|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Зеленски: Ние ще победим, защото сме заедно – Украйна, Америка и целият свободен свят ПДФ Е-мейл
Коментарно - Коментарно
Написано от Володимир Зеленски, президент на Украйна   
Четвъртък, 22 Декември 2022 17:48

alt

 

На 21 декември 2022 г. президентът на Украйна Володимир Зеленски осъществи историческа визита в САЩ (това е първото му пътуване в чужбина след началото на мръсната война на Путиновия режим в Русия). Във Вашингтон украинският президент се срещна с американския си колега Джо Байдън и говори пред двете камари на Конгреса. Американските законодатели го посрещнаха на крака, с бурни аплодисменти, продължили дълго. Текстът на епохалната реч на Зеленски е публикуван най-напред във Faktor.bg с незначителни съкращения. Вътрешните подзаглавия са на desebg.com.


Всички, които цените свободата и справедливостта

Скъпи американци! Във всички щати, градове и общини. Всички, които цените свободата и справедливостта. Точно както я ценят украинците във всички наши градове, във всяко семейство. Нека днес моите думи на уважение, свободолюбие и благодарност бъдат чути от всяко американско сърце.

За мен е чест да бъда в Конгреса на Съединените американски щати и да се обърна към вас и към всички американци.

Поздравявам всички нас с първата победа – ние победихме Русия in our minds! Украинците победиха и това ни дава смелост, на която се възхищава светът. Американците победиха – затова успяхте да обедините световната общност в защита на свободата и международните правила.

Европейците победиха – ето защо сега Европа е по-силна и независима, отколкото когато и да е в своята история... Руската тирания вече няма никаква власт в умовете ни и няма да има. Трябва да направим всичко и страните от Глобалния Юг да удържат такава победа.


Битката е за това кой ще победи

в умовете на следващите поколения в свободния свят

Зная, че руснаците също може да имат шанс за свобода, когато победят Кремъл in their minds. Но битката продължава. И ние трябва да победим Кремъл на бойното поле. Това е битка не само за земя, за една или друга част на Европа.

Това е битка не само за живота, свободата и сигурността на хората – украинците или който и да е друг народ, който Русия се опитва да покори. Битката е за това в какъв свят ще живеят нашите деца и внуци, и техните деца и внуци. Битката е за това кой ще победи в умовете на следващите поколения в свободния свят. Това е битка дали светът изобщо ще бъде свободен и демократичен, отворен за щастието.

Това е битка, от която зависи бъдещето на вашия народ, точно както зависи и това на украинците. Това сражение не може да бъде замразено или отложено. То не може да бъде игнорирано с надеждата, че океанът или нещо друго са защита сами по себе си.

От Съединените щати и до Европа, и до Латинска Америка, и до Африка, от Китай и до Австралия – светът е твърде много свързан, твърде взаимно зависим, за да може някой да остане встрани и същевременно да е в безопасност, когато се води такова сражение. Именно в тази битка ние с вас сме съюзници.


Ние устояваме

И решаващото време в нея е идната година. Време, когато украинската смелост и американската решителност трябва да гарантират бъдещето на нашата свобода. Свободата на хората, отстояващи своите ценности.

Вчера, преди пътуването насам, към Вашингтон, бях на фронтовата линия в нашия Бахмут. В нашата крепост в източна Украйна, която руските военни и наемници щурмуват непрестанно от месец май. Атаки всеки ден и всяка нощ.

Но Бахмут устоява. През миналата година там живееха над 70 хиляди души – сега са останали единици от цивилното население. Там няма място, което да не е пропито с кръв. Там няма час, през който да не звучи страшният грохот на артилерията. Там един окоп може по няколко пъти на ден да преминава от едни ръце в други след кървави боеве, понякога ръкопашни. Но украинският Донбас устоява.


Тактиката на руснаците е примитивна

Руската армия използва срещу Бахмут и други наши градове на фронта всичко, каквото може. Надмощието на окупаторите в артилерията е много осезаемо. Те имат в пъти повече снаряди от нас. Те използват в пъти повече ракети и авиация, отколкото ние сме имали когато и да било. Но нашите сили за отбрана устояват.

Тактиката на руснаците е примитивна. Те изпепеляват всичко пред себе си – всяко здание и всяка стена. Просто за да няма за какво да се отбраняваме. Те изпратиха на фронта главорези – такива, като терористите, от уж частни военни компании – като „Вагнер". Те изпращат затворници на война... те хвърлиха срещу нас всичко, точно както навремето една друга тирания хвърли срещу свободния свят всичко възможно в Арденската операция.

Също както храбрите американски войници се съпротивляваха на войските на Хитлер през 1944 г., тази Коледа храбри украински войници правят същото с войските на Путин. Украйна устоява и никога няма да се предаде! И това е истински героизъм – да се отбраняваш срещу такъв враг месец след месец. Още по-голям героизъм е да тръгваш в контраатака и метър след метър да връщаш украинска земя и да получаваш надмощие над Русия.

И аз се гордея с нашите хора, гордея се с украинските сили за отбрана... И вярвам, че светът също ще устоява и никога няма да се предаде, няма да отстъпи от ценностите, върху които е построен животът, който споделяме с вас. Това е фронтовата линия – тирания с безгранична жестокост, насочена срещу живота на свободните хора.


Ние се нуждаем от вашата помощ

Ние се нуждаем от вашата помощ, за да можем не просто да устоим в такива боеве, но да постигнем прелом. За да победим на бойното поле. Ние се нуждаем от повече артилерия през следващата година, от оръдия и снаряди, за да бъде Бахмут не само крепост, в която се разбиват редиците на руската армия, а като битката край Саратога да промени хода на бойните действия и нашата война за независимост.

Нуждаем се от повече ваши системи Patriot, за да можем да спрем руския терор срещу нашите градове и да могат украинските патриоти да работят с всички сили за нашата победа.

Ако Русия не достига до нашите градове с артилерията си, тя се опитва да ги унищожава с ракети. Дори смята, че са й малко ракетите – Руската федерация си намери съдружник в политиката на геноцид – това е Иран.

Иранските смъртоносни дронове, идващи от Русия със стотици, станаха заплаха за нашата критична инфраструктура. Така един терорист намира друг. За да воюва срещу свободния свят... И това е въпрос на време – кога те (руснаците – б.р.) ще атакуват други ваши съюзници, ако не ги спрем сега.


Вашата подкрепа е критично важна

Смятам, че не трябва да има каквито и да е табута в нашия съюз. Украйна никога не е искала и не иска американски войници да воюват на наша земя вместо нас. Украинските войници могат да управляват съвременни американски танкове и самолети. Но недостигът на бронирана техника и авиация удължава тази война и позволява на Русия да убива нашите хора, да държи в тоталитарни условия окупираните градове и села на Украйна.

Вашата подкрепа е критично важна. Както и финансовата помощ. Ще бъде правилно и своевременно да се предостави нужният финансов пакет за 2023 г. Само Русия може да спре тази агресия, но вие можете да ускорите нашата победа, която ще докаже на всеки потенциален агресор, че никога няма да може да прегази границите на друг народ и да остане да царства над хората против тяхната воля.


Нашата формула за мир

Наивно е да се очакват стъпки към мира от страна, на която ѝ харесва да бъде държава-терорист. Освен това руснаците са отровени от Кремъл. Но възстановяването на международния правов ред е необходимо. Мирът е нужен. Украйна направи своите предложения, току-що ги обсъдих с президента Байдън. Нашата "формула за мир". 10 точки, които може и е необходимо да бъдат реализирани в името на общата ни сигурност – да бъде гарантирана за десетилетия напред.

Среща, която може да се проведе още през тази зима – и съм радостен да отбележа днес, че президентът Байдън подкрепи тази наша инициатива. Всеки от вас, уважаеми членове на Конгреса, може да подпомогне нейната реализация. За да остане лидерството на Америка безспорно.

Вие можете да въвеждате по-строги санкции така, че да накарате Русия да усети колко е разрушителна нейната агресия. Имате силите да ни помогнете да подведем под отговорност всички, които разпалиха тази непровокирана и незаконна война. Направете го! Нека държавата-терорист да отговаря за терора и да овъзмезди нанесените от войната щети.


Ще празнуваме Рождество на свещи

След два дни ще празнуваме Рождество. Може би на свещи. Не защото така е романтично, а защото няма да има ток. В този момент заради руските атаки над 10 милиона души в Украйна са без електричество. Милиони са без отопление и вода. И ние не се оплакваме. Не гледаме за кого е по-лесно и дали за вас е по-лесно. Това е вашата национална сигурност.

Това е резултатът от вашата борба за независимост и победата в тази борба. Ние ще преминем през своята война за независимост. Ние ще посрещнем тази Коледа – и ако няма електричество, светлината на нашата вяра няма да угасне, независимо от всичко. Ако долетят руски ракети – ще направим всичко, което можем, за да се защитим. Ако дойдат ирански дронове и се наложи нашите хора да идат в бомбоубежищата вечерта преди Рождество – украинците и там ще седнат на празнична маса и ще се подкрепят един друг.

И ще чуем милиони гласове на украинци, които ще искат едно нещо – победа! Защото ние вече строим силна Украйна – със силна армия, силна със своите хора, силна с институциите си. Заедно с вас! Твърди гаранции за сигурност за нашата държава, за цяла Европа и за света – разработваме ги. Заедно с вас! И също заедно с вас ще поставим на мястото му всеки, който е хвърлил предизвикателство срещу свободата. Това ще бъде фундаментът за защитата на демокрацията в нашето време – в Европа и в света.


Благодаря на всички вас!

Сега, пред Рождество, в тези особени дни, искам да ви благодаря. Благодаря на всяко американско семейство, което цени топлината на своя дом и желае такава топлина на другите хора. Благодаря на президента Байдън и на двете партии в Конгреса за неоценимата помощ. Благодаря на всички ваши политици и обществени лидери, защитаващи свободата и човечността.

Благодаря на вашите градове и общини, които през тази година подкрепиха Украйна, които приеха наши хора, които поставяха наши флагове. Благодаря! От името на всеки, който сега е на бойното поле. От името на всеки, който очаква победата.

Зная, че всичко зависи от нас, от украинските сили за отбрана. Но колко много зависи и от света! Колко много в света зависи от вас! Когато вчера бях в Бахмут, нашите герои ми предадоха този флаг. Това е бойно знаме. Знаме на тези, които защитават Украйна, Европа и света с цената на своя живот.

Те ме помолиха да предам този флаг на Конгреса на САЩ, на членовете на Камарата на представителите и на сенаторите, чиито решения могат да спасят милиони хора. Нека тези решения бъдат взети!

Нека това знаме да бъде при вас, дами и господа! Знамето символизира това, заради което ще победим в тази война. Ние устояваме, ние се борим и ние печелим.

Защото сме заедно. Украйна, Америка и целият свободен свят.

 

Превод Faktor.bg 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов