|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Защо Путин отстрани вярното си куче Шойгу от поста министър на отбраната? ПДФ Е-мейл
Коментарно - Коментарно
Написано от Държавна сигурност.com   
Вторник, 14 Май 2024 18:15

alt

 

На 12 май 2024 г. руският президент Владимир Путин смени дългогодишния министър на отбраната на Руската федерация Сергей Шойгу. На негово място президентът сложи Андрей Белоусов, досегашен първи вицепремиер.

Защо Путин отстрани вярното си куче Шойгу от този пост и какво следва от това са въпроси, на които отговор дава в своя статия Би Би Си, публикувана първо от сайта offnews.bg. Вътрешните подзаглавия са на desebg.com.


Един човек взима ключовите решения

Първи ключов факт: който и да седи около масата на кабинета в Русия, има само един човек, който взема ключовите решения в страната - Путин. В съвременна Русия цялата политическа система е изградена около него. Струва си да го имате предвид, когато обсъждате кой е в правителството и кой извън него. Централната политика е малко вероятно да се промени.

Означава ли това, че едно разместване в руското правителство не е интересно или значимо? Не, не означава. Напускането на Сергей Шойгу от Министерството на отбраната е интересно на много нива.

В края на краищата - и това ни води до втория факт - разместванията са рядкост в Русия. Поне що се отнася до най-значимите политически играчи.

Да вземем Сергей Лавров, руския външен министър-ветеран. Той е на този пост от 20 години. Сергей Шойгу беше министър на отбраната в продължение на 12 години.


Да си близък с Путин

Тувинецът Шойгу е смятан за близък съюзник на президента Путин, което води до третия факт: да си близък с Путин, да ходиш на риболов и лов с него (да, Сергей Шойгу го е правил - те дори са ходили заедно за гъби), не е гаранция, че ще запазиш работата си.

Сергей Шойгу бе заменен на поста министър на отбраната от технократа икономист Андрей Белоусов. Шойгу не е изцяло освободен от политическата си длъжност - той ще оглави руския Съвет за сигурност на мястото на Николай Патрушев. Но това не изглежда като повишение.


Икономист – министър на отбраната

Така че защо един лоялен на Путин човек е преместен от Министерството на отбраната? Защо на негово място е назначен икономист? И какво ни казва това за Владимир Путин?

Това не е пълна изненада. Слуховете, че Сергей Шойгу може да бъде изместен, бяха многобройни. Един от неговите заместници - Тимур Иванов, наскоро беше арестуван по обвинения в корупция. По-рано днес бе задържан и генерал-лейтенант Юрий Кузнецов, началник на Главното управление за кадрите към руското министерство на отбраната.

Замяната на Шойгу с икономист е логична, като се има предвид огромната сума пари, която властите наливат във войната на Русия в Украйна. Разходите за отбрана в Русия са нараснали до приблизително 7% от БВП на страната.. Все повече се създава усещането, че руската икономика е поставена на военна основа.

Има логика да има министър на отбраната, който разбира от финанси, икономическо планиране и необходимост от ефективност - човек, който също така не е свързан с обвиненията в корупция, които се разследват в момента.


Защо сега?

Интересното е, че Путин избра точно този момент, за да направи рокадата. През 2022 г., когато Русия претърпя военни неуспехи в Украйна, президентът категорично подкрепи Шойгу.

През 2023 г. той отново защити Шойгу по време на публичната разправия между него и покойния шеф на наемниците от "Вагнер" Евгений Пригожин, който обвини Шойгу в корупция и поиска да бъде уволнен.

Сега, когато Русия твърди, че е поела инициативата на бойното поле, „царят“ на Кремъл смени своя министър на отбраната. Това още веднъж показва, че Владимир Путин не обича да действа под натиск. Той взема решения в избрано от него време.


Какво следва?

Но има и още една особеност на пренареждането на руското правителство. Тя винаги ви кара да си задавате въпроси. След този случай те са много:

  • Какво следва за Сергей Шойгу? Може ли той да си извоюва нова властова база в Съвета за сигурност или е неизбежно на новия си пост властта му да бъде значително намалена?
  • Какво следва за човека, когото той замества в Съвета за сигурност, Николай Патрушев? Дълго време считан за един от най-влиятелните хора в Русия, ще запази ли Патрушев влиянието си? И под каква форма?
  • Означава ли назначаването на нов министър на отбраната, че в скоро време ще има нов началник на Генералния щаб на мястото на Валерий Герасимов?


alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов