|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Момчил Дойчев: 3-ти март разделя дълбоко българския народ ПДФ Е-мейл
Коментарно - Коментарно
Написано от Доц. Момчил Дойчев, „Алтернативата“   
Петък, 20 Януари 2023 11:52

alt

 

 

Сайтът desebg.com публикува коментара на политолога доц. Момчил Дойчев за необходимостта от смяната на националния празник (3 март) с дата, която наистина да обединява българите, а не да ги противопоставя и поставя в зависимост от чужда държава. Коментарът е направен в предаването „Алтернативата“ с водещ Калин Манолов в сряда (18 януари 2023 г.). Както desebg.com писа миналата седмица бе инициирана петиция за смяна на националния празник от Атлантическия съвет, на който доц. Дойчев е съпредседател. Тя ще бъде внесена в парламента.


Възкресяваме темата за смяна датата на националния празник, защото след почти година война в Украйна, разпалена от руската клептокрация, светът се променя главоломно.

Вече живеем в свят, в който не може България да седи на два стола – обърната към миналото и без ясни перспективи за бъдещето.

Това, което ни обедини за подписка на народните представители в 48 НС, бяха няколко факта: Войната в Украйна разкри имперската същност на Русия откакто съществува, чиито интереси по-често са се разминавали с нашите национални интереси, отколкото да са съвпадали с тях.

Всъщност на 3 март празнуваме рождения ден на руския император, което не е достойно за похвала. Българите не са допуснати до подписването на прелиминарния мир между две империи, които всъщност си съперничат в разпределението и преразпределението на българските земи.

Т. нар. мит за Сан Стефанска България, който се утвърждава на този ден, всъщност има прикрит антибългарски характер. Не е вярно, че Сан Стефанска България е обхващала границите на Българската екзархия и всички български земи.

Припомням, че Смолян и Кърджалийско остават извън тези граници. За всеки добронамерен изследовател е ясно, че това е просто пропаганден трик на Руската империя.

След февруари м. г. датата 3 март разделя дълбоко и трагично българския народ. На 3 март м. г. на в. Шипка българският министър-председател беше замерен със снежни топки и се вееха руски знамена. Това е дълбоко замислена хибридна операция, внушаваща, че българите са несвободни и зависими и че всеки път са освобождавани от Русия.

Следващата точка, на която обръщаме внимание, е че последното комунистическо мнозинство в Народното събрание реши да смени 9 септември с друга дата, напомняща на съветските покровители, че ние ще продължаваме да сме с ограничен суверенитет и ще поддържаме зависимостта си от Руската федерация.

В годините, особено след 2001-ва, виждаме пълзяща реставрация както на авторитаризма, така и на практиките, свързани с руското влияние, особено в сферата на сигурността, отбраната и енергетиката.

Хора, които фалираха на два пъти България и отдавна трябваше да се в затвора, сега са по върховете както на задкулисната, така и на изпълнителната административна и дори законодателна власт.

По времето на Перестройката на Горбачов имаше исторически прозорец, който ни се открехна, но ние не успяхме да го отворим, защото силите на промяната бяха по слаби от тези на статуквото.

Митологии се преодоляват най-трудно. Митологемата за освобождението, братушките и вечната дружба е наслоявана в 7-8 поколения, но все пак след руската агресия в Украйна все повече хора проглеждат, макар основните ни медии да са под контрол.

Фактът, че има две парламентарно представени партии, които защитават руски интереси, всъщност дава основание на Атлантическия съвет да смятаме, че т.нар. евроатлантически партии все пак ще намерят сили да внесат проектопредложението.

Повече от 40 професори и около 30 доктори на науките са подписали подписката ни, както и трима генерали. За национален празник предлагаме 24 май – денят на глаголицата и кирилицата, 6 септември – денят на Съединението и 22 септември – денят на Независимостта.

И трите дати биха могли да бъдат едновременно наш национален празник. 3 март би могъл да остане официален празник заради почивния ден. Но всички уважаващи себе си държави почитат свободата и независимостта си.

Най-вероятно ще внесем петицията началото на другата седмица. Подготвяме и друга – за премахването на всички паметници на окупационната съветска армия, защото в центъра на София е пълно с руски паметни знаци.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов