|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Кога Кирил Петков започна да разбира от медии, кога започна да дава съвети ПДФ Е-мейл
Коментарно - Коментарно
Написано от Христо Христов   
Събота, 08 Октомври 2022 17:50

alt

 

В България се нагледахме и продължаваме да гледаме хора, които скокнат ли във властта и много бързо започват да се самозабравят.

Както е казано поучително в една българска поговорка „Дай му власт, за да видиш колко му е акъла“.

Тест, който много малко от опитващите се да се пробват в политиката са успели да издържат успешно.

Не гледам телевизия, но прочетох, че днес доскорошният премиер Кирил Петков и съпредседател на „Продължаваме промяната“ днес в студиото на Би Ти Ви е решил да поучава медията как да се държи.

В края на интервюто с него водещата Жени Марчева му припомнила случая с депутата от „Продължаваме промяната“ Венко Сабрутев, който не се яви на предизборен дебат в телевизията, но на негово място „цъфна“ очевидно самопокатилият се Кирил Петков в нарушение на регламента.

„Вашата медия трябва да е горда, когато преди изборите идват лидери и могат да обяснят кой ще води политиката на тази партия. Когато такъв лидер ви дойде на гости, вие трябва да кажете „благодаря“, а не да тръгвате в опозиция“, е отговорил Кирил Петков.

Само дето не е уточнил докога медиите трябва да са позиция на „благодарност“ – еднократно, докато лидерът е на власт или и след това?

Би било смешно, ако не беше жалко един човек, който набързо влезе във властта благодарение на президента Румен Радев, да раздава съвети и то точно на медиите.

Чудя се как Петков не успя да си намери нормални съветници, които да го посъветват да не се занимава с четвъртата власт? Или може би не се вслушва в такива съвети, защото наистина си е повярвал и се е взел на сериозно.

Не че медиите не трябва ад бъдат критикувани. Напротив, особено това важи за по-голямата част от българските – най-вече, че имат сервилно поведение (директно от страна на собствениците), когато един политик е на власт, за да се облажат с договори от държавната реклама.

А после, когато политикът загуби властта, му вадят „нож“ като на умряло куче. Отношението на медиите към Бойко Борисов от момента на влизането му във властта, първо като главен секретар на МВР през 2001 г., до подаване на оставка при първия му кабинет, е емблематичен пример. Той не е единственият, към когото медиите са „обръщали“ палачинката, но е може би най-пресният пример.

Рояк журналистки и журналисти пишеха „оди“ за това колко е велик, а после му взимаха „главата“, забравили какво са писали дотогава. Отврат!

Българските медии могат да бъдат критикувани за това, че безропотно „отразяват“ по Фейсбук или частната му кабеларка такива псевдополитици като поставилия се над закона Станислав Трифонов, вместо да го подложат на кръстосан огън с неудобни въпроси.

Медиите могат да бъдат критикувани, особено телевизиите, че нито един водещ не отправя забележка и не демонстрира непоносимост към лъжите на политиците, които канят в студиото.

Това е и причинната тези „политици“ отдавна да са приели като стандарт и нещо напълно нормално да изговарят на глас лъжи след лъжи без да им мигне окото директно в ефир без някой от журналистите да ги постави на място.

И още, и още, и още много други примери могат да се дадат. Но Кирил Петков не прави такава критика, а става поредният представител на т. нар. политически елит, който започва да назидава медиите и ги поучава.

Пък бил е по Америка, учил е в „Харвард“, с такова поведение там войната с медиите му е гарантирана. И то война, в която политикът винаги е губещ.

Ама наш Кирчо раздава назидателно съвети какво да е поведението на медиите. Направо смях в залата!

Ех, де да беше проявил това качество поне един път към Нинова от БСП/БКП, докато управлява с нея.

А тя му извива ръчичките в най-важните моменти – кой министър на отбраната да назначи и как България да се опозори, че ако кабинетът реши да прати оръжие от солидарност с жертвата на Путиновия режим, току виж правителството в България ще падне.

Е, с медиите е по-лесно. Само дето Кирил Петков не си дава сметка, че такова поведение не излъчва интелигентност, а с него само се излага и губи. 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов