|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Седем фактора, които показват, че режимът на Путин губи войната ПДФ Е-мейл
Коментарно - Коментарно
Написано от Тимъти Снайдър, snyder.substack.com   
Понеделник, 15 Август 2022 11:03

alt

 

Сайтът desebg.com публикува анализа на американския историк Тимъти Снайдър, отпечатан най-напред във Faktor.bg, в който са посочени седем основни причини, показващи, че режимът на руския диктатор Путин губи войната в Украйна, която започна през февруари тази година.

Тимъти Снайдър преподава в Йейлския университет, Лондонското училище по икономика и Европейския колеж в Брюге. Работи главно в областта на тоталитаризма, комунизма и Холокоста. В България е преведено неговото изследване „Кървави поля“ – Европа между Хитлер и Сталин (2010). Заглавието на публикацията е на desebg.com.

 

Украйна, според мен, е в състояние да спечели тази война. Но има фактори, които трябва да бъдат взети под внимание, за да не се обърнат обстоятелствата.

И друг път съм писал, че тази война не се води заради нацисти, ядрено оръжие и НАТО, тя е за оцеляване и самоуправление.

Сега ще говоря за това, което се случва на бойното поле. А, според мен, се случва това, че Русия губи.

Решението на Русия да нахлуе в Украйна беше не само престъпление, но и грешка. За всяко правителство е трудно да признае такова нещо (ние все още чакаме решение по повод фиаското на Америка във войната в Ирак).

Но особено трудно е това за тиран, чиято власт се основава на неговия образ на силен човек с непогрешими съждения. Русия достигна до този етап, в който тя води война, защото да не воюва би било срамно за нея.
И тя бързо достигна този етап.

Войната ще завърши едва тогава, когато Путин разбере, че Русия я губи, в този смисъл, че той трябва да разбере, че неговото лично положение е заплашено.

С други думи не трябва всичко да приемаме буквално – не става дума да изгубени територии или за получени и нанесени щети, става дума да политическа конюнктура, която е трудно да бъде точно „уловена“.

Най-вероятно, руското поражение ще изглежда като момент в украинската война, който ще промени настроенията в Русия и ще създаде видимо напрежение вътре в руската държава, като това ще принуди Путин да промени историята си.

Възможно ли е това? Безусловно, Путин може да промени своята история. Той го прави постоянно. Впрочем, той така и управлява.
Той промени своята история, когато последния път нахлу в Украйна и не можа да постигне своите цели.

Преходът от твърдението „нахлуване в Украйна е невъзможно“ към твърдението „нахлуването в Украйна е неизбежно“ през февруари тази година се случи с оруеловска стремителност. И той може отново да променя наратива, докато ситуацията не излезе окончателно от контрол.

Но той няма да промени историята, докато не бъде принуден да го направи и само украинските успехи могат да го накарат да направи това.
Могат ли украинците да демонстрират необходимия импулс на бойното поле?

Аз смятам това за вероятно, но отначало искам да призная нещо много важно.

Войните са предсказуемо непредсказуеми. Те се случват във времето и в конкретното пространство, в телата и умовете, в сфери, които не е лесно да бъдат отразени на картите или в учебниците — и някакво неочаквано събитие може да се намеси, да преобърне войната под някакъв странен ъгъл — и всичко да се промени.

Но аз смятам, че Украйна, най-вероятно, ще спечели войната на базата на седемте определящи всяка война фактора: време, икономика, логистика, ландшафт, начин на водене на бой, етика и стратегия. (TELLMES: Time, Economy, Logistics, Landscape, Mode of combat, Ethos, Strategy).

В случая с тази война също така трябва да отчитаме и wild card - международното обществено мнение.
Обсъждайки всеки от тези елементи, искам да обясня, по какъв начин нещата може да се обърнат в другата посока, не така, както очаквам, и да направят победата на руснаците по-вероятна.

Моите размишления се основават на няколко източника: заниманията ми с военна история в продължение на няколко десетилетия и внимателния прочит на украинските и руските източници, които следя.


Време

Русия разчиташе на бърза победа. Когато бързата победа не е осигурена и противникът не е унизен, тогава факторът време надделява и се намесват други непредвидени фактори. Колкото по-дълго продължава войната, толкова повече предимствата, които има (или изглежда, че има) по-голямата държава, започват да се размиват.


Икономика

Русия има значително по-голяма икономика, отколкото Украйна. Санкциите против Русия, поне според мен, скоро ще започнат да се отразяват, доколкото украинската армия започва да демонстрира технологично превъзходство, с което Русия не може да се сравнява без (санкционния) внос.

Русия направи много, за да разруши украинската икономика. Но Украйна е подкрепяна от западната икономическа мощ, която затъмнява и двете икономики взети заедно. По времето на Втората световна война не само британците, но и Съветите зависеха от американската икономика (урок, който руснаците активно са забравили). В тази война американската и европейската икономическа мощ е на страната на украинците.

Но икономиката зависи от политиката. За да има икономиката решаващо значение, правителствата (особено берлинското) трябва да са готови да използват икономическата си мощ творчески и бързо, по начини, които биха били неуместни в мирно време. Германските лидери трябва по-малко да мислят какво може да се направи с германската армия за пет години, а повече за това какво може да се изпрати в Украйна за пет седмици и какво може да бъде построено за Украйна за пет месеца.

Най-впечатляващите икономики в историята на света ще трябва да доказват, че могат да произвеждат, например, артилерийски оръдия и снаряди по график (Полша изглежда разбра това).


Логистика

Украйна води войната на своя територия, което и дава логистични предимства. Войниците и припасите не трябва да се превозват на големи разстояния. Армията, като правило, може да разчита на подкрепата на местното население и местните обществени организации.
Руската логистика беше катастрофална през февруари и март, когато Русия нахлу и опита да завземе Киев, но безуспешно.

Руската логистика сега, в Донбас, е по-лесна, доколкото източна Украйна граничи с Русия, а до южна Украйна се стига от Крим и Черно море, които контролира Русия. Но тези връзки могат да бъдат възпрепятствани и дори разрушени с правилните оръжия.


Ландшафт

Не мога да не отбележа, че Русия в значителна степен не съумя да се възползва от сравнително благоприятния релеф на югоизточна Украйна през май и юни, по времето, когато Киев още не разполагаше с достатъчен брой далекобойно оръжие, предоставено по-късно от партньорите.
На север руските войници трябваше да се справят с естествени препятствия: хълмове и гори. На юго-изток ситуацията е различна и въпреки това Русия напредва много бавно.


Начин на водене на бой

Руските войници не обичат да се приближават към украинските. Руската война зависи от артилерията, от убийствата от далечно разстояние. Руснаците обстрелват позицията на противника до неузнаваемост, а след това превземат руините. Това убива мирните жители, заличава градовете и превръща цели региони в пустош, но не вълнува никого в руското ръководство. Балистиката се свежда до своеобразна математика и засега предимството е на руснаците: повече оръдия, повече снаряди. Но ако това предимство изчезне, войната ще промени характера си. Сега Украйна получава далекобойни и високоточни оръжия за поразяване на руските складове за боеприпаси.
Русия може да се приспособи към това, но ще последва забавяне в доставянето на боеприпасите и, следователно, артилерийските атаки. Ако Украйна продължи да получава нужните и оръжия, скоро тя ще може да диктува режима на водене на бойните действия.

Руснаците едва ли ще се бият добре в близък бой. Ако Украйна получи предимство в артилерията, ние ще видим бавното отстъпление на руснаците, доколкото командирите им няма да са в състояние да мотивират войските за близък бой.


Етика

Използвам „етика“, а не „морал“, защото това, което имам предвид има много по-дълбоки основи, отколкото нещо, което може да се променя от конюнктурата. В края на краищата руснаците винаги могат да се оттеглят в Русия, и изглежда, че мнозина от тях го искат.

В някакъв момент командирите могат много разумно да посочат на своите началници, че те имат и много други задължения освен Украйна. От това, което чета, руските командири наистина не разбират защо са в Украйна, а руските войници не се отличават с висока мотивация. Прихванатите телефонни разговори свидетелстват за сила, която е щастлива да граби, но не и да настъпва.

Десетките хиляди убити и осакатени руски войници изглежда не тревожат руското ръководство, нито руското население, но самите войници ги е грижа дали ще се върнат живи.

Украинците няма къде да отидат. Лидерите на страната, която ги нападна открито заплашват да ги унищожат. Украинските войници много ясно показват по какво тяхната страна се различава от Русия: те зная за какво воюват.


Стратегия

Първоначално руското нахлуване беше базирано на грешното предположение на Путин, че украинската държава е своеобразно чуждо образувания и, че украинският народ ще приветства неговото разрушение, а руските войници ще бъдат посрещани като братя.

Руските „причини“ за войната не прокарват път към победа, а към зверства: официалната линия, както и преди, остава „денацификацията и демилитаризацията“, която означава унищожение и унижение на много хора, а руснаците асоциират тези термини с украинската нация и държава.
Но тези термини определят само как ще се води войната, не и начина, по който тя ще завърши.

Украинската нация и държава бяха променени от тази война, но не така, както би било изгодно за Русия: те бяха утвърдени. В момента руският план изглежда, че се състои в това да бъде разрушена украинската икономика, да бъдат сплашени мирните жители с ракетните обстрели на градовете им, да бъдат спрени енергийните доставки за европейците, да бъдат уморени от глад африканците и азиатците, като се блокира износът на продоволствия и да се надява, че всички тези обстоятелства ще се комбинират в полза на Русия.

С други думи, голяма част от руската стратегия за войната срещу Украйна е целият свят да бъде блокиран от една държава.

Украинският план, доколкото мога да предполагам, е да бъде защитено физическото и социално съществувание на Украйна, усилия, които се увенчават с успех, и да контраатакуват, за да си върнат плодородните земи на юга (Херсонска област), което би разрушило руските снабдителни вериги и всякакъв остатъчен образ за руската непобедимост в руското съзнание.

Аз смятам, че стратегията има по-маловажно значение от останалите фактори и по-малко, отколкото хората обикновено си мислят, но по-последователните цели дават определено предимство. В конкретния момент целите на Украйна са по-логични.


Wild card — общественото мнение

Проучванията на общественото мнение сочат голяма подкрепа за войната в Русия, но това прилича на пасивна подкрепа. До този момент загиват предимно азиатски войници от руската армия, руски бедняци и мобилизирани граждани на Украйна. Руснаците в градовете повече или по-малко имат възможността да гледат войната по телевизора като тв-шоу. Тази пасивна телевизуална подкрепа не води до готовност да се биеш.

Путин в едно отношение прилича на западните лидери: той се страхува да мобилизира своето население за война, затова войната трябва да бъде медийно събитие или зрелищен вид спорт.

Русия полага големи усилия да вербува хора за войната в Украйна без да се вдига много шум, за да не се създава впечатлението, че се случва нещо като мобилизация. Защото пасивната подкрепа може да се промени, ако се промени характерът на войната и Путин разбира това.

Неговата чувствителност към руското обществено мнение също така предполага, че ако му се наложи, той гъвкаво ще реагира на едно поражение в Украйна.

А в Украйна общественото мнение е много по-солидарно. Войната там е реалност, а не зрелище, президентът и въоръжените сили са изключително популярни и това едва ли скоро ще се промени.

През това лято най-важната промяна може да стане промяната на общественото мнение в Европа и Северна Америка. Руската пропаганда не успя да убеди много хора, че нейната агресивна и разрушителна война е оправдана. Пропагандистите се справят малко по-добре с идеята, че войната може да бъде спряна, ако Западът престане да дава оръжия на Украйна или, че Украйна по някаква причина не може да победи в тази война.

Войната показа, че украинската държава и действително украинското гражданско общество е значително по-устойчиво и функционално, отколкото някой е предполагал.
Украйна, по мое мнение, е в състояние да спечели тази война. Но от гледна точка на икономиката тя е уязвима от промяната на нашето отношение към войната.

Най-краткият път на Русия към победата в тази война е, ако успее да ни убеди, че Украйна не може да победи (или че за войната по някакъв начин е виновна Украйна и, че тя по някакъв начин ще спре, ако ние се оттеглим).

Нашата работа е несравнимо по-лесна от тази на украинците. Те трябва да покажат решителност във всяко едно отношение.
Всичко, което трябва да направим ние е да видим нещата такива, каквито са, да проявим малко търпение и да подкрепим демокрацията, която е подложена на атаки. Изходът от войната може да зависи от нашата способност да го направим и аз се надявам, че този текст помага. 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов