|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
ЦИК незабавно да спре да саботира проверката за принадлежност към ДС на кандидатите за народни представители и ЕП ПДФ Е-мейл
Коментарно - Коментарно
Написано от Държавна сигурност.com   
Вторник, 21 Май 2024 08:51

alt

 

„Има утвърдена практика от 17 години ЦИК да предоставя на Комисията по досиетата имената, ЕГН-та и принадлежността към съответната листа на всеки кандидат за депутат. Сега за първи път ЦИК не са предоставили информация за партийната принадлежност и са обяснили на Комисията по досиетата да търсят отговор на този въпрос в Интернет“, заяви депутатът от ДБ-ПП Мартин Димитров пред сайта Faktor.bg по повод скандала с безпрецедентния отказ на ЦИК да предостави необходимите данни на Комисията по досиетата за проверката за принадлежност към тоталитарните комунистически служби на кандидатите за Европейския парламент и Народното събрание, които ще се проведат на 9 юни 2024 г.

По думите му подобно търсене ще отнеме огромен ресурс и страшно много време. Практиката на Комисията по досиетата е винаги да обявява и партийната принадлежност, поради възможни спекулации при съвпадение на имена.

„Този саботаж може да има една единствена цел - да се забави процесът по проверка и да не се обяви преди изборите, кои кандидати от кои партии имат принадлежност към ДС. Този състав на ЦИК е доминиран от ГЕРБ, ДПС и БСП и очевидно това мнозинство прави опит важни факти да бъдат скрити от българското общество“, смята той.

Димитров е убеден, че е критично важно предварително и достатъчно рано да бъде направена изискваната по закон проверка, за да могат българските граждани да вземат информирано решение, кои партии и коалиции и кои кандидати отговарят на техните морални критерии и заслужават да бъдат подкрепени.

„Призовавам ЦИК незабавно да предоставят данните, съгласно практиката от последните 17 години и да спазят закона и веднага да започне проверката за принадлежност към ДС“, заключи Мартин Димитров.

 


alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов