|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Февруари ПДФ Е-мейл
Черен календар на комунизма

1 ФЕВРУАРИ 1945 г. – В нощта на 1 срещу 2 февруари  е изпълнена смъртната присъда, издадена от Първи състав на „Народния съд” срещу регентите Принц Кирил Преславски Сакскобургготски, Богдан Филов – министър-председател и ген. Никола Михов, министър-председателите Иван Багрянов и Добри Божилов, 22 министри, 67 народни представители (вместо първоначално предвидените 25) и 8 царски съветници. Те са осъдени въз основа на приетата от правителството на Отечествения фронт Наредба-закон за създаването на Народен съд на 6 октомври 1944 г.

Под наказателна отговорност са привлечени ръководителите на монархическия режим и управлявалите от 1 януари 1941 г. до 9 септември 1944 г. 60-те областни състава и двата върховни състава в София се произнасят по различни обвинения срещу общо 21 024 души.

. Арестуваните регенти княз Кирил Преславски, проф. Богдан Филов и ген. Никола Михов, министри и висши военни, заедно с архиви от Министерски съвет, МВнР и МВР са откарани в Москва, където се провежда тяхното следствие и са върнати в началото на януари 1945 г.

 

Издадени са общо 10 897 присъди в 131 процеса. На смърт са осъдени 2618 души, сред които са регентите, повечето от министрите и народните представители от периода след 1941 г.

Около 200 души от осъдените на смърт са избити още преди съдебните процеси. Конфискувани са над 200 предприятия, както и голям брой недвижими имоти и вещи. Изселени са 4325 семейства на близки на осъдени, като броят на членовете им възлиза на близо 12 000 души.

Повечето изследователи и историци приемат, че през първите няколко месеца след 9 септември са избити без съд около 30 000 души. През февруари 1991 г. министърът на вътрешните работи Христо Данов обявява пред парламента цифрата от 25 000 за безследно изчезнали.

Мащабите на комунистическите репресии се илюстрират най-добре при  паралел с броя на жертвите от периода 1923-1944 г. по време на предишното управление. Според проучване, извършено от избраното през 1945 г. Народно събрание, жертвите са 5632 души – убити, екзекутирани, починали в затворите или вследствие на престоя им там. Между 1941-1944 г.  357 души (не само участници в съпротивата) са осъдени на смърт и екзекутирани. Изследвания на броя на жертвите до 9 ти септември 1944 г. са правени и от Музея на революционното движение в България, създаден и ръководен от БКП.

По-голяма част от присъдите на т. нар. Народния съд са отменени от Върховния съд на България в периода 1993-1999 г.

С решение от 19 януари 2011 г. правителството на Бойко Борисов обяви 1 януари за Ден на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим. Предложението е направено от бившите президенти Желю Желев и Петър Стоянов.

 

4 ФЕВРУАРИ 1945 г. – Открива се Ялтенската конференция с участието на ръководителите на СССР, Великобритания и САЩ Йосиф Сталин, Уинстън Чърчил и Франклин Рузвелт.

Съветският ръководител успява да наложи искането си британската и американската страни да репатрират 2, 8 млн. съветски бежанци от окупираните от тях територии.

От тях 800 000 са избити от съветските власти още при пристигане на съветска територия, а около 1, 5 млн. са изпратени в лагерите в Сибир.

 

 

 

 

 

 

8  ФЕВРУАРИ 1990 г.Андрей Луканов сформира първото си правителство, което е заменено от втори негов кабинет на 22 септември 1990 г.

По време на първото правителство Луканов не успява да измоли от Михаил Горбачов заем в размер на 1 млрд. долара и да предотврати неплатежоспособността на комунистическото управление. Поради тази причина прекратява едностранно плащанията по външния дълг на България.

През този мандат се унищожават досиетата на ДС и се провеждат първите демократични избори (10 юни 1990), които БСП спечелва с 51 процента, но през 1997 г. проверка на Главната прокуратура установява, че изборите са манипулирани.

Управлението му не извършва необходимата икономическа реформа, в резултат на което страната изпада в тежка икономическа криза.

 

 

 

14 февруари 1945 г. – В Съдебната палата в София започва първият процес на Четвърти върховен състав на Народния съд. Подсъдимите са 142 души - членовете на Висшия военен съвет, щаба на войската, Разузнавателния отдел към министерството на войната и други офицери. Обвинени са в насаждане на прогермански настроения във войската, поощряване на правителството за обвързване с Германия и използване на армията срещу партизанските групи.

19 февруари 1945 г. – Започва процесът на Трети върховен състав на Народния съд срещу българските участници в Международната анкетна комисия за масовите убийства на пленени полски офицери в Катин и край Виница през септември 1939 г. Процесът има „международно значение" - трябва да оневини съветските власти за избиването на полските военнопленници. Подсъдими са д-р Марко Марков - доцент по съдебна медицина от Софийския университет, д-р Георги Михайлов - асистент по съдебна медицина от Софийския университет, архимандрит Йосиф - бивш началник на културно-просветното отделение при Светия Синод, архимандрит Стефан - Скопски митрополит, архимандрит Николай - бивш ректор на Духовната семинария, Борис Коцев - бивш директор на националната пропаганда. Не са привлечени като обвиняеми разстреляният по първия процес д-р Александър Станишев и митрополит Кирил, бъдещ патриарх. Д-р Марков и д-р Михайлов се признават за виновни и са оправдани; останалите получават малки присъди затвор.

 

28 февруари 1946 г. – Държавна сигурност арестува Кръстьо Пастухов, лидер на БРСДП(о) и главния редактор на „Свободен народ” Коста Лулчев. Вестникът на социалдемократите е спрян. Британската Лейбъристка партия се обявява в защита на Кръстьо Пастухов.

Арестът на Пастухов е отговор на комунистическата власт на публикуваната на 22 февруари 1946 г. негова статия в „Свободен народ” под заглавие "Не ме изкушавайте, лицемери!".

Тя е реакция на речта на Георги Димитров във военното училище и обвинява комунистите, че са назначили във войската политкомисари и „народни генерали” и са разрушили „една високо морална, дисциплинирана и храбра първоразрядна армия, която ни издигна в очите на света”, за да я превърнат в оръдие на еднопартийната диктатура срещу народа.

През същата 1946 г. е осъден на пет години затвор. Впоследствие е убит в Сливенския затвор от осъден за криминални престъпления затворник.

 

 

 

Календарът е в процес на попълване.

 

Коментари 

 
+2 #22 svetlan 2013-05-29 05:58
Тримата регенти до девети са рзстреляни от комунистическат а сган на 1-ви,срещу 2-ри февруари 1945г.:
-Н.В.Княз Кирил Преславски
-Генерал-лейтенант Никола Михов
-проф. Богдан Филов

Регентския съвет на Царство България след преврата на Девети се състои от:
-Цветко Бобошевски
-проф.Венелин Ганев
-Тодор Павлов
Никой от тях не е "оставян жив",защото никой не е подвеждан под съдебна отговорност,нит о заплшван. Първите двама не са били стриктни последователи на комунистическия режим,но са издали много укази в интерес на комунистическит е убийци.След 1946г. първите двама са имали някои неприятности със сганта.


Ако ЗЗД се опреели като реакционен,какв о да се каже за законите,които приемат комунистите,да не би да са демократични и човешки?
 
 
+1 #21 Novae1 2013-05-28 12:55
Оставен е жив регента цвятко бобошевски, автора на Закон за защита на държавата, най-реакционния закон у нас.Става научен ръководител на бъдещия академик ярослав радев в ЮФ-при СУ. Те не заслужават голямата си буква
 
 
+15 #20 Светлин 2011-04-09 01:51
Другари комуноиди,че са правени грешки от политиците преди Девети в това няма съмнение,но да им се вменява престъпление е чиста гадост. Вие,комунистите ,като се правите на всезнайковци,зн аете ли,че по нареждане на германските власти,българск ото правителство не е могло да се пребори и издадения указ за "българското гражданство" е важел само за етническите българи,турци,г ърци,арменци,ро ми и др. И евреите остават "свободни граждани",Югославия не съществува като юридическо тяло. Кой български политик и държавник е могъл да се пребори с германския натиск,когато излиза този закон през септ-окт. 1942г. Кажете бе смелчаци,дайте го този,който е могъл да вдигне ръка срещу германците. Затова са заточени тези 11 хил. евреи,защото българските власти не са могли да направят нищо. Ако последните са толкова големи нацисти и прогерманци,как во щеше да им попречи да натоварят поне един евреин-български гражданин. Един,не двама. Защо толкова се представяте за обидени,че Правителството е обявило война на Щатите и Британия.И пак под германски,пропа ганден натиск. Нали това са капиталистическ и и империалистичес ки страни. Какво излиза,вие,кому ноидиотите сте се загрижили още тогава за интересите на американската и английската буржоазия,вие още тогава сте ги обичали,браво бе,човеколюбци такива.Ами защо спряхте тази обич след войната,а,да не би те вече да не са империалисти и капиталисти. Лошо е,обидно е ,трагично е да се убиват мирни хора,независимо дали са евреи ,или българи. Добре,български те власти не са могли да спасят тези хора,но какви са причините след Девети комунистите да избият над 30 хил. свои съграждани,в условията на мир. Ей,малоумни човекоподобия,з наете ли какво е това да се избият толкова хора,които са мирни. И неоказващи никаква съпротива срещу комунистическит е изстъпления. Хайде,да приемем,че убитите от т.нар. "Народен смърт" 2000 човека твърдо са заслужавали смърт. Били са във властта и т.н.,ами останалите 28хил.,какво толкова са нпаравили,че са били избивани като в кланица. Мозък имате ли бе [censored] такива,знаете ли колко невинна кръв е пролята на ваши съграждани,родн ини,съседи,прия тели и др. Загрижили сте се за евреите,много добре,прави сте,не е трябвало да бъдат закарвани в лагерите на смъртта,а за своите сънародници си траете. Гадове си бяхте,още по-големи станахте.Абе какво има в главите бе,кажете веднъж завинаги,какво ядете,какво пиете,какво четете,няма ли да станете и вие хора. Живота свърва,а вие все сте си комунисти-мръсни ,нагли,нахални ,подли и какво ли не. Не може,не се издържа вече.
 
 
-14 #19 boby1945 2011-04-08 12:48
Както казват по нашият край, да бе мирно седяло, не би чудо видяло..... най-се отнася за богдан филовци .....
 
 
-10 #18 ГЕОРГИ ХРИСТОЗОВ 2011-03-08 17:51
Жалмие и за професор Филов и за проф Станишев. Но когато се правиш на патриот и божем оправяш работата обикновенно правиш и много големи глупости и злини.
Има няколко момента, които никога не трябва да ги забравяме. Кой беше идиота дето цвилеше в телешки възторг, че "...Камарата е приела с акламации обявяването на война на САЩ...." Този кретенски факт е от 13.12.1941год. На буре с мед му стига една лъжица катран. Това им е изяло главите а не комунистите. Да давам още факти е безмисленно. Вие сте писатели а не читатели. Като сте решили, че сте прави край. Да говоря за избитите 10 хиляди гърци от незаконно окупираната Егейска Македония , а Драмското възстание . За избитите 11 363 евреи от новите земи да кажете нещо нормално? За другите идиотщини няма да пиша. Вие трябва да ги знаете.
Един народ ако не си помни историята я повтаря.
Жалко за зъгиналите, но не забравяйте. Когато ядосаш някой голям не чакай милост , той ще те размаже.
 
 
+6 #17 Христо Христов 2011-03-03 21:55
Zarko, това, което давате като пример с фактите около Цола Драгойчева, е много уместно.
От 1 март 2011, тоест от преди само няколко дни Държавна агенция "Архиви" отвори врати за проучване на полицейските архиви от 1923 г. - 9 септември 1944 г. Дано се намерят повече колеги, които да се заинтересуват от съдържанието им. В тях има много нелицеприятна истина за миналото на БРП (к) и някои от нейните ръководни функционери.
Между другото снощи работих до късно, за да пуска Календара за месец март. Така че вече можете да се запознаете и с него. :-)
 
 
+7 #16 zarko 2011-03-03 21:28
Митак наскоро бяха извадени (в-к Труд)досиета отпреди 9.IX.1944,там "лъснаха" много голи задници, на хора които пропагандата беше превърнала в тотеми,така напр. Цола Драгойчева се оказа, че е предавала явките и паролите на комунистическат а съпротива просто "срещу заплащане", като върнах лентата назад (Карло Луканов) имах предвид не просто да "оригиналнича", а да привлека внимание върху нещо характерно за червената номенклатура - унаследяване на порочни практики, мога да стигна и до "нетленните" останки на другаря Ленин :)
 
 
+2 #15 светлин 2011-03-02 22:36
Иронията Ви е напълно разбираема,защо то сте подвластен на комунистическат а демагогия. А къде са началниците от ДС и нейните многобройни служители.В емиграция, в Русия,Китай,Сев ерна Корея,или далечна Куба. Напуснали са кабинетеите си,оствили телефоните,абра вили информацията и са се оттеглили тихо в скромнобзаведни те си и тесни вили. Имало ДС,вече няма. Да,ама не.
 
 
-2 #14 Митака 2011-03-02 21:36
Държавна сигурност е навсякъде. Дори 20 години след края на онази система е добре да има ДС, така можем да си обясним и необяснимите неща.
 
 
+8 #13 светлин 2011-03-02 17:43
Самия Андрей Луканов е сътрудничал. Както и всички най-близки помощници на българските комунистически диктатори. След като убиват Димитров,руснац ите поставят на негово място Червенков. След като пада Живков,поставят Младенов,а Луканов е на друг отгооворен пост. Няма високопосатвен български комунистически функционер,койт о да не е тясно свързан пряко със съветските служби. Включително и големите началници в МВР и ДС. Те са били в тесен служебен и личен контакт с представителите на КГБ в МВР и управленията на ДС. Сътрудничествот о е било пълно.
 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов