|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Плащаме цената за неслучилата се в началото на прехода еманация от чуждо имперско владичество ПДФ Е-мейл
Коментарно - Коментарно
Написано от Доц. Огнян Минчев, Фейсбук   
Събота, 16 Декември 2023 18:38

alt

 

Сайтът desebg.com публикува коментара на политолога доц. Огнян Минчев в профила му във Фейсбук по повод поредното напрежение и разделение в обществото, предизвикано от демонтирането на монумента на окупационната червена армия (МОЧА). Заглавието и вътрешните подзаглавията са на desebg.com.


Плащаме тежка цена за това, че от самото начало на посткомунистическия преход не поставихме демократизацията на нейната естествена основа - революция за национална еманципация от чуждо имперско владичество.

Дадохме контрола върху идеите на националната демокрация в ръцете на отбранителни националисти с агентурен произход и на откровени, маскирани като "национално мислещи" прислужници на мутиращия великодържавен интерес на Москва.

Нашите партньори в останалата част на бивша Източна Европа не допуснаха тази грешка. Те проведоха национални демократични революции за възраждане на националния суверенитет, освободен от имперски контрол. От тази база те поискаха членство в ЕС и НАТО като международни гаранти за новопридобитото си национално самоопределение.


Крадецът вика „дръжте крадеца“

Затова днес ние не можем да направим нито крачка по пътя на своята същинска национална еманципация, без да бъдем "опаковани" от нашенските адепти на великодържавната пропаганда като "предатели на историята", "национални предатели", "служители на чужди интереси". Крадецът вика "дръжте крадеца" и лошото е, че го прави доста убедително.

Ако унгарци, чехи и поляци осъществиха своя демократичен преход успешно, то една от основните причини за това е, че го представиха като антиколониална - анти имперска революция против удушаващата хватка на Кремъл. "Товарищи - конец", гласеше най-популярния плакат на първите демократични унгарски избори.


Хибридните стратези мълча какво днес е Русия

Митология са упоритите твърдения, че българинът бил русофил, затова не било възможно у нас да посочим корена на злото. Ако българинът беше толкова ентусиазиран русофил, великодържавната пропаганда и нейната локална медийна прислуга щеше ентусиазирано да рекламира Русия като мечтана цел за българското обществено развитие - в посока Евразия.

Но хибридните стратези не правят нищо подобно - те мълчат за това какво е днес Русия. Вместо това те яростно бичуват "цивилизационния разпад" на Запада, към който голямото мнозинство българи избра свободно да принадлежи. От както се помня, Западът "загнива".

Проблемът е в това, че омерзената от руско-българска олигархична корупция и пладнежки грабеж маса обикновени българи бе накарана да повярва, че източникът на нейните проблеми - поляризация и неравенство, липса на справедливост, корупция и грабеж по високите етажи на властта - е на Запад, а не на Изток.


Обществената манипулация след демонтиране на МОЧА

Перверзната природа на тази масова обществена манипулация се проявява пред очите ни в многообразни реакции срещу демонтирането на МОЧА. То било "варварство", "фашизъм", "безотговорност към историята" и "неблагодарност" към "двойните освободители".

А унищожението на огромен брой български паметници на възрожденци, загинали във войните бойци, стотици църкви и манастири, бруталното префасониране на българската история и националните ни ценности през цялата втора половина на 20 век и до ден днешен - това не е варварство и предателство!

За успехите на великодържавната пропаганда основна вина има българския политически и обществен елит, който изповядва ценностите на национална независимост, демократично устройство и естествена принадлежност към Европа на българския национален проект.


Имперски интереси представят черното за бяло и обратно

Колцина от нас владеят дарбата да обяснят на българските граждани, че в продължение на много десетилетия враждебни имперски интереси им представят черното за бяло и обратно?

Е, ако не можем да го обясним - или просто убедително да го покажем, ще трябва да изтърпим как четирихилядниците успешно опаковат преместването на МОЧА в музей като "предателство", а изкореняването на българската държава, ликвидирането на националния елит и заличаването на българската национална памет - като "второ освобождение", като "подарък" на опустошителната сталинистка инвазия за българските "братушки".


Чакаме ли „третото освобождение“?

Василий Българоубиец оставил на сто души Самуилови воини по един едноок - да ги води. Трудно ми е да преценя колцина от нас запазиха по едно или по две очи след опустошителното ослепяване на българите, започнало с "второто освобождение".

Само че и зрящите са безпомощни да водят заслепените от великоимперската пропаганда по пътя на разума и на достойното битие и бъдеще за България. Един народ става нация когато солидарно споделя важните за своята идентичност ценности и перспективи за бъдеще.

Ние сякаш вървим в обратната посока - към все по-голямо разделение и поляризация. Втори Паисий ли чакаме или "трето освобождение"... 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов