|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Как вместо Божията воля ДС и БКП избираха български патриарх ПДФ Е-мейл
Коментарно - Коментарно
Написано от проф. Дилян Николчев, Фейсбук   
Понеделник, 01 Юли 2024 19:46

alt

 

Сайтът desebg.com публикува коментар на проф. д-р Дилян Николчев, преподавател в Богословския факултет на СУ и специалист по църковно право в своя профил във Фейсбук. Позовавайки са на архивни документи той припомня намесата на тоталитарния комунистически режим при избора на патриарсите Кирил (1953) и Максим (1971). Повод за коментара му е изборът на новия патриарх – прокремълския довчера видински митрополит Даниил, проведен на 30 юни 2024 г.

 

По повод безразборото намесване на Божията воля и промисъл при избора на Видински митрополит Даниил за Патриарх Български и митрополит Софийски, или който и да е друг в миналото, сега и вбъдеще.

Решение за свикването на Избирателен патриаршески църковно-народен събор Св. Синод взема на свое заседание на 3 януари 1953 г. Определена е и датата на Събора – 8 май с.г. По-малко от три седмици по-късно, на 21 януари, ген.-майор Кумбилиев, пом.-министър на МВР по линия на ДС, утвърждава „ПЛАН за агентурно-оперативна работа на отделение „ДУХОВЕНСТВО“ във връзка с избора на митрополит Кирил за патриарх“.

В строго поверителния документ се казва: „С цел обезпечаване избирането на митрополит КИРИЛ за патриарх парирането на евентуални опити от страна на митрополитите от групата на ПАИСИЙ за проваляне избора, както и за осигуряване спокойствието и предпазване от провокации по време на същия, предлагам следния план за агентурно-оперативни мероприятия:

ПЛАН
МЕРОПРИЯТИЯ ПО ВЛАДИЦИТЕ ОТ ГРУПАТА НА МИТРОПОЛИТ ПАИСИ.
1. Агент „ЛАВРОВ“ ще бъде инструктиран да донася за изказванията на митрополитите ПАИСИ, СОФРОНИ, ЙОСИФ, КЛИМЕНТ и МИХАИЛ, както и за съвещанията които правят и решенията които вземат. Ще донася за всички изказвания в синодалната свещоливница, синод. строителство и книгоиздателство.
Срок 3.І.1953 год.
Отг. ст. раз. Б. Борисов

2. Агент „МИНУТИН“ ще бъде инструктиран да се сближава с митрополитите от групата на ПАИСИЙ с цел установяване разговорите които водят помежду си, решенията които вземат и изказванията които правят.
Срок 5.ІІ.1953 год.
Отг. майор В. ИЛЧЕВ

3. Агент „ОГНЯНОВ“ ще бъде инструктиран да донася какви коментари стават всред митрополитите във връзка с избора.
Срок 10.ІІ.1953 год.
Отг. н-к управление ІІІ-то полк. Думков

4. Агент „МАРТА“ ще донася какви изказвания прави във връзка с избора митрополит ЙОСИФ.
Срок 15.ІІ.1953 год.
Отг. раз. Червеняшки

5. При получаване сигнал, че групата на ПАИСИЙ се готви да провали избора на КИРИЛ, митрополит ЙОСИФ ще бъде извикан от директора на вероизповеданията, където ще му се окаже давление за минаване на страната на КИРИЛ“.

По-нататък в плана на ДС по обезпечаване избора на митрополит Кирил за български патриарх се предвиждат и следните мероприятия, всичките свързани с предстоящия Избирателен патриаршески църковно-народен събор: „МЕРОПРИЯТИЯ ПО БИВШИЯ ЕКЗАРХ СТЕФАН“, „МЕРОПРИЯТИЯ ПО СВЕЩЕНИЦИТЕ И ПРОФЕСОРИТЕ ОТ ДУХОВНАТА АКАДЕМИЯ“, „МЕРОПРИЯТИЯ ПО СВЕЩЕНИЧЕСКИЯ СЪЮЗ“ и накрая „ОБЩИ МЕРОПРИЯТИЯ ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗБОРА“.

Освен поставянето на задачи на агентите да донасят какво точно се говори за предстоящия патриаршески избор, прави впечатление, че ДС има за цел да обработи предварително църковната общественост чрез агитация и вестникарски публикации в църковния печат:
„3. Чрез аг. „ЧАВДАР“ и „ПЕТРОВ“ ще бъдат изпратени по места агитатори-свещеници от привържениците на митрополит Кирил.
Срок 15.ІV.1953 год.
Отг. ст. раз. Стоицев

4. Агентите „ЧАВДАР“, „ЗДРАВЕЦ“ и „ПЕТРОВ“ ще бъдат инструктирани да напишат статии във в. „Народен пастир“ и сп. „Духовна култура“ в полза на митрополит КИРИЛ.
Срок от 25.ІV. до 5.V. 1953 год.
Отг. кап. В. Стоянов“.

В „ОБЩИ МЕРОПРИЯТИЯ ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗБОРА“ ДС предвижда:
„1. По време на избора митрополитите ПАИСИ, СОФРОНИ, ЙОСИФ и проф. СТЕФАН ЦАНКОВ ще бъдат дадени на проследяване.
Отг. кап. В. Стоянов

[…] 3. Ще бъдат инструктирани службите по места в избирателите да влезат по възможност повече сс [секретни сътрудници – б.м.].
Срок 5.ІV. 1953 год.
Отг. кап. В. Стоянов

[…] 5. За деня на избора чрез Дирекция на вероизповеданията ще бъде установена негласна охрана от добри свещеници и църковници, привърженици на митрополит КИРИЛ с цел недопускане до изборното място подозрителни елементи и обезпечаване на пълен ред и спокойствие при избора.
Отг. кап. В. Стоянов

[…] 7. На избора да бъде подсигурено присъствието на разузнавачи.
Отг. кап. В. Стоянов

[…]“
На 23 ноември 1993 г. в сградата на Св. Синод на ул. „Оборище“ № 4 комисията (в състав представители експерти на Столичната голяма община, „които с протокол от 13 юни 1992 г. т. 2 са описали документите по избора на патриарх в папка ІІ, прошноровани така, както са ги открили в специален шкаф в стая № 18 с надпис: „Главен секретар“, в присъствието и на Емил Капудалиев – народен представител, Йордан Василев, Иван Шалев, доц. Боян Момчилов, Веселин Вълчев и Цвятко Алексиев) прави преглед на изборната документация по избора на патриарх Максим.

„В папката бяха намерени важните документи: списък на избирателите от всяка епархия, оригиналните бюлетини прошнуровани и поставени в плик с червен восък“, е записано в констативния протокол. Всичко е заснето от екип на БНТ.

Комисията констатира, че са намерени „67 бюлетини със съвършено еднакъв почерк, т.е. писани от второ лице. Общият брой написани от тези две лица възлизат на 73 броя.

Първите 67 и вторите 6 бюлетини са повече от 2/3 от необходимите по чл. 22 от УБПЦ за обявяване на кандидата за избран. От останалите бюлетини 26 броя са писани с различни почерци и се намериха още 2 броя недействителни бюлетини“. 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов