|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Методи Андреев: Прокуратурата незабавно да бъде сезирана, ЦИК не спазва закона за досиетата ПДФ Е-мейл
Коментарно - Коментарно
Написано от Държавна сигурност.com   
Понеделник, 20 Май 2024 12:56

 alt

 

Решението на шефа на ЦИК Камелия Нейкова да откаже на Комисията по досиетата пълна и съобразена със закона информация за кандидатите за български и европейски парламент е изключително скандално. Не знам тази персона, която заема поста от ИТН с какво образование е, но би следвало поне да е чувала за така нареченото прецедентно право. След като ЦИК 17 години наред е давало тази информация по определен от закона начин – какъв е проблемът сега за този саботаж?

Така Методи Андреев, бивш депутата и председател на Комисията по досиетата (2001-2002) коментира пред сайта Faktor.bg скандалния отказ на ЦИК от миналата седмица да предостави необходимите данни за проверка на кандидатите за европарламент и Народно събрание, което е правила до момента в продължение на 17 години.

Според него в крайна сметка не се проверяват всички граждани, а тези, които са в някаква определена категория – в случая кандидати за народни представители и за депутати в Европейския парламент.

„ЦИК е длъжна да даде съгласно закона всичката информация, която има за тези лица, за да може Комисията да си свърши работата. В случая съвсем ясно става дума, че Нейкова отказва да изпълни закона. Човек, който не спазва българските закони с него трябва да се заеме прокуратурата. Евтим Костадинов като шеф на Комисията по досиетата трябва незабавно да сезира държавното обвинение“, смята Методи Андреев.

„Според закона ЦИК трябва да предостави трите имена, ЕГН, рождена дата, местоживеене, както и от коя партия е издигнат дадения кандидат, но и за кой от двата парламента се контестира“, допълва още той.

„Съществува и въпроса, дали самата Камелия Нейкова, а и членовете на ЦИК са проверявани за принадлежност към ДС, а дали няма такива семейни обвързаности“, пита Андреев.

Той е категоричен, че ръководството на ЦИК няма защо да умува или да тълкува закона за досиетата, просто трябва да го изпълни, а на председателя на Централната избирателна комисия веднага да се поиска оставката.alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов