|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Сайтът Държавна сигурност.com стана на една година ПДФ Е-мейл
Коментарно - Коментарно
Написано от Христо Христов   
Вторник, 24 Януари 2012 14:19

Скъпи читатели и приятели,

На този ден преди една година стартира сайтът Държавна сигурност.com. Тогава публикувах своето кредо в статията „Бъдеще, зависимо от миналото на комунизма”. И започнах разпращането на адреса desebg.com от човек на човек. Това беше началото. Наблюдавах как с всеки изминал ден интереса към сайта нараства...

Изминалата година е добър повод за равносметка.

За 12 месеца desebg.com се утвърди като едно от малкото места в интернет-пространството и медиите в България, в което систематизирано и всекидневно се предлага професионално поднесени информация и знание за бившата Държавна сигурност, комунизма в България. Страницата дава и възможност да се проследят процеси като декомунизация, лустрация и отварянето на досиетата в страните от Източна Европа.

Държавна сигурност.com е единствената интернет-платформа, в която могат да бъдат прочетени онлайн досиетата на сътрудници на ДС. На сайта бяха качени близо 30 дела на действащи посланици с агентурно минало. За първи път от промените насам desebg.com даде възможност на гражданите да се запознаят директно чрез интернет с досиетата на кандидат-президентите с принадлежност към ДС преди вота през октомври 2011 г. И разбира се, не на последно място досието на действащия до преди два дни президент Георги Първанов.

Сайтът се наложи като лидер в онлайн публикуването на документи, свързани с дейността на Държавна сигурност. .

През 2011 г. страницата предложи и подробно отразяване на дейността на Комисията по досиетата, както и коментари, анализи и интервюта, свързани с процесите на преосмисляне на комунистическото минало и обществения дебат за него.

Въпреки че сайтът е специализиран и не е новинарски, аз вложих усилия и упоритост да публикувам материали в него всеки ден, включително събота и неделя. Статистиката показва, че за една година на страницата са публикувани над 550 материала.

За мен беше изключително важно сайтът да стане разпознаваем. За по-малко от половин година той зае първо място при търсене с ключови думи „Държавна сигурност” чрез търсачката на Гугъл (след определенията на Уикипедия за ДС).

Всичко това не би било възможно без вас – ЧИТАТЕЛИТЕ! Благодаря ви!

Разпознаваемостта беше гарантирана от над 110 000 посещения през изминалата година и близо 1000 души подкрепа чрез социалните мрежи Фейсбук и Туитър.

Днес desebg.com се посещава и чете в България (средно дневно 64% при разделение 54% в София и 46% в останалата част на страната), в САЩ (средно дневно 18%), както и в почти всички европейски страни и редица държави на останалите континенти.

Постигнатото до този момент ми дава голяма вяра и сили да продължа развитието на този дългосрочен проект!

Благодаря на личностите, които ме подкрепиха в това начинание. Проектът не би бил осъществим без подкрепата на евродепутата и зам.-председател на Комисията по външна политика в Европейския парламент Андрей Ковачев, на незабравимия Дими Паница, на Красен Станчев и Касим Дал (http://desebg.com/index.php?option=com_content&view=article&id=169).

Благодарен съм на Константин Вачков – администратор и графичен дизайнер на сайта, на Десислава Валериева за всекидневната помощ, на Драгомир Иванов и Мартин Г. Иванов за предоставените статии, на Красимир Юскеселиев - фотограф, на Слави Славов - оператор, на Мария Попова и Петър Дончев за графиките.

Признателен съм на Стояна Георгиева за подкрепата и на колегите от Медиапул за цитираните материали от desebg.com.

Благодаря на актьорите Руси Чанев и Валентин Ганев, участвали във видео материала за нахлуването на Червената армия в България.

Благодаря на Комисията по досиетата в лицето на нейния председател Евтим Костадинов за съдействието и предоставянето на досиета и документи от архивите на ДС, които публикувам в сайта.

Вярвам, че и през тази година Държавна сигурност.com ще бъде още по-активен, силен и важен глас в обществения дебат за комунистическото минало и прекъсване на зависимостите от ДС.

Предстои откриване на страница на desebg.com във Фейсбук и въвеждането на няколко нови рубрики, свидетели на които ще станете в най-скоро време.

 

Христо Христов

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов