|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
През 2012 г. – 11 агенти на ДС в Светия Синод, а през 1980 г. – 8 и то само от Шесто управление ПДФ Е-мейл
Коментарно - Коментарно
Написано от Христо Христов   
Вторник, 06 Ноември 2012 19:53

Българският патриарх Максим, който днес сутринта почина, отнесе в отвъдното отговора си по въпроса за масираното присъствие на сътрудници на бившата Държавна сигурност в ръководения от него Светия Синод, въпрос, очакван от част от обществото.

През януари тази година комисията по досиетата обяви, че 11 от общо 15 митрополити в Светия Синод са били сътрудници на репресивния апарат на бившата Държавна сигурност. От момента на публичното огласяване на агентите във висшия клир до смъртта на патриарх Максим  (10 месеца) ръководството на БПЦ така и не намери смелост и воля да излезе с публично становище по проблема.

През това време те се произнесоха срещу зачатието ин витро, за архонтството и други. Досиета бяха забравени.

За това дали принадлежността на 11 от днешните синодалните старци към ДС е прекалено голямо присъствие и за влиянието на ДС в Светия Синод 9 години преди промените сайтът desebg.com припомня един документ документ от архива на Държавна сигурност, който донякъде дава отговор на тези въпроси. Става дума за строго секретен отчет за агентурно-оперативната работа по линия на отдел 03 (Духовенство) на Шесто управление за борба с идеологическата диверсия през 1980 г. .

В него идеологическото управление на ДС отчита, че в Светия Синод разполага с 8 агенти, в Духовната Семинария с 11, а общо по линия на православното духовенство има 32 агенти. Това означава, че и през 1980 г. ДС е имала мнозинство в ръководството на БПЦ, тъй като 8-те агенти са само от Шесто управление, а тези на Първо главно управление (разузнаването) не са включени в тази цифра. Не би било изненада ако с тях те доближат 11-те днешни митрополити или дори ги задминат.

Няма да е и изненада, че 11-те агенти - днешни митрополити ще участват активно в избора на нов глава на Българската православна църква. А дали ще се изненадаме ако някой от тях я оглави?!


Документът е включен в разширения електронен вариант на сборника на комисията по досиетата „Държавна сигурност – политическа полиция”, 2012 г.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов