|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
За 3-ти март, пребоядисаните комунисти и късата памет ПДФ Е-мейл
Коментарно - Коментарно
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 24 Юли 2023 19:44

alt

 

Лидерът на БСП, партията на пребоядисаните комунисти, Корнелия Нинова се включи днес в хора на петата колона на Кремъл у нас, които се хвърлиха да бранят датата 3-ти март, след като „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ предложиха 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура – да стане национален празник на страната.

Предложението на двете управляващи политически формации става факт, след като през последните години редица историци и общественици отправиха, включително и до парламента, призиви нацията да се обедини около нов национален празник, тъй като 3-ти март, повече разделя отколкото обединява. Мнозина от тях посочиха, че най-удачен е именно 24-ти май.

„Това [смяната на 3-ти март] е родоотстъпничество през най-висшия закон в държавата - конституцията. Това е допълнителен повод за разделение на българското общество, за насъскване на една група българи срещу друга“, заяви Нинова във Варна.

По думите ѝ „това мнозинство, което предлага тази промяна, няма легитимация за такава дълбока и съществена промяна в основния закон на държавата“.

Бившите комунисти и всички онези политически фигури като Нинова, които са избрали преименувалата се от БКП на БСП като трамплин в политиката, много разчитат на късата памет.

Затова им припомняме, че „аргументите“ и „критиките“ им днес са абсолютно несъстоятелни.

Защото никой не е питал българското общество дали точно 3-ти март трябва да е национален празник.

Това решение е взето едностранно без никакво обществено допитване през февруари 1990 г. от панически сгромолясващия се тоталитарен комунистически режим на мястото на черния 9-ти септември, който слугите на Кремъл честваха 45-години.

Решението за 3-ти март е утвърдено от една от тоталитарните институции – тогавашния Държавен съвет с председател Петър Младенов (принуден няколко месеца по-късно да си подаде оставката заради изречената от него лъжа за танковата реплика) без да се изчакат първите свободни избори през юни 1990 г. и да се утвърдят нови, легитимно избрани демократични институции.

Така че Нинова да не се прави на ударена и на незнаеща, че 3-ти март ни е натрапен по комунистически.

Отделно на тези дето надават вой до небето сега да пазят тази дата за национален празник, трябва да им се припомни, че комунистическият режим в най-черните години е обявил празника на 3-ти март като „остатък от великобългарския шовинизъм“ и дори го отменя.

Е, за сметка на това българите бяха принудени да „честват“ маса съветски празници като свои.

А БКП начело с Тодор Живков на два пъти предложи тайно – през 1963 г. и 1973 г. – да България да се слее със СССР – национално предателство на комунистическата върхушка от безродници, което няма аналог в българската история.

На хората, искащи нормална и демократична България, им писа на уж националния празник да се веят чужди знамена, а такива нагли персони като руския посланик Елеонора Митрофанова да ни поучават и наставляват все едно, че сме руска губерния. 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов