|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Докато се осъзнавате Радев и решетниковчетата връщат България в евразийската кочина ПДФ Е-мейл
Коментарно - Коментарно
Написано от Огнян Минчев, Фейсбук   
Неделя, 07 Август 2022 10:27

alt

 

Сайтът desebg.com публикува коментара на политолога доц. Огнян Минчев в профила му във Фейсбук по повод гражданския протест, започнал под прозорците на президента Румен Радев, срещу първите стъпки за назначеното от него преди броени дни служебно правителство да върне България в евразийската кошара на режима на Путин. Заглавието е на desebg.com.

 

От две години насам либералната общност (в измеренията си на градска десница и млади образовани поколения българи) води категорична битка с едно статукво, което се представлява преди всичко от партия ГЕРБ и от ДПС.

ГЕРБ е народняшка партия от лидерски тип, но през годините за нея гласуват и много хора с по-традиционалистки (за да не кажа консервативни) възгледи вдясно от центъра, които не желаят България да бъде управлявана от наследниците на БКП и от по-радикални либерални позиции.

Либералната общност с пълно право обвинява ГЕРБ за мащабната корупция, която се вихри в България. Не може да си управлявал 12 години в тесен де факто съюз с ДПС и да нямаш пряка отговорност за системната корупция в страната.

Привържениците на ГЕРБ с пълно право обвиняват представителите на либералната общност - ПП и ДБ - че провалят управлението на България през последната повече от една година (ако не броим предната - протестна година) със своя политически съюз с президента Радев, с БСП и с партията на чалга шоуто, които не позволяват в страната да има нормално правителство и управление.

Корумпирана или не - ГЕРБ управлява, макар и със стабилност, която е критикувана и отхвърляна. Прогресистка или не - либералната левица взима противоречиви решения, част от които са адекватни и необходими, но друга част са абсурдни и провалящи управлението.

Абсурдна е коалиционната ѝ политика, както и начина, по който взима и реализира поредица от своите решения. Хаосът в управлението е видим и не може да се отрече.

На фона на принципната непримиримост между либералната алтернатива и по-консервативното статукво на ГЕРБ, Румен Радев начело на проруската - пропутинската общност от 20-30 на сто от българите протегна ръка към цялата власт, с реални шансове да я превърне в абсолютна власт.

Две години привържениците на ГЕРБ и доста широки обществени слоеве извън обхвата на ГЕРБ критикуват либералите за съюза им с Радев, неокомунистите и русофилите.

Снощи [5 август 2022 г.] либералната общност излезе да протестира срещу първите стъпки на Румен Радев и неговия кабинет, връщащи България обратно в евразийската кошара.

Тук бе моментът ГЕРБ и другите, които бяха срещу абсурдния съюз на либерали, русофили и комунисти, тържествуващо да извикат - "Ние казахме ли ви"! И имат право - казаха им.

Повтаряха им, предупреждаваха ги. Че съдействат чрез Радев на власт да дойдат най-ретроградните путинистки сили в българското общество. Сега либералите сами видяха резултата. И снощи излязоха на площада срещу Радев. И сега какво?

Либералите ще протестират срещу Радев, тези, които бяха срещу тях - от ГЕРБ и други по-умерени обществени слоеве ще тържествуват, колко са били прави, а Радев и решетниковчетата ще консумират властта в България в полза на Кремъл.

Българското общество - с големи приближения се дели на три части. Първата трета са либералните привърженици на европейския - атлантическия път на България.

Втората трета са привържениците на ГЕРБ и някои по-традиционалистки слоеве в обществото. В своето голямо мнозинство те са категорично за европейския и атлантическия път на България. Някои от тях - с големи забележки, главно по проблеми на ценностите и официалната култура, поради по-консервативните възгледи, които изповядват.

Третата третина са неокомунисти, русофили, лузъри и проруски националисти, мнозина сред които са против Запада и Европа просто ей така, напук.

Докато първата и втората третина са се вкопчили гуша за гуша, Радев & Со. от ден първи сменя геополитическата ориентация на страната и хвърля България обратно в евразийския Трети свят.

Либералите имат легитимно право да съдят ГЕРБ и предишното статукво за корупция.

Привържениците на ГЕРБ и другите нелиберални общности (без русофилските) имат право да съдят ПП и ДБ за кръвосмесителните им съюзи с БСП и чалгаджийската клоунада, за хаоса в управлението и за непросветения радикализъм.

И сега какво? Двама се карат - третият печели. Кой е третият? Радев и евразийската общност, с помощта на проруската олигархия в България и Решетников & С-ие в Москва обръщат страната ни обратно в кочината!

Ако проевропейски ориентираните хора в България не си дадат сметка, че разногласията им са само един елемент от по-сложната картина на едно драматично време, в което страната ни е заплашена да падне отвъд границата на цивилизования свят, Радев и русофилската една трета ще свършат своята работа на гробокопачи на независима и свободна България.

Не, не е преувеличение - през 1944-та как ни изтриха от лицето на Европа... Изборът е наш - на всеки един от нас. Мястото на разумните, мислещите хора - от която и да е политическа тенденция - днес е на площада.

С плакат "Долу Радев!" Долу организирания опит за проваляне на България и отпращането ѝ обратно в евразийската кошара! България - част от Европа. Европа многолика, Европа преживяваща кризи, Европа - обърната към поредица от драматични избори за самата себе си. Но Европа - бъдеще на европейска България. Мислете бързо! Радев & С-ие действат бързо. Докато се осъзнавате - те вече ви лишават от избор!

Не е необходимо да се отказвате от убежденията си, от пристрастията си, от чувството си за справедливост. Необходимо е да преодолеем непосредствената драматична опасност. Ще останем самите себе си, ще се конкурираме и ще спорим.

Но след като останем в Европа. След като Радев и Решетников останат едно кошмарно минало...! 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов