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов. „Архивохранилището, което изградихме и функционира от 2011 г., е модерно съоръжение, с което България може да се гордее и е на изключително европейско ниво”, добави той.

„Президентът Росен Плевнелиев остана много впечатлен от видяното. Той прояви голям интерес към архива. Показахме му различни документи. Беше впечатлен от материали, свързани с жертви, репресирани от ДС, както и с регистъра на сътрудниците. Оказа се, че на 10 ноември 1989 г. Държавна сигурност е вербувала 10 агенти”, заяви пред desebg.com Екатерина Бончева, член на Комисията по досиетата.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов