|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Газпром разиграва трагикомедията „Виждате ли колко е лошо когато нас ни няма“ ПДФ Е-мейл
Коментарно - Коментарно
Написано от Огнян Минчев, Фейсбук   
Вторник, 16 Август 2022 06:52

alt

 

Сайтът desebg.com публикува коментара на политолога доц. Огнян Минчев в профила му във Фейсбук по повод превръщането на газовите доставки в оръжие на Путиновия режим.


Заедно със своите стипендианти в българската политика и в българските медии, Газпром понастоящем разиграва трагикомедията "Виждате ли колко е лошо когато нас ни няма".

Както посочва самият Асен Василев - никой не е гонил Газпром от България. Ежедневно компанията е била призовавана да изпълни ангажиментите си по договора с Булгаргаз.

Отказът на Газпром не е свързан само с прословутото "плащане в рубли", което поставя играта с цените на газа изцяло в ръцете на Кремъл.

Защото договорът е в долари, а курсът на рублата се определя в Москва.
По-значима цел на руския монополист в прекратяване доставките за България е именно да спаси своя монополен статут в снабдяването на България с газ.

За тази цел воденото от руски лобисти българско правителство трябва да отиде и да се "моли" за газ, а газ ще бъде отпуснат тогава, когато Булгаргаз подпише нов дългосрочен - за десетилетия - договор с руския монополист.

Така интерконекторът с Гърция ще остане украшение - по същия начин, по който правителството на Румен Радев от 2021 г. отказа да получи дори договорения азербайджански газ, превръщайки договора с Баку в украшение.

Интересите на Газпром са очевидни - не е нужно да си особено проницателен за да ги проумееш. Още по-прозрачни са интересите на многобройните български лобисти на Газпром - в политиката, в медиите и в корпоративната олигархична система.

Да не забравяме, че руският монополист е един от двата ключови източника за захранване на промосковския български елит с рушвети и "стипендии" за вярна служба.

Ако сключим договор с нормален международен доставчик подкупите ще изчезнат - или най-малкото, ще намалеят драстично.

Оттук можете да проследите и цялата отблъскваща трагикомедия в българския публичен живот от последните месеци, която се свежда на практика до оплакване на "доставките от Газпром".

Всичко друго - освен Газпром - е скъпо, ненадеждно и неподходящо по някакъв начин. В хора на оплаквачките се включват и авторитетни гласове от българския бизнес, които също ултимативно искат завръщане на Газпром.

Мога да разбера стремежа към възстановена стабилност на бизнес дейностите. Както мога да разбера и факта, че голяма част от българският едър бизнес е част от същия посткомунистически олигархичен елит, който възникна, овладя икономиката и държавата на вълната на съхраненото сътрудничество със "съветските другари". И събира своите дивиденти от него - до ден днешен.

Пъпната връв на българската олигархия води към Москва и докато тази връв не бъде прерязана, България е осъдена да върви по пътя на най-бедната, периферна и съсипана държава в Европа.

Защото масираната корупция е огромен данък върху обществото, който спъва както икономическия растеж, така и социалното и общностно развитие на българската нация.

А корупцията е системен феномен на пряката връзка между българската олигархия и постсъветската кремълска олигархия - "вертикала на властта". Поражението на тази "верикала на властта" в авантюрата й в Украйна ще бъде и мощно косвено поражение за властовата структура на самата българска олигархия.

Трагикомедията с хора на оплаквачките ще продължава. Понастоящем - под президентска диригентска палка.

От нас зависи да не допуснем лобистите на Газпром в България да запеят ода на радостта - "Ликуй народе, Газпром се върна..."

Отвратителна история... Вече 33 години - ако не броим предходните 45...

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов