|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Четирима осъдени на смърт от БКП с апел към световните лидери: Подкрепете Зеленски и Украйна да победят руското зло ПДФ Е-мейл
Коментарно - Коментарно
Написано от Държавна сигурност.com   
Четвъртък, 01 Февруари 2024 17:51

alt

 

Последните четирима живи страдалци, осъдени на смърт от комунистическия режим в България – Атанас Костандиев, Величко Велев, Тома Томов и Жеко Стоянов – огласиха на 1 февруари 2024 г. в Деня на почит и преклонение пред жертвите на диктатурата на БКП свой апел към премиерите на страните членки на НАТО и президента на САЩ. В него те настояват световните лидери да бъдат смели и решителни и да спрат руското зло, като помогнат на Украйна до победи във войната, която Путинова Русия започна срещу нея на 24 февруари 2022 г.

„2024 г. ще бъде повратна точка. Украйна навлиза в третата година на своята война. Никой, нито един народ не може да издържа безкрайна агония. Украйна губи своите мъже и жени, своите деца в една неравна битка с три пъти по-многоброен враг. От това, което се случва в Украйна, ще зависи съдбата на целия свят през следващите десетилетия“, се изтъква в апела.

Desebg.com публикува пълния му текст:

До министър-председателите
на страните – членки на НАТО
До президента на САЩ
До президента на Украйна
До членовете на европейския парламент
До световните средства
за масово осведомяване

 

Обръщение
от осъдени на смърт от комунистическия режим в България
Атанас Костандиев – с две смъртни присъди, лежал в комунистическите лагери и затвори повече от двайсет години;
Величко Велев – влиза в комунистическия концлагер „Белене“ без произнесена присъда и остава там до неговото закриване;
Жеко Стоянов – осъден на смърт през 1961 г.;
Тома Томов – осъден на смърт през 1953 г., лежал в различни концлагери и затвори

Уважаеми госпожи и господа,
Ние – осъдените на смърт чрез разстрел от комунистическия режим в България, никога не загубихме вярата си. Дори в онези мрачни времена на комунистическия тоталитаризъм, насилствено наложен на България от Съветския съюз, ние бранехме свободата.

Днес сме изключително разтревожени от войната на Путин и неговата Русия срещу Украйна. Силно сме обезпокоени, че агресията на тоталитарна Русия отново ще има катастрофални последствия за целия свят. Затова се обръщаме към вас с надежда.

Свободата, независимостта и демократичната правова държава се губят лесно, а възстановяването им отнема десетилетия. Казваме това и от личен опит. От изстрадания ни личен опит. Ние загубихме младостта си, а много от нашите приятели – и живота си. Над 30 хиляди са свидните жертви на България и до днес още никой не знае къде са им гробовете.

Но ние и хиляди българи като нас се борихме докрай, защото черпихме смелост от вярата си в демократичния свят. Вярваме и днес в силата на НАТО и демократичните правови държави; вярваме, че заедно могат да сломят агресора Русия и да принудят Империята на злото да се съобразява с Международното право.

Затова отправяме апел към вас. Бъдете смели и решителни, вдъхнете на младите хора в света вяра в силата на правото и демокрацията.
Не свеждайте глава пред агресора и диктаторите, не им позволявайте да унищожат бъдещето на нашите и на вашите деца и внуци.

Уважаеми госпожи и господа,
Подкрепете Володимир Зеленски, този смел млад човек, който води своя народ и който вдъхновява целия свободомислещ свят със своето лидерство и непоколебимост.

Оценете страданието, храбростта и усилията на украинския народ да запази своята свобода, независимост, териториална цялост, да съхрани националното си достойнство.

Путин нападна Европа, той иска да унищожи нашата демокрация, а крайната му цел несъмнено е тотално господство.

Украинският народ не се поколеба да поведат битката в името на независима Украйна, но и на всички нас, в името и на всички вас, които заседавате в кабинетите си в центъра на Европа.

Знайте, че колебливата ви позиция окуражава агресора.

За диктаторите като Путин колебанието, учтивостта, отстъпчивостта е знак на слабост. Бъдете достойни наследници на Айзенхауер, на дьо Гол, на Чърчил. Бъдете продължители на политиката и на държавниците, победили Империята на злото като папа Йоан Павел Втори, Роналд Рейгън и Маргарет Тачър.

Нека да си припомним думите на М. Тачър: „Когато решиш да спреш един диктатор винаги има риск. Но много по-голям риск е да не го спреш.“

Нека да не губим горчивите уроци от Втората световна война и нека не забравяме думите на Бисмарк, че договорите с Русия не струват дори хартията на която са написани. Спомнете си Будапещенския меморандум и Минските споразумения.

Нека не повтаряме историческите грешки, а да покажем че сме се поучили от тях.

Днес трябва да проявите отговорност и смелост и да осигурите:
1. Укрепване на отбранителната мощ на Украйна като ѝ предоставите нужните боеприпаси, оръжия, военно оборудване, противовъздушна отбрана, ракети с голям обсег.
2. Конфискация на руски замразени активи и прехвърлянето им в Украйна с цел развитие на отбранителната ѝ индустрия.
3. Ускоряване на членството на Украйна в НАТО и ЕС.

2024 г. ще бъде повратна точка. Украйна навлиза в третата година на своята война. Никой, нито един народ не може да издържа безкрайна агония. Украйна губи своите мъже и жени, своите деца в една неравна битка с три пъти по-многоброен враг. От това, което се случва в Украйна, ще зависи съдбата на целия свят през следващите десетилетия!

Ако заради политическа нерешителност Путин победи, тоталитаризмът ще отбележи поредица победи в света през идните десетилетия. И тогава вашите имена ще бъдат вписани в най-мрачните и ужасни страници на световната история. Уверени сме, че няма да допуснете това.

 

С уважение:
Атанас Костандиев
Величко Велев
Тома Томов
Жеко Стоянов

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов