|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Втаса ли поправката за огласяването на кредитните милионери с досиета ПДФ Е-мейл
Коментарно - Коментарно
Написано от Христо Христов   
Петък, 21 Септември 2012 08:34

В закона за досиетата трябва да се направи дребна редакция, която се състои в едно изречение, за да може комисията „Костадинов” да започне огласяването на онези кредитни длъжници, които са били свързани с тоталитарните комунистически служби.

Този проблем беше установен през февруари 2012 г., когато комисията стартира проверката. Оказа се, че в приетия през 2006 г. закон е направен (умишлено или не) пропуск в правомощията на комисията по отношение на кредитните милионери.

Законодателната власт е дало право на независимия държавен орган да проверява кредитните длъжници за принадлежност към бившата Държавна сигурност и Разузнавателното управление на Генералния щаб на БНА, но не и да огласи резултатите от проверката. Тоест, проверката е обезсмислена.

Народното събрание беше известено за този, да го наречем технически проблем, и Синята коалиция реагира веднага. От нейно име в парламента беше внесен проект за кратко изменение на закона за досиетата, което да отстрани проблема.

.

Действително редакцията се състои в едно изречение и не предполага Народното събрание да потъне в обсъждания, които да отнемат дни, макар това да няма никакво значение, защото точно това е работата на парламента – да приема адекватно законодателство, а когато е допусната грешка от предните му състави – да ги коригира.

През април тази година парламентът гласува на първо четене поправката. И то с тази подробност, че огласяването не срещна никаква съпротива – получи изключителен положителен вот, като нито един от присъстващите 91 народни представители не гласува „против”, а само един се въздържа.

Това означаваше, че проблемът с наличието на политическа воля не е на дневен ред при тази деликатна материя – досиетата, както в предишни случаи. Какво обаче се последва? Едно ненужно и напълно необяснимо протакане на приемане на това едно изречение на второ четене. Това не стана до края на лятната сесия, а не се видя да се предвижи и в началото на есенната. От приемането на първо четене са минали... пет месеца!

Това е прекалено много време, през която парламентът е оставил решаването на този въпрос настрана. Още повече, че комисията по досиета през изминалото време напредна с проверките във висшите учебни заведения и приключва проверката на кандидатите за общински съветници от миналогодишните местни избори в страната.

Така че идва ред на кредитните милионери. Поправката е „втасала” отдавна и редно Народното събрание да подпечата политическата си воля за огласяването на имената на кредитните длъжници без повече протакане.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов