|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Мълчаливото безхаберие и пълната незаинтересованост на министър Минеков за скандала с концлагера „Белене“ ПДФ Е-мейл
Коментарно - Коментарно
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 02 Февруари 2023 13:54

alt

 

Пет месеца три граждански организации, обединени от необходимостта за съхраняване на паметта за жертвите на комунистическия режим, очакваха министърът на културата Велислав Минеков в служебното правителство на Донев, да благоволи да отговори на публичния им призив да се спре блокирането на процедурата по обявяването на бившия концлагер „Белене“ за национален паметник.

Както desebg.com многократно писа от 2020 г. процедурата за даване на „Белене“ на статут за недвижим паметник на културата с национално значение е блокирана от редица държавни институции и министърът на културата е този, който трябва да предприеме необходимите адекватни действия, за да се прекрати тази институционална гавра, на която става свидетели с това свещено мястото.

През октомври 2022 г. фондация „Истина и памет“, Съюзът на репресираните от комунизма – памет и гражданската организация „Справедливост, права и културно сътрудничество на Балканите“, обединила лагеристите в „Белене“ по време на „възродителния процес и техните близки, излязоха с публични призиви към министър Минеков да предприеме необходимото, за да бъде задвижена процедурата по случая с „Белене“.

В Министерството на културата фондация „Истина и памет“ дори внесе сигнал за това, а по разпоредбите на Административно-процесуалния кодекс министър Минеков следваше да отговори в едномесечен срок.

Нищо такова не последва. Нещо повече Минеков, който преди министерския пост се изявяваше като борец за справедливост и законност в политиката, буквално се скри и не пожела да даде изявление по този казус независимо от многобройните опити на сайта desebg.com.

Пресцентърът на Министерството на културата в този случай се оказа успешно прикритие на безхаберието на министъра да вземе отношение по случая с „Белене“ и покри Минеков от журналистическия интерес към него по този въпрос. Не помогнаха и опитите за връзка с министъра и по мобилния му телефон.

Като министър Минеков намери време за изгорелите складове в Пловдив, за скандалите в Народния театър, за казуса с Пловдивския панаир, дори успя да се разходи на държавни разноски и до Давос, само за „Белене“ не отдели време.

Някои може да кажат, че това се дължи на неговото неумение да управлява в качеството си на министър, което не е извинение.

Но това едва ли е оправдателна причина. В случая с „Белене“ обаче съвсем ясно може да се говори за умишлено бездействие от страна на Велислав Минеков.

И доказателство за това е писмо, което фондация „Истина и памет“ получи в отговор на свое запитване до Националния институт за недвижимо културно наследство към Министерството на културата. НИНКН пряко се занимава с казуса „Белене“.

В своя отговор до фондацията институтът подчертава, че „НИНКН е изготвил писмо до министъра на културата с подробно описание на казуса и възникналите проблеми, придружено от подробна документация“.

„До момента комисията [назначена по процедурата за „Белене“] не е получила становище от министъра на културата“, завършва писмото на НИНКН. То носи дата 30 януари 2023 г.

Е, НИНКН няма и да получи отговор, както и трите граждански организации няма да получат отговор, защото днес стана ясно, че в поредния служебен кабинет на президента Румен Радев, който той ще назначи, единственият министър, който ще бъде сменен от стария кабинет със служебен премиер Гълъб Донев, е именно досегашният министър на културата Велислав Минеков.

За неговото мълчаливо безхаберие по казуса с концлагера „Белене“ отговорност носи и самият Румен Радев, който го назначи на този пост, а сега го сменя, очевидно убедил се, че Минеков не върши работа като министър на културата. 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов